رییس جمهور سابق کشورمان، تصریح کرد: مسائلی که در مورد انتخابات و صلاحیتها مطرح میشود جای نگرانی دارد.
به گزارش ایسنا، حجتالاسلام و المسلمین سید محمد خاتمی که شب گذشته در مراسم سالروز میلاد حضرت مهدی (عج) در مسجد ولیعصر تهران سخن میگفت از انتظار ظهور منجی به عنوان اصل مشترک همه ادیان ابراهیمی نام برد و گفت: فلسفه تاریخ در ادیان ابراهیمی با اعتقاد به ظهور منجی معنی پیدا میکند.
وی با بیان اینکه در ادیان ابراهیمی پایان تاریخ با ظهور منجی رقم میخورد، به ویژگیهای انسان اشاره کرد و گفت: انسان در تاریخ و با تاریخ زندگی میکند و عقل و فهمش، عقل و فهمی تاریخی است. طبعا شکل زندگی انسانی متناسب با آن تاریخ است.
رییس موسسه بینالمللی گفتوگوی فرهنگها و تمدنها که تاریخ را حرکت به سوی مبدا و مقصد تعریف میکرد، گفت: آیا این تاریخ بشر پایانی دارد.
خاتمی در ادامه به نظریهای که اخیرا در جهان غرب مطرح شده و بر پایه آن عنوان میکند که زندگی بشر در غرب به کمال رسیده و غرب در لیبرال دموکراسی کامل شده است، گفت: این نظریه کمال لیبرال دموکراسی را ایالات متحده آمریکا میداند بنابراین مقصدی آن سوتر از امروز برای بشریت نمیشناسد.
رییس جمهور سابق کشورمان، با تاکید بر اینکه نمیخواهم از نتایج وحشتناک این نظریه صحبت کنم، گفت: این نظریه معتقد است که همه جهان باید از الگویی که آمریکا ساخته و اعمال میکند به عنوان الگویی که به مقصد رسیده پیروی کند. همچنین این نظریه معتقد است آمریکاییها به عنوان الگویی کامل هر چه را که میخواهند میتوانند در جهان انجام دهند.
خاتمی افزود: تحت همین تلقی خطرناک فشارها، سرکوبها و اعمال معیارهای دوگانه آمریکا در سراسر جهان توجیه میشود. البته این نظریه که درباره پایان تاریخ صادر شده نظریهای است که نظریهپرداز آن اخیرا از آن برگشته است.
رییس موسسه بینالمللی گفتوگوی فرهنگها و تمدنها که پایان تاریخ را تنها در صورتی متصور میشد که بشر بتواند به کمال برسد، افزود: این حالت در صورتی اتفاق میافتد که انسان در زندگی احساس حرمت کند و در زندگیاش از عدالت برخوردار شوند.
وی در ادامه با طرح این سوال که آیا در حال حاضر انسان از لحاظ مادی و معنوی برخوردار است و آیا جامعه بشری به کمال مطلوب دست پیدا کرده است؟ اظهار داشت: صرفنظر از مشکلات فکری و معنوی که وجود دارد آیا در دنیای امروز انسانیت و عدالت حکم میکند؟ آیا استخوانهای انسان امروز زیر ستم و چنبره اقدامات ضد انسانی خرد نمیشود و آیا مهمترین مساله جهان امروز نبود امنیت نیست؟
رییس جمهور سابق کشورمان، ادامه داد: آیا در شرق و غرب انسانی هست که احساس امنیت کند و در این شرایط این چه پایانی برای تاریخ است.
خاتمی در ادامه با بیان اینکه اگر پایانی برای تاریخ متصور باشیم این پایان در شرایطی که انسان از لحاظ مادی و معنوی به کمال برسد محقق میشود، گفت: علاوه بر اینکه انسانها باید در پایان تاریخ برخوردار باشند باید از لحاظ امنیتی نیز در شرایطی قرار گیرند که جنگ و ستیز و کین جای خود را به آرامش بدهد.
