: منوي اصلي :
: درباره خودم :
: پيوندهاي روزانه :
: لوگوي وبلاگ :
: لينك دوستان من :
: فهرست موضوعي يادداشت ها :
: آرشيو يادداشت ها :
: موسيقي وبلاگ :
: جستجو در وبلاگ :
مشاور هنری رئیسجمهور بر لزوم «انحلال شوراهای غیرضرور و تشکیل شورایی تحت مدیریت رئیسجمهور به منظور ساماندهی امور فرهنگی و هنری بازتعریف تشکیلاتی نهادهای متولی این عرصه» تاکید کرد.
جواد شمقدری، مشاور هنری رئیسجمهور، در خصوص بیانات اخیر رهبری مبنی بر مظلومیت هنر و فرهنگ، اظهار داشت: در حال حاضر شوراهای مختلفی برای پیگیری امور فرهنگی و هنری در کشور وجود دارند که کارآیی خود را از دست دادهاند.
شوراهای پیگیر امور فرهنگی و هنری کارآیی خود را از دست دادهاند
وی افزود: کارکرد شوراهای مذکور به گونهای است که مصوبات آنها در لا به لای صورتجلسات باقی مانده و بایگانی میشوند و برخی از مصوبات آنها نیز، از جنبه نگرش به حوزه اجرا دچار نقصان هستند و باید از ساختار اداری کشور حذف گردند تا از مسیر تجمیع آنها، شورایی واحد و قدرتمند و پاسخگو شکل گیرد.
مشاور دکتر احمدینژاد در امور هنری درباره مشخصات «شورای فرهنگی و هنری» مورد نظر خود توضیح داد «شورای جدید باید تحت سرپرستی و مدیریت رئیسجمهور، به طور منظم و مستمر با حضور مسئولان وزارتخانههای فرهنگی و دستگاههای مختلف مرتبط جلسه برگزار کند و تلاش خود را صرف تدوین برنامه برای ساماندهی امور فرهنگی و هنری نماید».
مسائل مختلفی سبب مظلومیت فرهنگ شد
شمقدری گفت: مسائل مختلفی سبب مظلومیت فرهنگ شد ولی مهمترین عامل این رخداد، غفلت سیاستگزاران و برنامه ریزان و مدیران کلان نظام از اهمیت و نقش فرهنگ در اصلاح امور کلی کشور و روند ایجاد ساختارها و مناسبات است که سبب یاس و سرخوردگی اهالی فرهنگ و هنر شده و در نتیجه فرهنگ و هنر به جایگاه حقیقی خود دست پیدا نکرده است.
او ادامه داد: چارچوب یک نظام از بخشهای فرهنگی و اجتماعی و سیاسی و اقتصادی و نظامی تشکیل میشود که محور و گل سرسبد آنها فرهنگ است اما در طول سالهای گذشته عوامل اصلی که بر ارتباطات و مناسبات تسلط داشتهاند، «غیر فرهنگی» بودهاند.
«در دوران دفاع مقدس به طور طبیعی روحیه نظامی بر ساز و کارهای شکل دهنده نظام حاکم شد و در دوره موسوم به سازندگی مناسبات اقتصادی شکل دهنده ساختار اجرایی کشور بود و در دوره اخیر نیز، مدیریت سیاسی شد و سیاست بر حوزه ارتباطات اجتماعی سایه افکند».
متاسفانه فرهنگ در حاشیه قرار گرفته است
مشاور هنری رئیسجمهور ادامه داد: اگر در دوران دفاع مقدس ضرورت داشت موضوعات نظامی مورد توجه قرار گیرند، قطعا این روند باید در پایان جنگ، خاتمه مییافت اما متاسفانه فرهنگ در حاشیه قرار گرفته و هنوز روحیه دوران جنگ در مجموعه مدیریت کلان نظام وجود دارد.
شمقدری افزود: در دورانی که گرفتار جنگی نا برابر شده بودیم چارهای جز آن که امور نظامی و دفاعی در اولویت قرار گیرند و اعتبارات صرف خرید تجهیزات نظامی شوند، نبود ولی امروز هم مدیران فرهنگی ما در عرصه جذب اعتبارات برای این حوزه، نسبت به نگرش انسان شناسانه غفلت میکنند.
امروز حاکمیت پول و سرمایه بر فرهنگ، تفکر واندیشه مشهود است
این کارگردان، بودجه را از عوامل اثر گذار در مظلومیت و مهجور ماندن فرهنگ و هنر میداند، با تاکید بر این که اقتصاد بر مناسبات فرهنگی سایهانداخته و حاکمیت پول و سرمایه بر فرهنگ، تفکر واندیشه مشهود است، به ذکر دو نمونه در این زمینه میپردازد.
