در برابر دولت و مجلس کوتاه می‌آییم، اما...

شنبه 86 شهریور 10 ساعت 1:0 عصر

رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: انصافا پس از اظهارات مقام معظم رهبری درباره اتحاد ملی و انسجام اسلامی غیر از تایید از طرف همه جریانات، هنوز راه عملی و واقعی ندیده‌ایم و هنوز اهانت‌ها و برخوردهای دردآوری را شاهدیم که بسیار مضر هستند. 
حجت‌الاسلام و المسلمین هاشمی‌رفسنجانی در دیدار مجمع اسلامی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی مشهد و جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاههای فردوسی و علوم پزشکی " برخوردها و اهانت‌ها را موجب کینه و مقابله‌های عملی " دانست و ادامه داد: با این شرایط همکاری‌های وسیع کشوری مشکل می‌شود و بسیاری از نیروها و استعدادها هرز می‌روند و انتخاب اصلح صورت نمی‌گیرد.

وی خاطرنشان کرد: راه درست اتحاد ملی و انسجام اسلامی، اظهار نظر و عقیده آزاد و وجود تحمل در میان افراد و جریان‌ها برای شنیدن حرف‌های همدیگر و انتخاب در صورت خوب بودن آن‌هاست. اتحاد ملی به معنی نادیده گرفتن انتقادها و اختلاف و نظرها نیست و با سکوت و عدم اظهار نظر به دست نمی‌آید.

وی گفت: همکاری حوزه و دانشگاه خیلی کم است، در حالی که اوایل انقلاب بحث و حدت حوزه و دانشگاه با الهام گرفتن از دستورات امام(ره) مطرح شد برخی‌ها این طور برداشت کردند که منظور حکومت یکی کردن این دو نهاد است و آدم‌های مغرض هم گفتند که همه چیز حوزه خواهد شد و می‌خواهند حوزه را بر دانشگاه فایق کنند و دانشگاه را حذف کنند که این در واقع همان انحراف بوده است. واقعا می‌خواستیم حوزه و دانشگاه را به هم نزدیک کنیم تا از مزایای هم استفاده کنند و شیوه تحصیلات حوزه که متکی به تحقیقات بود را در دانشگاه تقویت کنیم و از طرفی متد تحصیل دانشگاه که کاربردی‌تر بود را با حوزه تلفیق کنیم و فکر می‌کردیم ‌آن روحیه معنوی که همیشه بر حوزه حاکم بوده است بر دانشگاه‌ها هم حاکم شود اما متاسفانه نشد.

هاشمی رفسنجانی با بیان‌ این‌که " کم تحرکی دانشجویان و دانشگاهیان متاسفانه به حوزه هم سرایت کرده است" گفت: دانشجو قشر آگاه و غیرآلوده جامعه است و باید فضای دانشجویی که در نگاه اول تردید و تحقیق است، تا صاحبنظر شود در تمام کشور ایجاد شود و این قشر عظیم 3 میلیونی باید آینده‌ساز و تصمیم‌ساز باشد و در همه مسائل به خود حق ابراز نظر دهد. صاحب نظر باشد؛ چراکه آینده خودشان است و نباید صبر کنند تا دیگران و بدون حضور آن‌ها کشور را در مسیر قرار دهند و سپس آن‌ها در آن مسیر قرار گیرند.

رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان این‌که " در حوزه‌ها تعداد زیادی طلبه‌های غیر ایرانی هستند که علاقه زیادی به مسائل ایران ندارند " افزود: برخی از مراجع هم در مسائل سیاسی دخالت نمی‌کنند و بی‌تفاوت هستند که امیدواریم دلایلش پیدا شود ولی در ابتدای انقلاب خیز خوبی برای وحدت حوزه و دانشگاه برداشتیم و به جلو آمدیم اما شاید کمبودها، مشکلات، اختلاف‌ها، دغدغه‌ها، دو دستگی‌ها و تعصب‌ها مانع شد.

وی درباره احزاب و گروه‌های سیاسی گفت: در اوایل انقلاب نیز همین تقسیم بندی‌های فکری و راست و چپ وجود داشت و رفته رفته کسانی تعبیرات مناسب‌تری پیدا کردند و به اینجا رسید که جریانی خود را اصلاح‌طلب معرفی ‌کنند که در گذشته چیزهایی دیگری غیر از اصلاح‌طلبی مثل متمرکز بودن و دولتی بودن و از این چیزها را مورد توجه قرار می‌دادند.

