: منوي اصلي :
: درباره خودم :
: پيوندهاي روزانه :
: لوگوي وبلاگ :
: لينك دوستان من :
: فهرست موضوعي يادداشت ها :
: آرشيو يادداشت ها :
: موسيقي وبلاگ :
: جستجو در وبلاگ :
فؤاد صادقی، مدیرمسئول سابق و عضو فعلی شورای سیاستگذاری «بازتاب» در گفتوگو با «فرارو» درباره تخریب چهرههای مطرح اصولگرا گفت: بحث تخریب چیزی نیست که اختصاص به این دوره مجلس داشته باشد یا مربوط باشد به اصولگراها. متاسفانه به علت فقدان سازوکارهای نهادمند و جامع سیاسی در کشور، یکسری جناحها سعی میکنند با جنگ روانی یا تخریب و یا بداخلاقی سیاسی اهداف خودشان را پیش ببرند که تخریبهای اخیر هم در همان چارچوب هستند، هدف اصلی این تخریبها جلوگیری از ایجاد یک ائتلاف فراگیر در اصولگرایان است؛ زیرا این ائتلاف میتواند بهواقع وزن جریاناتی که خود را پدرخوانده و در واقع لیدر اصولگرایان میدانند را کاهش داده، از نفوذ آنها در جبهه سیاسی کشور بکاهد. در نتیجه این طیف قصد دارد با تخریب سایر گروهها شرایط خود و سردمداری خود را حفظ کند.
ـ طیف مزبور متعلق به چه جناحی از جبهه اصولگرایان است؟ در حال حاضر در اصولگرایان چند گرایش عمده داریم: یک؛ گرایش نزدیک به جامعه روحانیت مبارز تهران و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم که این گرایش، زاویه و شکاف محسوسی با حرکتهای افراطی دارد؛ سمبل این گرایش نیز آقای مهدوی کنی و آقای امامی کاشانی و آقای جوادی آملی هستند.
طیف دیگر، مؤتلفه هستند که درواقع حالت میانه طیف روحانیت مبارز و جامعه اسلامی مهندسین هستند.
طیف سوم آقای باهنر و جامعه اسلامی مهندسین هستند که به نوعی سعی میکنند وزن سیاسی خود را حفظ کنند. اینها سعی دارند با دولت تعاملات جدی داشته باشند و هم در مجلس و هم در بدنه جناح راست از جایگاه شاخصی برخوردار باشند.
گروه چهارم جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی است. این گروه قبلا به آقای قالیباف نزدیک بودند ولی اکنون به دولت و آقای باهنر نزدیک شدهاند و در حال برنامهریزی برای انتخابات مجلس و همچنین ریاست جمهوری بعدی هستند.
در نهایت گروه پنجم گروه دولت هستند که بخشی از علمای نسبتا تند جناح راست مانند آقای خزعلی و اقای مصباح و آقای جنتی از این گروه حمایت میکنند.
ـ دلیل این مرزبندی و خصوصا سهمخواهی جامعه اسلامی مهندسین چیست؟
جامعه اسلامی مهندسین قبلا شورای هماهنگی نیروهای انقلاب را در اختیار داشتند. تا انتهای دهه هفتاد و قبل از تغییر آرایش سیاسی کشور آقای باهنر و آقای کردان و آقای رحیمی مدیریت جناح راست را تشکیل میدادند؛ اما اتفاقی که در شورای شهر دوم افتاد و قدرت گرفتن آقای احمدینژاد و طیف آبادگران فضایی جدید شکل گرفت که جمعیت ایثارگران در این فضا خودش را تثبیت کرد و بخشی از مدیریت جناح راست را از آقای باهنر گرفت. در صورتی که پیش از آن، جمعیت ایثارگران وزن خاصی نداشت. حتی تا چهار سال قبل و مجلس هفتم جمعیت ایثارگران وزن خاصی نداشت منتها در جریان مجلس هفتم این جمعیت در بدنه قدرت را در دست گرفت و قدرت آقای باهنر تعدیل شد.
اما در حال حاضر این دو گروه که در میان دولت سه گروه اصلی شورای شش را تشکیل میدهند قصد ندارند این تعدیل ادامه پیدا کند و این سهمی که یک سوم هر کدام دارند این کاهش پیدا کند اینها میگویند بیش از نوددرصد اصولگرایان در سه گروه شورای شش حضور دارد و به خاطر ده درصد باقیمانده نباید ترکیب را به هم زد. گروههای دیگر خودشان را در این سه گروه تعریف کنند. علت این هم آن است که اینها با بزرگنمایی، تصوری غلوآمیز از وجهه و وزن خودشان دارند. و سایر گروههای اصولگرا مانند گروههای نزدیک به آقایان قالیباف، رضایی و لاریجانی بتوانند در ائتلاف فراگیر شرکت کنند.
