رییس موسسه بین‌المللی گفت‌وگوی فرهنگ‌ها و تمدن‌ها اهتمام بیشتر به امر تحقیق و پژوهش در کلیه رشته‌های علمی را به عنوان عاملی در جهت ارتقای جایگاه بین‌المللی کشورمان مورد تاکید قرار داد.

به گزارش ایسنا، حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمحمد خاتمی که در مراسم بزرگداشت روز پزشک در بیمارستان آتیه سخنرانی می‌کرد، از روز پزشک به عنوان روزی بزرگ و با اهمیت نام برد و گفت: این اهمیت از آن جهت است که پزشکی چه در گذشته و چه در حال، چه در جوامع ما و چه در جوامع پیشرفته که شاخص توسعه، میزان سلامت و مرگ و میر محسوب می‌شود، دارای نقشی تردیدناپذیر بوده است.

وی که وضعیت حرفه‌ پزشکی در جامعه ایرانی را در گذشته و امروز خوب ارزیابی می‌کرد، اظهار داشت: با این که به لحاظ علمی و فن‌آوری از دنیا عقب نیستیم هنوز هم باید در عرصه‌ پزشکی تلاش کنیم تا به معیارهای بین‌المللی این رشته دست پیدا کنیم.

رییس‌جمهور سابق کشورمان که جایگاه خوب ایران در عرصه پزشکی دنیا را مدیون تلاش پزشکان و عالمان این دانش در همه‌ عرصه‌ها می‌دانست از ابن‌سینا به عنوان فردی که سرآمد این رشته در ایران شناخته می‌شود نام برد و افزود: بر این مبنا بود که در زمان ریاست‌جمهوری من آقای دکتر فرهادی وزیر وقت بهداشت و درمان روز تولد ابن‌سینا را روز پزشک اعلام کرد و این انتخاب، انتخاب مناسبی بود.

خاتمی در عین حال یادآور شد: البته به نظر می‌رسد در علم پزشکی حسب شواهد و قراینی که وجود دارد رازی از ابن‌سینا برجسته‌تر باشد، ولی این امر نیز از قدر و منزلت بوعلی سینا نمی‌کاهد. جامعیت بوعلی سینا بر این علم اگر نگوییم بی‌نظیر، کم‌نظیر است.

وی در ادامه با طرح این پرسش که چرا نام و اندیشه‌ رازی کمتر در عرصه‌ پزشکی مطرح شده است، به فاصله‌ زمانی که میان دوران رازی و بوعلی سینا وجود دارد و بر مبنای آن 130 سال رازی قبل از بوعلی سینا حیات داشته اشاره کرد و گفت: رازی در حوزه‌ی فلسفه بیشتر گرایش به اندیشه‌ی افلاطونیان داشت و این در حالی بود که دنیای اسلام در آن ایام تحت سیطره‌ی اندیشه‌ی ارسطو بود.

رییس‌جمهور سابق کشورمان، ادامه داد: رازی اندیشه‌های متفاوتی در عرصه‌ دین داشت و متاسفانه به خاطر غلبه‌ ظاهرپرستی و قشری‌گری که از آفت‌های حکومت‌های منتسب به دین است، به اندیشه‌ وی روی خوش نشان ندادند؛ ولی رازی فیلسوفی دین‌شناس بود.

وی در ادامه با قدردانی از اقدامی که به نام‌گذاری روز تولد بوعلی سینا به عنوان روز پزشک منجر شد از پزشکی به عنوان حرفه‌ای مقدس نام برد و گفت: این حرفه، حرفه‌ مورد نیاز جوامع است.

خاتمی هم‌چنین با تاکید بر لزوم اهتمام نسبت به امر پژوهش در همه‌ شاخه‌های علم پزشکی، گفت: باید همه‌ شاخه‌های این حرفه و همه‌ حرفه‌ها از سرچشمه‌ پژوهش سیراب شوند. در دنیایی که شاهد تحولات بزرگی هستیم نبودن تحقیق سبب می‌شود یا عقب بمانیم یا عقب‌ماندگی‌هایمان عمیق‌تر شود.

