عضو اصلی رتبهبندی دانشگاههای جهان اسلام گفت: 200 دانشگاه برتر دنیا بر اساس معیارهای یکی از مراکز رتبهبندی دانشگاههای دنیا با عنوان «Times Higher Education» منتشر شده که دانشگاه «هاروارد» از میان در آن رتبه اول را به خود اختصاص داده است و دانشگاههای ایران در 500 دانشگاه برتر هیچ جایگاهی ندارند.
دکتر جعفر مهراد در گفتوگو با مهر با تشریح شاخصهای رتبهبندی این مرکز گفت: داوری تخصصی توسط یک هزار و 300 نفر از 88 کشور جهان، 40 درصد از رتبهبندی را به خود اختصاص داده است. نسبت استاد به دانشجو، نرخ بین المللی بودن دانشگاهها مانند درصد استادان و دانشجویان خارجی، تعداد استنادهای مختلف مقالات علمی در ISI مهمترین شاخصهای رتبهبندی توسط این مرکز است.
رئیس کتابخانه منطقهای علوم و تکنولوژی اظهار داشت : در این رتبهبندی 200 دانشگاه برتر دنیا معرفی شدهاند که از 10 دانشگاه برتر دنیا 7 دانشگاه به کشور آمریکا و 3 دانشگاه به کشور انگلستان اختصاص دارد.
وی ادامه داد: به جز «هاروارد» که رتبه اول را کسب کرده است، دانشگاههای «کمبریج» و «آکسفورد» از کشور انگلستان به ترتیب رتبههای دوم و سوم را از آن خود کردهاند. همچنین دانشگاههای «ییل» و «MIT» مشترکا رتبه چهارم را به دست آورده اند.
مهراد با اشاره به رتبههای 6 تا 8 این رتبهبندی به مهر گفت: دانشگاههای «استفورد»، «انستیتو تکنولوژی کالیفرنیا» و «برکلی» از کشور آمریکا به ترتیب حایز رتبههای 6 تا 8 شدند و دانشگاه «برکلی» از آمریکا و «امپریال کالج لندن» از انگلستان نیز مشترکا رتبه 9 را دریافت کرده اند. در نهایت رتبه دهم به دانشگاه پرینستون آمریکا اختصاص یافته است.
در جدیدترین رتبهبندی دانشگاههای دنیا دانشگاه «پکن» چین رتبه 14 و دانشگاه «ملی استرالیا» رتبه 16 را از آن خود کرده اند. دانشگاههای «سنگاپور» و «توکیو» نیز مشترکا رتبه 19 را کسب کردهاند.
وی در مورد وضعیت دانشگاههای کشورهای آسیایی و قاره اقیانوسیه در این رتبهبندی به مهر افزود: دانشگاه «پکن» از کشور چین رتبه 14 و دانشگاه «ملی استرالیا» رتبه 16 را از آن خود کرده اند. دانشگاههای «سنگاپور» و «توکیو» نیز مشترکا رتبه 19 را کسب کردهاند.
عضو اصلی رتبهبندی دانشگاههای جهان اسلام با بیان اینکه در بین 20 دانشگاه اول 3 دانشگاه آسیایی بوده اند، گفت: دانشگاه «تسینگ هوآ»ی کشور چین رتبه 28 و دانشگاه «کیوتو»ی ژاپن مشترکا با دانشگاه «میشیگان» آمریکا رتبه 29 را از آن خود کردهاند.
وی افزود: دانشگاه چینی «هنگ کنگ» کشور هنگ کنگ نیز به طور مشترک با دانشگاه «بریتیش کالیفرنیا» از آمریکا رتبه 50 ام را به دست آورد.
مهراد به دیگر کشورهای آسیایی اشاره کرد و گفت: دانشگاه «انستیتو تکنولوژی» هندوستان رتبه 57 را احراز و دانشگاه «انستیتو مدیریت» این کشور نیز رتبه 68 را کسب کرده است. همچنین رتبه دانشگاه «جواهر لعل نهرو» این کشور نیز 183 شده است.
وی اظهار داشت: دانشگاه «مالایا» از کشور مالزی در فهرست 200 دانشگاه برتر دنیا در مرتبه 192 قرار دارد.
دانشگاه «انستیتو تکنولوژی» هندوستان رتبه 57 را در میان دانشگاههای دنیا احراز کرده و دانشگاه «انستیتو مدیریت» این کشور رتبه 68 را کسب کرده است. همچنین رتبه دانشگاه «جواهر لعل نهرو» این کشور 183 شده است
مسئول راه اندازی پایگاه اطلاعاتی دادههای علوم ایران و جهان اسلام با تشریح وضعیت دانشگاههای کشور روسیه در این رتبهبندی به مهر گفت: دانشگاههای روسیه به عنوان یکی از 8 قدرت بزرگ دنیا تنها در 2 مورد حایز رتبه شده اند. دانشگاه ایالتی «لومونوسف موسکو» رتبه 93 و دانشگاه «سن پترز بورگ» نیز رتبه 164 ام را کسب کرده اند.
وی با اشاره به دانشگاه شانگهای کشور چین که رتبهبندی 500 دانشگاه برتر دنیا را نیز انجام میدهد، افزود: این دانشگاه در فهرست 200 دانشگاه برتر دنیا با استفاده از رتبهبندی «تایمز» در مقام 179 ام قرار دارد.
مهراد اظهار داشت: در این میان دانشگاه «Chulal onghorn» کشور تایلند که کشوری در حال توسعه محسوب میشود توانسته است با دانشگاه «لوئی پاستور» فرانسه در مرتبه 161 ام قرار گیرد.
وی اظهار داشت: دانشگاه «ملی سئول» و دانشگاه «انستیتو علوم و تکنولوژی پیشرفته» کشور کره جنوبی به ترتیب رتبههای 63 و 198 ام را کسب کردند.
عضو اصلی رتبهبندی دانشگاههای جهان اسلام گفت: دانشگاههای «بیلکنت» و «سابانچی» کشور ترکیه علیرغم ادعای این کشور بر سرآمد بودن در تولید علم دنیا، به ترتیب در مقامهای 238 ام و 419 ام قرار گرفته اند. این دو دانشگاه تنها با شاخص تعداد مقالات در ISI به رتبه دست یافته و در سایر شاخصهای مورد نظر توانمند نبوده است.
وی به مهر گفت: دانشگاههای «انستیتو تکنولوژی»، «تلاویو» و «هبرو» از رژیم صهیونیستی به ترتیب در مقامهای 158، 147 و 119 ام این رتبهبندی قرار دارند.
مهراد اظهار داشت: در مجموع آمریکا با 53 دانشگاه از 200 دانشگاه برتر (5/26 درصد) و انگلستان با 26 دانشگاه از 200 دانشگاه برتر ( 13 درصد ) دانشگاههای برتر دنیا را به خود اختصاص داده اند.
وی در مورد نظام رتبهبندی در ایران و کشورهای اسلامی گفت: هم اکنون همکاری بسیار تنگاتنگی برای رتبهبندی دانشگاههای جهان اسلام میان این کشورها به وجود آمده است که به زودی نتایج آن اعلام میشود. اطمینان داریم از ایران 4 تا 5 دانشگاه در میان 20 دانشگاه برتر جهان اسلام قرار گیرد.
نوشته شده توسط :
علی
نظرات ديگران [ نظر]