هاشمی رفسنجانی ادامه داد: در نقطه مقابل آن‌ها اصولگراها، کسانی که به محافظه کار یا راست شناخته شده بودند وجود دارند؛ اصولا انقلاب‌های ایدئولوژیک دارای اصولی هستند، یعنی اول به چیزهایی پایبند می‌شوند و بر اساس آن برنامه‌های‌شان را تنظیم می‌کنند. آن موقع بیشتر تعبیر بنیادگرا در ادبیات جهان بود که به اصول بنیادی نزدیک است و تعبیر معقول‌تری پیدا کردند که اصول‌گرایی نامیدند که این‌ها هم در زمینه بحث‌های اصلی درست نقطه مقابل آن‌چه در اوایل انقلاب بودند، هستند.

وی با اشاره به این‌که " انقلاب بر اساس اصولی اسلامی شکل گرفت" اضافه کرد: هر دو جریان اصول را قبول داشتند و در دوره اولیه هیچ‌کس در مورد اصول اسلامی بحث نمی‌کرد.

وی خاطرنشان کرد: معمولا جریان‌های سیاسی به تناسب اهداف‌شان و آن‌چه فکر می‌کند در جامعه محبوبیت دارد، برای خود اسم پیدا می‌کنند، الان هم در هیچ کجای دنیا این‌طور نیست که فرهنگستانی یک تعریف رسمی کند و بگوید حزب و جریان باید این‌گونه باشد و ما به این اعتقاد نداریم.

رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام یادآور شد: اولین بار که واژه اصلاح‌طلبی آمد زمانی بود که آقایان دوم خردادی گفتند می‌خواهیم اصلاحات بوجود آوریم و تعریف درستی هم نکردند، ولی این اصطلاح جا افتاد و اصولگرایان هم چیز تازه‌ای پیش نیاوردند جز این‌که باید بر پایه اصول خود که برای آن انقلاب کردیم،‌ حرکت کنیم.

هاشمی رفسنجانی با اشاره به " تلاش‌های بسیار توسط آیت‌الله خامنه‌ای، آیت‌الله بهشتی، آیت‌الله موسوی اردبیلی، دکتر باهنر و خود برای ایجاد حزب جمهوری اسلامی و تعیین موضع برای آن و عضوگیری بر مبنای قبول این مواضع" گفت: در مورد مسائل مختلف بحث می‌کردیم و وقتی به نتیجه می‌رسیدیم، رسما به حزب اعلام می‌کردیم و حزب تصویب می‌کرد.

وی خاطرنشان کرد: اگر این کار در جریان‌ها و احزاب و گروه‌ها جدی گرفته شود و مواضع خود را مشخص کنند، به دنبال آن برنامه‌های‌شان تعیین می‌شود. الان به گونه‌ای است که وقتی حزبی در انتخابات برنده می‌شود برنامه ندارد، بلکه با شعار مردم را جذب می‌کند و وقتی انتخاب شد تازه به این فکر می‌افتد که چه کند.

رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام اضافه کرد: از اول خواستیم مسیر را درست بپیماییم، حزب جمهوری در سال‌های اول انقلاب هم موفق شد دوره‌های‌ آشوب‌ها و فتنه بنی‌صدر را خوب پشت سر بگذارد و مجلس خوبی تشکیل داد و پایه‌های خوبی گذاشته شد.