خاتمی در ادامه با تاکید بر این که گام‌های برداشته‌شده در عرصه‌ تحقیق و پژوهش خوب بوده است از تحقیقات در عرصه‌ پزشکی به عنوان تحقیقاتی که بخش عمده‌ پژوهش در جامعه‌ ما را تشکیل می‌دهد نام برد و افزود: در اواخر دوره‌ من 30 درصد مجموعه‌ پژوهش‌ها به عرصه‌ی پزشکی اختصاص داشت.

وی در ادامه از تحقیقاتی که در عرصه‌ نانو و بایوتکنولوژی در علم پزشکی انجام گرفته به عنوان تحقیقاتی نام برد که نام ایران را در عرصه‌ جهانی مطرح کرد.

خاتمی ادامه داد: امروز لازم است بخش‌های مختلف پزشکی به پژوهش و تحقیق اهتمام کنند؛ به ویژه مجموعه‌ای مانند آتیه که متخصصان مختلف در آن حضور دارند باید بکوشند این بخش‌ها که خصوصی است به بخش اقتصادی – درمانی تبدیل نشود، بلکه کار تحقیقات در آن جدی گرفته شود.

رییس‌جمهور سابق کشورمان، با یادآوری این که کارهای زیادی در زمینه‌ تحقیق وجود دارد که انجام آنها می‌تواند ایران را در جایگاه خود در عرصه‌ جهانی قرار دهد، اضافه کرد: جایگاه فعلی ما شایسته‌ی نام و ظرفیت ایرانی نیست، ما می‌توانیم مسیری را طی کنیم که به جایگاه شایسته‌ خود دست یابیم؛ اما باید با تدبیر جلو رویم.

وی یادآور شد: پزشکی امروز اگر چه در نامش با آن چه در گذشته وجود داشت، شریک است، اما از لحاظ نظری و عملی آن چه در طب شکل می‌گیرد، با آن چه در گذشته بود، متفاوت است؛ اگر چه پایه‌ها همان پایه‌هاست.

خاتمی در ادامه با تاکید بر این که همراهی دانش با فن‌آوری شگفتی‌آفرین است به پیشرفت‌هایی که در کشورهای پیشرفته در علم پزشکی به لحاظ مهار برخی بیماری‌های واگیردار و فراگیر ایجاد شده اشاره کرد و گفت: اگر چه در این کشورها نگرانی نسبت به خیلی بیماری‌ها از جمله بیماری‌های واگیردار وجود ندارد اما در مقابل شاهد بیماری‌هایی هستیم که در گذشته یا نبوده یا اصلا به این شکل وجود نداشته است.

وی اضافه کرد: اگر در گذشته عامل مرگ و میر، بیماری‌هایی نظیر وبا، طاعون و حوادث طبیعی بود، امروز آن بیماری‌ها در بسیاری از کشورها مهار شده؛ اما جایگاه مرگ و میر در این کشورها را بیماری‌های حاصل از تصادفات، بیماری‌های قلبی و عروقی و روانی دارد که نتیجه‌ صنعتی شدن است، گرفته است.

وی در ادامه به وضعیت ایران در علم پزشکی که هنوز هم در آن نگرانی‌هایی نسبت به مهار برخی بیماری‌های واگیردار باقی مانده از گذشته وجود دارد، تلاش در جهت مهار این بیماری‌ها و درک راهکارهایی در جهت درمان بیماری‌هایی که حاصل دوران جدید است اشاره کرد و آن را از وظایف پزشکان کشورمان برشمرد.

رییس‌جمهور سابق کشورمان در ادامه با اشاره به کمبودهای مادی و معنوی که پزشکان کشورمان از آن رنج می‌برند، گفت: گام‌هایی در جهت حل این مشکلات برداشته شده که امیدواریم این گام‌ها بیشتر و سریع‌تر برداشته شود.

وی با آرزوی توفیق برای جامعه‌ی پزشکی ایران در جهت این که افتخارات بیشتری را در این رشته نصیب کشورمان کنند سخن خود را به پایان رساند.

در این مراسم که با حضور پزشکان بیمارستان آتیه برگزار شد، دکتر فرهادی وزیر اسبق بهداشت و درمان ، حجت الاسلام والمسلمین سید محمود دعایی و مهندس علی خاتمی حضور داشتند، از سوی هیات مدیره بیمارستان به خاتمی لوح یادبودی اهدا شد .


نوشته شده توسط : علی

نظرات ديگران [ نظر]