رییس موسسه بینالمللی گفتوگوی فرهنگها و تمدنها، با تاکید مجدد بر اینکه در این شرایط پایان تاریخ از منظر ادیان ابراهیمی رقم میخورد، گفت: جامعه بشری در این شرایط به کمال خواهد رسید. امروز همه بشریت و خواست انسانهای موحد منتظر حضور منجی و استقرار جامعه عدل و انسانی هستند.
وی با اشاره به دیدگاه ادیان مختلف نسبت به ظهور منجی که در دین یهود پیروان این دین ظهور مسیح را انتظار میکشند و مسیحیان نیز منتظر بازگشت مجدد مسیح هستند و مسلمانان آمدن مهدی(عج) را انتظار میکشند، گفت: در این میان شیعه دارای یک امتیاز است و آن اینکه آنها معتقدند که نباید منتظر ظهور مهدی(عج) بود. مهدی حاضر است اگر چه ظاهر نیست.
رییس جمهور سابق کشورمان، ادامه داد: اگر دیگران دو انتظار دارند؛ یکی انتظار تولد و دیگری انتظار ظهور، تشیع یک انتظار دارد و آن انتظار ظهور مهدی(عج) است که همراه با دیگر انسانها روی این کره خاکی زندگی میکند. بر این اساس تحرک پیروان تشیع بیشتر از سایر ادیان است.
خاتمی در ادامه با طرح این سوال که اگر تقدیر الهی بر این قرار گرفته که در پایان تاریخ جامعه بشری عدالت بر محور انسان کامل شکل بگیرد چرا از آغاز چنین نشد، گفت: اگر مدار و محور این جامعه مطلوب انسان کامل است مگر کاملترین انسان ذات مقدس رسولالله نبود. چرا جامعه مطلوب حول محور ایشان شکل نگرفت؟
رییس موسسه بینالمللی گفتوگوی فرهنگها و تمدنها، ادامه داد: سر این کار در بینش اسلام و ادیان توحیدی نسبت به انسان نهفته است. آنها مدار و محور این جامعه را انسان کامل میدانند و این انسان کامل حضور دارد گر چه ظهور ندارد.
وی در بیان شرط دیگر جامعه کامل انسانی در پایان تاریخ، یادآور شد: این جامعه از اختیار و اراده انسان شکل میگیرد و تا زمانی که انسان نخواهد و اراده نکند چنین امری تحقق پیدا نخواهد کرد.
رییس جمهور سابق کشورمان، با یادآوری اینکه مسوولیت پیامبران تعلیم و پرورش است، گفت: آنکه باید ادامه دهنده باشد مردم هستند. باید جامعه بشری آماده شود و به لحاظ روحی بطلبد و خواهان استقرار جامعه عدل و با فضیلت باشد تا عنایت ویژه خداوند نیز با آن همراه شود و سرور جامعه ظهور یابد و پایان تاریخ رقم بخورد.
خاتمی همچنین در بخش دیگری از اظهاراتش به آفتهایی که بر جامعه بشری از باب ورود تفکرات انحرافی نسبت به مساله ظهور منجی و حضرت مهدی حادث شده اشاره کرد و این آفتها را منحصر به جوامع اسلامی ندانست و گفت: همیشه امکان ظهور مهدیهایی وجود داشته که توانستند در مقاطعی دلهای سادهلوح و کم توجه را به خود جلب کنند.