ـ شما با توجه با شرایط فعلی چشمانداز ائتلاف فراگیر اصولگرایان را چگونه میبینید؟
درباره آینده ائتلاف دو دیدگاه وجود دارد. یکی اینکه آقای مهدوی کنی در روزهای گذشته اظهار داشتند و آقایان رضایی و قالیباف و لاریجانی گفتهاند و آن اینکه به هر قیمت و هزینه ممکن ائتلاف اصولگراها شکسته نشود. یعنی یک نگاه همگرایانه وجود دارد. دلایل آن هم مشخص هست. بحث اصلی امنیت ملی است و اینکه این تشتت و تفرقه باعث کاهش مشارکت می شود و در نهایت بدبینی مردم نسبت به نظام. نگرش دوم اهمیت ائتلاف از لحاظ تشکیلاتی است. تجربه اصلاح طلبان در دوره دوم شوراها اهمیت دوری از تشتت را نشان می دهد. در آن دوره اصلاح طلبان در اوج قدرت بودند و گروه های مختلف این جریان بانهایت تفرقه و تشت ممکن در انتخابات شرکت کردند. نتیجه آن شد که هم مشارکت عمومی افت کرد و هم اصلاحطلبان شکست خوردند. این نشان میدهد که جامعه تشتت را پس میزند. برای همین است که نگرشی که از سوی سه چهره شاخص و جامعه روحانیت مبارز و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و اکثریت اعضای شورای حکمیت پنجنفره اصولگرایان دنبال میشود، دیدگاهی همگرایانه و وحدتگرا است.
اما برخی گرایشاتی که در گروه شش دیده میشود، بر محدود بودن و تحکیم وضعیت فعلی اصرار دارند و خود را 90 درصد و حتی صددرصد اصولگرایان میدانند که اگر به این شکل پیش برود به نظر میرسد همان اتفاقی که برای اصلاحطلبها در شورای شهر دوم افتاد برای اصولگرایان در مجلس هشتم بیفتد. تشتت و تفرقه چشمانداز خوبی را به وجود نمیآورد.
ـ در جبهه اصولگرایان چه طیفهایی تمایل به این ائتلاف دارند؟
تاکنون علائم مثبتی در این زمینه از سوی گروه شش، سه طیف جامعه اسلامی مهندسین، جمعیت ایثارگران و حامیان دولت دیده نشده اما سایر گروهها و همچنین روحانیت بر ائتلاف فراگیر اصرار دارند؛ البته در یک ماه آینده شرایط انتخابات و آرایش سیاسی جناحها مشخصتر خواهد شد.
ـ استدلال مخالفین ائتلاف چیست؟
اینها میگویند بیش از نوددرصد اصولگرایان در سه گروه شورای شش حضور دارد و به خاطر ده درصد باقیمانده نباید ترکیب را به هم زد. گروههای دیگر خودشان را در این سه گروه تعریف کنند. علت این هم آن است که اینها با بزرگنمایی، تصوری غلوآمیز از وجهه و وزن خودشان دارند. درصورتیکه تجربه انتخابات ریاستجمهوری گذشته نشان داد که از چهار کاندیدای اصولگرایی که در صحنه انتخابات باقی ماندند در حال حاضر سه کاندیدا خارج از این گروه هستند و فقط نمایندگان آقای احمدینژاد در گروه شش حضور دارند. بنابراین تصور اینکه نود درصد اصولگراها در این گروه ششنفره هستند تصوری غلوآمیز است.
ـ سوابق گذشته این جریانات در انتخابات گذشته چگونه است؟
آقای باهنر به دلیل آنکه احتمال رأی آوردن خود را از تهران جدی نمیدانست، از کرمان کاندیدا شد. آقای فدایی هم در بین سی نفر منتخب تهران، نفر بیستوپنجم شد. البته با توجه به اینکه در تهران دو میلیون نفر شرکت کردند. و پیشبینی میشود در انتخابات مجلس هشتم این رقم بیش از سه میلیون نفر باشد که با میانگین رأی آبادگران ـ حدود 500 تا 600 هزار رأی ـ در انتخابات بعدی ممکن است رأی نیاورند. اما پیروزیهای پیدرپی در انتخابات باعث خوشبینی مفرط این جریان شده و همان شرایطی که اصلاح طلبان در پنج سال قبل داشتند در نگرش این جریان به وجود آمده که امیدواریم واقعبینی در هر دو جناح جای خود را پیدا کند و خوشبینی و بزرگبینی خاتمه پیدا کند.
ـ درصورتیکه ائتلاف شکل نگیرد آیا ممکن است آقایان رضایی، قالیباف و لاریجانی مستقل شرکت کنند؟
اگر ائتلاف شکل نگیرد گروه شش لیست خود را خواهد داد و آقایان رضایی و قالیباف و لاریجانی نیز لیست جداگانه خواهند داد. هرچند ممکن است مشترکاتی هم در لیستهای مختلف باشد. اما همه تلاشها در شرایط فعلی بر ائتلاف و اتحاد پیش خواهد رفت. تلاش موجهین و روحانیت اصولگرا بر این نکته است. اما در صورت واکنش منفی گروه شش، احتمال فهرستهای جداگانه وجود دارد.
ـ اخیرا رسانهها از احتمال کاندیداتوری آقای رضایی از اهواز خبر داده اند، آیا این اخبار صحت دارد؟
به نظرم این هم جزء همان بداخلاقیهای سیاسی باشد که برخی نمایندگان مجلس و رسانهها برای خبرسازی و اینکه وزنی پیدا کنند این شایعات را مطرح میکنند. هنوز بحث کاندیداتوری آقای رضایی مطرح نشدهاست. اینها نظر خودشان را گفتهاند. آقای رضایی هنوز طرحی برای کاندیداتوری در مجلس ندارند.
نوشته شده توسط : علی