: منوي اصلي :
: درباره خودم :
: پيوندهاي روزانه :
: لوگوي وبلاگ :
: لينك دوستان من :
: فهرست موضوعي يادداشت ها :
: آرشيو يادداشت ها :
: موسيقي وبلاگ :
: جستجو در وبلاگ :
«19 دی»، پرمخاطبترین روزنامه محلی استان قم، در گزارشی به بررسی مشکلات مسجد جمکران و زائران آن، به ویژه در ایام اعیاد شعبانیه پرداخت و نوشت: همه ساله در نیمه ماه شعبان و هم زمان با ولادت با سعادت امام زمان(عج) جهان اسلام غرق در شادی و شور میشود، عاشقان آن حضرت باراز و نیاز فرج آن حضرت را از خداوند طلب میکنند.یکی از مکانهایی که همه ساله همزمان با نیمه شعبان پذیرای عاشقان و زائران فراوانی است مسجد جمکران است، مسجدی که بنا به دستور حضرت مهدی(عج) ساخته شده است.
گذشته از مسائل فرهنگی این مسجد، مسجد جمکران دارای مشکلات عمرانی است به گونهای که در ایام خاص نبود امکانات مناسب باعث بروز مشکلات برای زائران آن میشود. این مسأله را میتوان در شبهای سهشنبه و ایام جشنهای شعبان به ویژه نیمه شعبان مشاهده کرد.
سال گذشته و با نزدیکشدن به ایام نیمه شعبان دستگاههای استان قم با تشکیل ستادی ویژه از اعلام آمادگی جهت پذیرایی و استقبال از مهمانان مسجد جمکران خبر داده بودند. در جلسه این ستاد که روز سهشنبه 10 مردادماه سال 85 برگزار شد، علی نیکان قمی، فرماندار قم، اعلام کرده بود، قم آمادگی دارد تا از مهمانان و زائران مسجد جمکران استقبال کند.
در این جلسه که با هدف ساماندهی و هماهنگی میان ادارات استان در راستای خدمت رسانی به زائران مسجد جمکران برگزار شده بود بر خدمت رسانی مناسبتر ادارات استان در جشن نیمه شعبان تأکید گردیده بود.
در این جلسه 2 ساعته مقرر شد تا فعالیتها و خدماتی از قبیل عدم قطع برق، تهیه و تأمین سوخت مورد نیاز مردم، گسترش جایگاههای تلفن کارتی و سکهای در محدوده مسجد جمکران، اصلاح تابلوهای عبور و مرور، برنامهریزی جهت تردد وسیله نقلیه عمومی برای بازگشت مسافران، تهیه آب آشامیدنی بهداشتی، تهیه سرویسهای بهداشتی مناسب، تأمین روشنایی مسیرهای منتهی به مسجد، آذینبندی معابر، پارکها و سطح شهر، لکهگیری خیابانها و معابر منتهی به مسجد جمکران، آسانسازی ترافیک راهها و کنترل ورود و خروج خودروها،تهیه اتوبوسهای شهری کولردار برای جابهجایی مسافران، ایجاد پست امدادرسانی در جادهها، برنامهریزی در جهت اسکان زائران، تأمین امنیت زائران و ... از سوی کمیتههای مختلف ستاد تسهیلات زائران جهت رفاه حال مسافران جشن نیمه شعبان ارائه گردد.
سال گذشته 7 کمیته تخصصی جهت استقبال و ساماندهی زائران مسجد جمکران تشکیل شد که هر یک وظیفه خاصی جهت بهتر برگزار شدن جشن نیمه شعبان را عهده دار شدند.
کمیته خدمات شهری موظف شد تا با آمادهسازی پارکینگهای مسجد جمکران، استقرار اورژانس، آتشنشانی و هلالاحمر و آماده باش کلیه بیمارستانهای شهر، تأمین روشنایی پارکینگها به وسیله برجهای روشنایی، استقرار اکیپهای ویژه نظارت بر قیمتها، حضور کمیته امداد، بهزیستی و اوقاف جهت کمک به در راهماندگان، استقرار جایگاههای فروش نان و یخ و همچنین فعالیت چهار ایستگاه صلواتی درزمینه توزیع آب معدنی بهترین امکانات را برای زائران مسجد جمکران فراهم سازد.
همچنین مقرر شد 90 تیم پلیس راه در نیمه شعبان سال گذشته ترافیک محورهای مواصلاتی به قم را کنترل کنند.
طرح ویژه ترافیکی در اطراف مسجد جمکران، اجرای طرح مسیر تردد اتوبوسها و خودروهای سواری به صورت تفکیک شده و ایجاد پارکینگ ویژه اتوبوسها از دیگر برنامههای پلیس راه بود.