رییس موسسه بینالمللی گفتوگوی فرهنگها و تمدنها، با بیان اینکه این انسانها که خود را مهدی موعود معرفی میکردند افراد بدبختی بودند که خود را خوشبختکننده جامعه بشری میدانستند، آبشخور پیدایش این تفکر را تفکر قشریگری و ظاهرپرستی دانست و با اشاره به ظهور تفکر منحرف اخباریگری در چهار قرن قبل و بعد از فروپاشی صفویه، گفت: با وجود اینکه اساتید بزرگی با این مکتب انحرافی مبارزه کردند اما این حرکتهای مهدیگرایی از جلد این تفکر اخباریگری و ظاهرپرستی بیرون آمد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر تنها آفت موجود ادعای مهدیگری نیست، اگر خوشبین باشیم باید بگوییم که افرادی که چنین ادعایی را مطرح میکنند بیمار هستند اما در صورت واقعبین بودن آیا باید آنها را شیادانی بدانیم که خود را نمایندگان مهدی میدانند.
رییس جمهور سابق کشورمان، در ادامه با اظهار تاسف نسبت به ظهور پدیدهای که بر مبنای آن افرادی خود را مهدی موعود یا نمایندگان آن حضرت معرفی میکنند و به واسطه آن بزرگترین آرمان جامعه بشری را به شکل شرمآوری تا مبتذلترین سطح آن پایین میآورند، از این مسئله به عنوان پدیدهای که دشمنان همواره از آن سوء استفاده کردهاند نام برد و گفت: مهدیگرایی دروغی از حرکتهای استعمار بوده و آنها خواستههای پلید خود را از زبان مدعیان رابطه با مهدی بیان کرده و میکنند.
به گزارش ایسنا، خاتمی در ادامه با استناد به یکی از روایات مندرج در کتاب الغیبه تالیف شیخ طوسی که در آن با اشاره به موضوع آغاز غیبت کبری امام عصر(عج) به نقل از ایشان آورده شده است که از شیعیان من کسانی هستند که مدعی رویت من میشوند اما آنها که چنین ادعایی میکنند دروغگو و افترازن هستند، گفت: بزرگان ما نیز همواره این مسائل را رد کردهاند و در مقابل آن ایستادند. اینها مسائلی است که پیروان آن حضرت و اهل بیت باید نسبت به آن هوشیار باشند.
رییس موسسه بینالمللی گفتوگوی فرهنگها و تمدنها، در ادامه با تاکید بر اینکه جهان باید آماده ظهور امام عصر(عج) باشد به طرح این سوال که در مقابل ما باید چه کاری انجام دهیم پرداخت و گفت: اگر آمدن منوط به آماده شدن ذهن بشر است من معتقدم که حرکت بشر به این سو است.
وی در ادامه با استناد به اولین طرح مسئله مهدویت برای اولین بار در سازمان ملل، تصریح کرد: تا زمانی که جامعه آمادگی برای این ظهور پیدا نکند ظهور چنین انسان کاملی تحقق پیدا نمیکند.
رییس جمهور سابق کشورمان، در ادامه در بیان وظایف انسان شیعه برای بسترسازی ظهور امام عصر(عج) به ویژگیهای اسلام به عنوان دین خرد، اخلاق و صلح و انسانیت اشاره کرد و معرفی صحیح این دین به جهان را یکی از وظایف شیعه در عصر ظهور برشمرد.
خاتمی در ادامه به آفاتی که دین اسلام در حال حاضر با آن مواجه است اشاره کرد و از اسلامهراسی و اسلامترسی که مورد حمایت استعمار و صهیونیسم است به عنوان یکی از این آفتها نام برد و گفت: آنها خواهان ارایه چهرهای خشن از اسلام هستند.
رییس موسسه بینالمللی گفتوگوی فرهنگها و تمدنها، در ادامه اظهاراتش اسلام نفی همه پیشرفتها، اسلامی که سعی دارد همه فاصلههای طبقاتی و تبعیضهای انسانی را توجیه کند و هیچ ابزاری جزء خشونت نمیشناسد با اسلام خشونت و دومین آفت پیشروی اسلام واقعی در عصر حاضر نام برد و این اسلام را اسلامی معرفی کرد که بزرگترین بهانه را به گروههایی که اسلامهراسی را تبلیغ میکنند عرضه میکند.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: در اینجا وظیفه ما این است که اسلام را به عنوان دین خرد، انسانیت، صلح، عدالت، برخوردار از عرفان متعالی و سیراب کننده روح انسان امروز است به جهان به درستی معرفی کنیم.