وی توسعه را زمینه ایجاد تمدن دانست و اظهار کرد: بعد از جنگ با شروع برنامه سازندگی، بنا شد جامعه را بر اساس معیارهای اسلامی از لحاظ معنوی و مادی بسازیم. به این فکر افتادیم تمدن بزرگ اسلامی را مطرح کنیم و در سال 74 رهبری نیز نام حیات طبیه را روی آن گذاشتند. در برنامه داشتیم تمدنی که تعریف هم شده بود در سال 1400 تحقق پیدا کند و به همه ارگان‌های کشور نیز ابلاغ شد برای رسیدن به اهداف سیاسی،‌اجتماعی،‌فرهنگی، اقتصادی و توسعه‌ای تلاش و اهداف نهایی را در همه بخش‌های خود تعریف کنند و نیازها و موجودی را مطرح و تفاوت میان امکانات مورد نیاز و موجودی را مشخص کرده و بفرستند که این مرحله هم خوب انجام شد و انبار بزرگی از گزارشات بدست آمد و گروهی مسوول بررسی شدند که دوره دولت من(هاشمی رفسنجانی) تمام شد. پس از آن، این مساله دیگر مورد توجه قرار نگرفت و پس از ورود به مجمع کم‌کم این بحث مطرح شد و این بار رهبری پیش قدم شدند و فرمودند که بروید به دنبال چشم ‌نداز. چشم انداز یعنی همان که اهداف تمدن اسلامی را باید تعریف کند و طرح ما 25 ساله بود و تا 1400 تمام می‌شد و طرح چشم انداز 20 ساله در نظر گرفته شد و با احتساب زمان تصویب تا سال 1404 تمام می‌شود.

وی با اشاره به وظایف مجمع تشخیص مصلحت نظام مبنی بر بررسی سیاست‌های نظام و تقدیم آن‌ها به مقام معظم رهبری برای تایید بیان داشت: نتیجه تحقیقات حوزه‌ها، دانشگاه‌ها و بحث‌های اسلامی برای تدوین چشم‌انداز به رهبری ارائه شده و آن‌چه در دست شماست 12 بند کوچک است.

هاشمی رفسنجانی تصریح کرد: ما در تمدن بزرگ وارد مسائل کمی شده بودیم و می‌خواستیم بگوییم در هر حوزه از لحاظ کمی چه داشته باشیم اما در چشم‌انداز وارد این مسائل نشدیم و شاخص‌هایی مطرح کردیم که آن شاخص‌ها در برنامه‌های پنج ساله باید اجرایی شود.

رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت:‌ روح سند چشم‌انداز را می‌توان به عنوان تعریف تمدن اسلامی دانست و همه دستگاه‌ها هم باید چشم‌انداز 20 ساله را دنبال کنند ولی متاسفانه این 2 سال گام موثری برای پیشرفت به سمت چشم‌انداز حاصل نشده است.

وی گفت: بدون عمل به اصل 44 چشم‌انداز حاصل نمی‌شود، بنابراین الان تمدن تعریف شده است، ولی کار زیادی روی آن صورت نگرفته و صدا و سیما نیز در این رابطه خوب کار نکرده است.

هاشمی‌رفسنجانی در بخش دیگری از سخنان خود " ریشه اختلافات را عمدتا ناشی از جهل" دانست و گفت:‌ برخی از سنی‌ها، قتل شیعه را واجب می‌دانند در صورتی که حقیقتا اختلاف‌های ما خیلی کم است، مثلا بر سر انتخاب خلیفه اول بعد از پیامبر (ص) اختلاف داریم ولی در عین حفظ عقیده شیعه و سنی این موضوع گذشته است.

وی ادامه داد: اختلاف دیگر بین شیعه و سنی بر سر مرجعیت افکار اسلامی است که مهم هم هست و خوشبختانه اهل سنت، اهل بیت(ع) را به عنوان مرجع می‌پذیرند و اصل مساله این بود؛ در بقیه، اختلاف‌ها بر روی فتاواست که این‌گونه اختلاف‌ها هم بین علمای شیعه وجود دارد هم بین علمای سنی و هم دانشگاهیان و نباید روی فهم مسائل مختلف اصول خود را تضعیف کنیم.

وی با بیان این‌که " مقام معظم رهبری نظارت بر اجرای صحیح مصوبات به تائید ایشان رسیده در مجمع را بر عهده خود مجمع گذاشته‌اند" گفت: ‌ما در اجرا کوتاه می‌آیم که اختلاف نباشد وگرنه اگر هر روزی کاری بر خلاف سیاست‌ها از مجلس و دولت ببینیم و بر علیه آن موضع علنی بگیریم که همه‌ش دعوا می‌شود ولی در جلسات خصوصی مطرح می‌کنیم و از این کار پرهیز می‌کنیم تا اعتماد ملی آسیب نبیند و دلیلش این نیست که همه چیز را قبول داریم.


نوشته شده توسط : علی

نظرات ديگران [ نظر]