مدیرکل صدا و سیمای استان قم هم در مصاحبه مطبوعاتی خود گفته بود. 80 شبکه استانی ملی و بینالمللی جهت پخش برنامههای مسجد جمکران در نیمه شعبان در خواست کردهاند تا بتوانند جشنها را به صورت مناسب پوشش دهند.
شرکت مخابرات استان نیز با نصب دستگاه BTS از تقویت کیفیت ارتباط تلفن همراه در محدوده مسجد جمکران خبر داده بود.
با وجود این گفتهها و اظهار نظر مسئولان جهت اقدامات صورت گرفته در خصوص هر چه بهتر برگزار شدن جشن نیمه شعبان در مسجد جمکران، زائران این مکان مقدس با مشکلات بسیاری روبرو شدند.
ترافیک خیابانهای منتهی به مسجد، قطع متعدد آب و برق، پس زدگیهای فاضلاب، کمبود سرویسهای بهداشتی، مشکل تهیه آب شرب زائران، کمبود پارکینگ، استفاده از نیروهای غیربومی راهنمایی و رانندگی و عدم آشنایی آنها با مسیر، اختلالات فراوان تلفنهمراه، عدم نظارت بر مسافرکشها و ... از مهمترین این مشکلات بودند.
پس از نیمه شعبان مسئولان قم ضمن اذعان به وجود مشکلات در برگزاری جشنهای نیمه شعبان اظهار کردند این مشکلات باید از هم اکنون رفع گردد.آیتالله استادی رئیس شورای فرهنگ عمومی استان قم در مهرماه سال 85 در جلسه شورای فرهنگ عمومی استان که به منظور بررسی مشکلات مسجد جمکران در ایام نیمه شعبان برگزار شده بود گفت: تا نگاه ملی به جمکران معطوف نشود و در آینده فعالیتی برای سهولت زائران انجام نگیرد، دعوت بیجهت از مردم، ظلم به آنها است.
ایشان در آن زمان اظهار نمودند: باید به مردم اطلاع رسانی نمود که مسجد جمکران در ایام نیمه شعبان ظرفیت این همه زائر را ندارد و از آنان خواست حضور خود را در جمکران به ایام دیگر سال و شبهای چهارشنبه موکول نمایند.
امام جمعه موقت قم با بیان اینکه توجه به وضعیت آب و مسایل بهداشتی پروژه ملی و غیر ملی ندارد گفت: باید بودجهای در نظر گرفته شود و حداقل تا سال آینده (نیمه شعبان 86) لوازم اولیه تا حد توان تهیه شود، زیرا قابل قبول نیست که مردم از شهرهای مختلف به جمکران بیایند و نتوانند وضو بگیرند.
مهندس عباس محتاج استاندار قم نیز در این جلسه تصریح کرده بود: آنچه در مقدورات استان بود در نیمه شعبان به کار گرفته شد که البته در این اقدامات نواقصی نیز وجود داشت.
وی بودجه و اعتبارات قم را جهت پاسخ به نیازهای مسجد جمکران و زائران میلیونی آن کافی ندانست و گفت: باید برای مسجد جمکران به عنوان پروژه ملی سر فصل ویژهای در بودجه کشور باز شود.
وی با اشاره به هزینه 50 میلیارد تومانی صرف شده در طرح توسعه حرم گفت: با صرف این هزینه محیطی برای عبادت 20 هزار نفر ایجاد شده است که اگر ما بخواهیم برای 5/1 میلیون نفر زائر جمکران مکانی را فراهم کنیم با اعتبار 480 میلیارد تومانی استان امکان پذیر نیست.
محمد عرب، رئیس وقت شورای اسلامی شهر، نیز در این جلسه گفته بود، با مقدورات قم تا صد سال دیگر هم مسجد جمکران پاسخگوی نیازهای 2 میلیون زائر نیست.
وی در ادامه گفت: با وضعیتی که ما داریم نمیتوانیم مسجد جمکران را مانند مکه و مدینه بسازیم گفت:باید دولت در تصمیمات خود بودجه ویژهای را به مسجد جمکران اختصاص دهد.
در پی نارضایتی فراوان زائران مسجد جمکران در خصوص خدماتدهی و رفع نیازهای آنان آیتالله ناصر مکارم شیرازی نیز شهریور ماه سال گذشته در دیدار اعضای شورای مرکزی و دبیران استانهای حزب مؤتلفه با اشاره به مشکلات فراوان استان قم، از کمبود امکانات رفاهی مناسب برای زائران مسجد جمکران در ایام جشن شعبانیه انتقاد کرد و گفت: با حضور خیل عظیم مردم در جمکران قم به یک مرکز جهانی تبدیل شده است ولی متأسفانه امکانات رفاهی در این ایام بسیار اندک میباشد.