رییس جمهور سابق کشورمان، در ادامه با بیان اینکه ما (مسلمانان) قیم دنیا نیستیم، گفت: اگر جمعی از مومنان به این درجه از رشد رسیدند و دارای چنان رهبر هوشیاری بودند که آنها را جهت داد و دارای جامعه سازگار با اسلام شدند وظیفه این است که این جامعه را که میتواند به عنوان الگویی در جهت رفع نیازهای جهان ارایه شود به جهان معرفی کنیم.
خاتمی در ادامه اظهاراتش به دلایل ترسیم جمهوری اسلامی از منظر امام راحل پرداخت و گفت: این الگو نه تنها الگویی مناسب برای مردم ایران جهت اداره نظامشان محسوب میشد بلکه در دنیای امروز اگر حکومتی متناسب با دین داشته باشیم بهترین نمونه آن جمهوری اسلامی است.
رییس موسسه بینالمللی گفتوگوی فرهنگها و تمدنها که حق حاکمیت مردم بر سرنوشتشان را به لحاظ مادی پاسخگوی نیازها و عاملی در جهت ایجاد جامعه امن ارزیابی میکرد چنین جامعهای به لحاظ معنوی نیز خلاء معنویت جهان امروز را نباید داشته باشد.
وی اضافه کرد: اگر بتوانیم چنین الگویی را عرضه کنیم در خدمت نظریه مهدویت و در مسیری هستیم که مورد رضایت خدا و امام زمان(عج) است.
رییس جمهور سابق کشورمان، با تاکید بر اینکه باید شدیدا برای تحقق این الگو تلاش کنیم، تصریح کرد: این میراث، میراث بزرگی است. اینکه جامعهای مستقر شود که در آن انسان حق حاکمیت بر سرنوشت خود را داشته باشد و راههای آن را پیدا کند و نظامی مستقر شود که هر غیر مسلمانی نیز در آن احساس آزادی، شرافت و امنیت کند باید هدف ما باشد.
به گزارش ایسنا، خاتمی که الگوی عرضه شده از سوی امام خمینی(ره) در برپایی نظام جمهوری اسلامی را حاوی چنین اهدافی میدانست، گفت: این حکومت را یک حکومتی دانست که همه انسانها اعم از شیعه و غیر شیعه از نظر حقوق اساسی و شهروندی با هم برابر بودند.
رییس موسسه بینالمللی گفتوگوی فرهنگها و تمدنها، بار دیگر بر برپایی حکومتی شیعه که یک مسیحی و فردی که شیعه نیست اندازه فرد شیعه احساس امنیت، حق و برخورداری از آن را داشته باشد به عنوان یک افتخار نام برد و گفت: یکی از مهمترین وظایف ما به عنوان نسل امروز این است که این الگو را بشناسیم و از آن پاسداری کنیم و با شناسایی جهات انحرافی اگر لازم باشد از درون نظام اصلاحات را انجام دهیم تا این الگو حفظ شود.
وی در ادامه با طرح این سوال که چرا امام خمینی (ره) اینقدر روی حق و حضور مردم در صحنه تاکید میکردند به اصل 56 قانون اساسی اشاره کرد و با قرائت آن از آن به عنوان اصلی طلایی نام برد و گفت: حق حاکمیت انسان بر سرنوشتش حقی الهی است. اما امروز گرایشهایی که امام(ره) و راه ایشان را قبول نداشتند و در سال 56 در بحبوحه درگیریها حاضر نشدند به دستور امام عمل کنند و جشنهای نیمه شعبان را تعطیل کنند و گفتند حاج آقا روحالله زیاد اشتباه میکند. این بار هم اشتباه کرده امروز میگویند امام به جمهوری و حاکمیت مردم بر سرنوشتشان اعتقاد نداشت.