او میگوید: امروز ساختمانهایی که در سطح کشور به بانکها و موسسات مالی و اعتباری اختصاص مییابند، گران قیمت تر و زیبا تر از ساختمانهای مراکز آموزشی و پژوهشی و مدارس هستند که نهاد تولید و پرورش انسان مطلوب در جامعه اسلامی هستند.
«اگر یک نویسنده یا گروهی پژوهشگر و محقق بخواهند برای نگارش یک فیلمنامه با هدف خاص از مراکز ذیربط بودجه دریافت کنند، سالها باید به دستگاههای مختلف متولی فرهنگ یا مدعی متولی این عرصه رفت و آمد و اهمیت این کار را برای مسئولان تشریح کنند که معمولا در نهایت نیز، دست خالی باز میگردند و یا بودجهاندکی عاید آنها میشوند».
مشاور هنری رئیسجمهور یکی دیگر از دلایل مظلومیت فرهنگ را در رتبه سوم قرار داشتن عناصر فرهنگی کشور در زمینه برخورداری از مواهب اجتماعی عنوان کرد و با انتقاد از برخورداری سیاسیون و فعالان اقتصادی از جایگاه اول در این عرصه، متذکر شد ارتقای جایگاه فرهنگ و هنر در گرو تحول در مناسبات موجود به منظور ارتقاء جایگاه فرهنگ و تولید آثار ارشمند و فاخر هنری است.
بخشی از مظلومیت فرهنگ ناشی از تخصیصاندک اعتبارات، فرصتها و امکانات است
شمقدری که سالها در حوزه فیلمسازی فعالیت کرده و اکنون در مقام مشاوره امور هنری دکتر احمدی نژاد قرار گرفته، گفت که حوزه هنر و سینما در شرایط فعلی با ضعفها و مشکلات عمده مواجه است و بخشی از چالشها و تنازعات و درگیریها، در این عرصه ناشی از تخصیصاندک اعتبارات، فرصتها و امکانات است.
به اعتقاد او، حوزه هنر و سینمای کشور از ظرفیت تولید سالانه 200 فیلم برخوردار است اما در حال حاضر بیش تر از 50 فیلم ساخته و عرضه نمی شود که سطح آنها به گونهای است که اکثر آنها باید بایگانی شوند و در ادامه، بر این نکته تاکید میکند که «در بخش مدیریت حوزههای هنری و سینمایی به دلیل از هم گسیختگی مناسبات و حاکم نبودن شکل منطقی در ارتباطات، برخی رفتارهای ناشایست و کشمکشها و حتی بی عدالتی به ویژه در عرصه اکران فیلمها نیز بروز میکند».
باید جایگاه فرهنگ در مناسبات و ارتباطات بازتعریف شود
مشاور رئیسجمهور در امور هنری در بخش دیگری از گفتوگوی خود، تاکید میکند: با «اظهار نظر صرف در خصوص مظلومیت فرهنگ و هنر» و «عدم حرکت در رفع این مظلومیت»، به فرهنگ و هنر «ظلم مضاعف» میشود و با اشاره به دستور دکتر احمدی نژاد مبنی بر برنامه ریزی ویژه و سریع برای رفع دغدغههای رهبر معظم انقلاب در عرصه فرهنگ، میگوید که برای رهایی فرهنگ از مظلومیت، باید جایگاه آن در مناسبات و ارتباطات بازتعریف و به خوبی برای مخاطبان تبیین شود.
شمقدری تاکید میکند اگر مدیریت فرهنگی و هنری سامان یابد، از هنرمندان نیز میتوان انتظار داشت مسئولیت واقعی خود را در این عرصه بر عهده گیرند و در آن صورت، کسانی که نا خواسته وارد عرصه فرهنگی و هنری شدهاند، این حوزه را رها کرده و آن را به افراد اهل واگذار کرده و جایگاه دیگری برای خود میسازند و در نتیجه از فضای فرهنگی و هنری سالم تری برخوردار خواهیم شد.
او در این زمینه به بازتعریف تشکیلاتی دستگاههای متولی و مرتبط با فرهنگ و هنر که اکنون دچار ضعفهای عمده هستند و کارکرد آنها خروجی مطلوبی ندارد، تاکید میکند و مشخصا از وزارتخانههای فرهنگ و ارشاد و آموزش و پرورش و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی نام میبرد وی میگوید ماموریتها و اختیارات این دستگاهها باید با نیازهای روز انطباق یابند.
وزارت ارشاد از کار اصلی خود غافل شده است
این عضو دولت نهم گفت: وزارت ارشاد در حوزه عمل با ماموریتهای گستردهای مواجه است و از کار اصلی خود در عرصه مدیریت فرهنگی و هنری کشور غافل شده و به روزمرگی و سیستم اداری دست و پا گیر و به هم ریختگی درون سازمانی مبتلا شده است که باید این روند را در جهت ارتقاء کارآمدی تغییر دهد.