وی با بیان اینکه حضور خیل عظیم زائران در مسجد جمکران یک برکت است گفت: باید مسئولان قم برنامههای منسجمی طراحی کنند تا هر سال شاهد نارضایتی زائران مسجد جمکران نباشیم.
امسال نیز با نزدیک شدن به ایام نیمه شعبان هر یک از مسئولان آمادگی کامل خود را جهت برگزاری هر چه با شکوهتر جشنهای نیمه شعبان اعلام کردهاند.
نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی در دیدار اخیر خود از پروژههای عمرانی مسجد جمکران بر فراهم کردن امکانات رفاهی زائران مسجد جمکران تأکید کرده بود. حجت الاسلام علی بنایی گفت: با توجه به اینکه شب نیمه شعبان امسال با شب چهارشنبه مصادف شده است قطعا ما شاهد حضور خیل مشتاقان امام عصر(عج) در این مسجد میباشیم و لذا باید تدابیر لازم برای استقبال و پذیرایی فراهم آید.
فرماندار قم نیز در جلسه ستاد تسهیلات زائران ویژه نیمه شعبان امسال گفته است: تمام مشکلات سال گذشته مسجد جمکران در نیمه شعبان باید امسال رفع شود.
علی نیکان قمی ایجاد شهرداری ویژه جمکران، حل مشکل افت فشار آب، افزایش سرویسهای بهداشتی، افزایشراههای دسترسی موقت به مسجد جمکران، ایجاد پارک سوار،حل مشکل پارکینگ خودروها، بررسی و حل مشکلات استقرار چادرهای زائران در مکان مناسب،اصلاح سیستم توزیع برق، افزایش تعداد تابلوهای اطلاع رسانی و ... را از جمله اقدامات انجام شده برای تسهیل در خدمات رسانی به زائران ویژه نیمه شعبان برشمرد.
وی همکاری و فعالیت بیشتر اعضای ستادتسهیلات زائران را در رفع مشکلات و موانع موجود مؤثر دانست و بر ضرورت رفع مشکلات از قبیل جمع آوری دست فروشان اطرف حرم مطهر و مسجد جمکران، آماده سازی مسیرهای موقت دسترسی به مسجد جمکران، یکپارچه سازی فعالیتهای فرهنگی و تبلیغاتی، تهیه لوازم مورد نیاز زائران، نظارت و نحوه فعالیت واحدهای صنفی، حل مشکل آنتندهی موبایلها، روشنایی و آماده سازی معابر و ... تأکید کرد.
مشاور وزیر نیرو نیز در بازدید خود از مسجد جمکران گفت: در نیمه شعبان امسال شاهد بروز معضلات کم آبی و جمع آوری و دفع فاضلاب در مسجد جمکران نخواهیم بود.
علاوه بر این دیگر نهادها وسازمانهای دولتی نیز از اعلام آمادگی 100 درصدی خود جهت برگزاری جشنهای نیمه شعبان خبر دادهاند.
اما به نظر میرسد مسئولان مسجد جمکران اهتمام چندانی برای اطلاع رسانی به جراید و پاسخگویی به سؤالات خبرنگاران در رابطه با اقدامات صورت گرفته به منظور پیشگیری از بروز مشکلات سالهای گذشته ندارند. اداره روابط عمومی مسجد جمکران چند بار دعوتنامهای را به منظور شرکت اصحاب جراید در مصاحبهای جهت اطلاع رسانی در این رابطه ارسال نمود اما پس از تغییر چند باره زمان برگزاری آن، نهایتا این مصاحبه لغو شد.
همچنین خبرنگار ما طی تماسهای مکرر با دفتر روابط عمومی مسجد جمکران خواستار ارائه نظر و بیان عملکرد مسئولان این مسجد در استقبال از زائران مسجد جمکران در نیمه شعبان شد اما، این تلاشها بیپاسخ ماند.
اکنون و در شرایطی که چند روز بیشتر به روز 15 شعبان سالروز میلاد منجی عالم بشریت باقی نمانده است، باید منتظر بنشینیم و ببینیم که وضعیت مسجد جمکران در نیمه شعبان امسال چگونه خواهد بود و از زائرانی که کیلومترها مسافت را طی کردهاند تا در شب میلاد مهدی موعود(عج) در مسجد جمکران باشند، چگونه پذیرایی خواهد شد.
نوشته شده توسط : علی