رییس جمهور سابق کشورمان، با بیان اینکه آیا این گفتار اهانت به امام و ملت نیست، به تاکیدات حضرت امام(ره) بر روی میزان بودن رای ملت و انتخاب همه ارکان نظام بر پایه رای مردم که در قانون اساسی نیز آمده است اشاره کرد و آن را دلیلی بر ناصحیح بودن ادعاهایی که در مورد عدم اعتقاد امام به اصل جمهوریت مطرح میشود نام برد.
خاتمی در ادامه به ذکر خاطرهای از یکی از انتخاباتهای برگزار شده در اوایل انقلاب و همزمان با حیات حضرت امام(ره) که در آن روحانیون لیستی را تهیه کرده و خواهان آن بودند که همه فقط به این لیست رای دهند اشاره کرد و گفت: امام(ره) نیز در پاسخ آنها فرمود یک روز میگویند روحانیت دخالت نکند. این خیانت است امروز هم که میگویند به جز علما و روحانیون کسی در انتخابات دخالت نکند خیانتی بس بزرگتر است.
رییس موسسه بینالمللی گفتوگوی فرهنگها و تمدنها، افزود: هیچکس حق ندارد برای شما تصمیم بگیرد. هیچکس قیم شما نیست و یک دانشجو و بازاری همان اندازه حق دارد که یک عالم مجتهد در تعیین سرنوشت اجتماعی خود دارای حق رای است.
وی در ادامه با بیان اینکه خدا نکند از این پایینتر بیاییم و به روزی برسیم که جزء 200 – 300 نفر سایرین را در امر انتخابات واجد حق تصمیمگیری ندانیم و یا پایینتر از این بیاییم و جزء 6 – 7 نفر سایرین را در امر تعیین سرنوشت اجتماعی جامعه صاحب حق ندانیم، گفت: مسائلی در مورد انتخابات و صلاحیتها گفته میشود که جای نگرانی دارد.
رییس جمهور سابق کشورمان، ادامه داد: اگر بخواهیم الگو بسازیم باید سعی کنیم این حق مردم در تعیین سرنوشتشان محقق شود. ما میگوییم جمهوری اسلامی مهم است.
خاتمی در ادامه به ویژگیهای برجسته حضرت امام(ره) در فقه، فلسفه و عرفان اشاره کرد و در عین حال قرار گرفتن امام در راس رهبری جنبشی که منجر به استقرار نظام جمهوری اسلامی شد را یک ویژگی منحصر به فرد امام که ایشان را از سایر علما جدا میکند برشمرد و گفت: اگر کسی روی جمهوریت پافشاری میکند در مسیر امام(ره) و مصلحت نظام حرکت کرده است.
رییس موسسه بینالمللی گفتوگوی فرهنگها و تمدنها، با تاکید بر اینکه مردم باید در عرصه انتخابات حضور داشته باشند و دستاندرکاران معتقد به نظام و امام(ره) زمینه را فراهم کنند، از فراهم بودن زمینه حضور مردم و چهرههایی که آنها به آن گرایش دارند برای در معرض رای مردم قرار گرفتن به عنوان اصلی که در انتخابات باید رعایت شود، نام برد.
وی که تحقق چنین امری را زمینهساز حرکت جامعه به سمتی که به الگویی هر چند کوچک و ناقص، از جامعه کامل زمان ظهور امام زمان(عج) نام میبرد، گفت: در این صورت ما میتوانیم با ارایه این الگو به جهان بگوییم این الگوی کوچک و هر چند ناقص الگویی است که بشر میتواند از آن برخوردار باشد و در مقابل تمام ایسمها عرضه شود و از بشر امروز دفاع کند.
نوشته شده توسط :
علی
نظرات ديگران [ نظر]