«از آنجا که جمهوری اسلامی باید در عرصه بین الملل حضور فعال و پر نشاط داشته باشد، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی باید بازشناسی و اصلاح ساختار تشکیلاتی و تبین ماموریتهای جدید را در دستور کار قرار دهد و وزارت آموزش و پرورش نیز باید بیش از پیش در همه سطوح مورد توجه قرار گیرد».
شمقدری همچنین از عدم نظارت جدی آموزش و پرورش بر مهد کودکها به عنوان ابتدایی ترین مرکز آموزش و تربیت فرزندان این سرزمین گلایه میکند و میگوید: امروز برخی مهد کودکهای ما به عنوان بخشی از نظام تعلیم و تربیت در اختیار کسانی هستند که نسبتی با آرمانهای انقلاب و اهداف نظام ندارند و حتی برخی از آنها، با مناسبات دینی ما سازگار نیستند و بیش تر از آن که کودکان ما را با احکام و معارف دین آشنا کنند، به آنها رقص میآموزند.
او خاطر نشان میکند که اگر برای تغییر و تحول در عرصه فرهنگ و هنر همت نشود، مدیریت فرهنگی نظام ساماندهی نخواهد شد و رفع مظلومیت در کل امور کشور به وجود نمی آید و در این صورت نمی توان انتظار داشت که نیروی انسانی و فرزندان ما نسبت به ارزشها متعهد شوند.
مشاور هنری رئیسجمهور، اظهار داشت: حوزه هنر در بخش نیروی انسانی با اشکالات جدی مواجه است و بخشی از هنرمندان ایرانی نسبت خود را با حرکت متعالی انقلاب تنظیم نکرده و به نظام سیاسی حاکم وفادار نیستند و به علت بیماری روشنفکرزدگی با محور اصلی آرمانهای انقلاب بیگانه هستند و از آن میگریزند.
راه حل مشکلات فرهنگی اصلاح مدیریت فرهنگی کشور است
شمقدری در عین حال با بیان این که بدنه نحیف نیروی انسانی موجود در عرصه فرهنگ و هنر، تاب تحمل فشار را ندارد و توان آن در حدی است که ارائه کرده، متذکر شد راه حل مشکلات فرهنگی اصلاح مدیریت فرهنگی کشور به منظور سازگاری دستگاههای متولی فرهنگ و هنر با آرمانها و ارزشها و ورود نیروهای تازه نفس و صاحباندیشههای بلند به این عرصه است.
او تاکید کرد: اگر از هنرمندان آرمان گرا و متعهد حمایت شود، کسانی که آمادگی حرکت در مسیر تعالی ارزشها را دارند، وارد میدان میشوند و تکلیف نظام با کسانی که نمی توانند با نظام ارزشی کنار آیند و میخواهند راه خود را بروند، روشن میشود و دیگر بودجه بیت المال صرف تولید محصولات فرهنگی و هنری ضد ارزشی نمی شود.
تحول در حوزه فرهنگی عزم انقلابی میطلبد
«تحول در حوزه فرهنگی عزم انقلابی میطلبد اما در ادوار گذشته از برخی افراد در این حوزه حمایت نشد و هنرمندان ما موفقیت خود را در گرو تغییر رویکرد از هنر ارزشی دیدند و به تولید محصولات جشنوارهای که مورد اقبال خارج نشینان قرار گرفته و یا تولیداتی که با هنر متعهد و دینی سنخیتی ندارد، رویگردان شده و در واقع با خروج از این حوزه به نظام و مردم پشت کردند».
این کارگردان صاحب نام کشور بر این نکته تاکید کرد که اگر در گام نخست، حمایتها و توجهات به اقشار فرهنگی و هنری در کشور ساماندهی شود و همه هنرمندان در مسیری قرار گیرند که به خلق آثار هنری آرمان گرا روی آورند واندیشه و رفتار خود را با نظام ارزشی منطبق سازند، در مراحل بعد میتوان جامعه هنری را مورد «تصفیه خداپسندانه» قرار داد.
تعارفات و مناسبات را کنار بگذاریم
مشاور هنری رئیسجمهور در خاتمه از گزارش مجلس هفتم درباره تحقیق و تفحص از وزارت ارشاد یاد کرد و با تاکید بر لزوم تغییر رویکردها در مدیریت فرهنگی و هنری خاطر نشان کرد: اگر لشگری ماموریت خود را به خوبی انجام دهد، باید از کسانی که برای پیروزی تلاش کردهاند تقدیر شود اما چنانچه رفتار برخی نیروهای انسانی در عرصه مبارزه با تهاجم فرهنگی و هنری سبب بروز شکست فاحش شود، باید تعارفات و مناسبات را کنار گذاشت و حقایق را اعلام و برای جبران مافات گام برداشت.
نوشته شده توسط : علی