خودپردازهایی که نمی‌پردازند

یکشنبه 86 شهریور 4 ساعت 2:0 صبح
با وجود تاکیدهای صریح بانک مرکزی هنوز هم شهروندان مشکلات زیادی با خودپردازهای بانکها و طرح شتاب دارند که ظاهرا شعب ، نسبت به رفع آنها احساس مسوولیت چندانی نمی کنند.

با وجود آن که طرح شتاب از سال 81 تاکنون با هدف ایجاد یک سوئیچ راهبردی ملی برای اتصال شبکه پرداخت بانکها به یکدیگر و ایجاد زمینه برای انجام مبادلات بین بانکی به صورت الکترونیکی ایجاد شده و قرار است نقطه اتصال میانی تمام بانکها باشد هنوز مشکلات زیادی برای مردم ایجاد می کند و سر بزنگاه های حساس و گاها سرنوشت ساز برای آنان دردسرساز می شود. این گزارش می افزاید: مشکلات مردم با خودپردازها بیشتر در 3 بخش خلاصه می شود: بخش اول پول نداشتن خودپردازها و کندی و بعضا تنبلی برخی کارمندان شعب بانکهای مختلف برای شارژ آن است.
در این حالت گاه یک دستگاه خودپرداز که در اطراف آن دستگاه مشابهی وجود ندارد ، ساعتها از وجه نقد خالی است و با این که کارمندان شعبه نسبت به این امر و اعتراض پراکنده شهروندان آگاهند اما بعضا با بی تفاوتی از کنار آن عبور می کنند حال آن که به علت طولانی بودن فرآیند دریافت پول از داخل شعبه برخی از شهروندان که فوری به پول نقد نیاز داشته باشند ، این بی توجهی آنها را عصبی و ناامید می کند. این گزارش اظهار می دارد: بخش دوم مشکل به مشکلات و نارسایی های نرم افزاری خودپردازها بازمی گردد. درست است که طرح شتاب هنوز در فاز اول فعالیت به سر می برد و به جز انتقال پول از یک کارت به کارت دیگر و امکان خرید از برخی فروشگاه ها ، فعالیت های مهمتر نظیر تبادل کلیه تراکنشهای بین بانکی شامل چکها، حواله ها ، اوراق بهادار ، تسویه بین بانکی ، رفع مغایرت ها و غیره فعلا فعال نیست اما در همین فعالیت های کوچک و ابتدایی نیز مشکلات نرم افزاری متعددی به چشم می خورد که کار با خودپردازها را مشکل و گاها طاقت فرسا می کند. به عنوان مثال سقف برداشت پول از خودپردازها بیش از 200 هزار تومان نیست و برای برداشت همین مبلغ نیز باید چند بار اقدام کرد که این امر با توجه به کمبود دستگاه ها و شلوغی آنها، مشکل زاست.
این گزارش تصریح می کند: اما بخش سوم مشکل که مستقیما به خود شبکه شتاب و نه خودپردازها بازمی گردد، قطعی بی خبر شبکه در مواقع مورد نیاز مردم مثلا تعطیلات چند روزه یا عید نوروز و غیره است.

بارها مشاهده کرده ایم که در ساعاتی از روز تمام یا بخشی از شبکه شتاب قطع می شود و به دنبال آن خودپردازهای تمام یا قسمتی از کشور از کار می افتد. در این حالت حتی تجهیزات داخل شعبه نیز پاسخگو نیست ، چراکه اصل شبکه قطع شده است البته شاید تمام تقصیر این بخش از مساله به بانک مرکزی مربوط نشود و شرکت ارتباطات زیرساخت یا ارتباطات دیتا (وابسته به شرکت مخابرات ایران و وزارت ارتباطات) در این باره مقصر باشند اما بانکها و بانک مرکزی می توانند با کمی مسوولیت پذیری و با اقداماتی چون اطلاع رسانی به موقع از طریق رسانه های فوری چون رادیو یا تلویزیون ، تبعات این مشکل را بر شهروندان بی خبر ، منتظر و گرفتار کم کنند.

آخرین مورد قطعی
خبرنگار ما گزارش می دهد در 3 روز گذشته کیفیت کار شبکه شتاب در بیشتر نقاط تهران و کشور کاهش یافته است. در این مدت بسیاری از دستگاه های خودپرداز یا قطع و از سرویس خارج بودند و یا سرعت کار آنها به نحو قابل توجهی کاهش یافته بود. کارمندان شعب نیز پاسخگوی شهروندان نبودند و این امر بر آشفتگی فضا می افزود و البته پاسخگویی در این باره وجود نداشت.

تعطیلات پیش رو
هفته آینده به خاطر تعطیلی روز چهارشنبه و ولادت امام زمان عج و نیمه شعبان ، تقریبا نیمی از هفته تعطیل است و مسافرت ها و نیاز مردم به پول نقد افزایش می یابد. لذا از همین حالا باید از بانک مرکزی و بانکهای عامل خواست نسبت به برنامه ریزی برای در سرویس بودن خودپردازها و اتصال شبکه شتاب و بویژه پولدار بودن مخازن دستگاه ها برنامه ریزی لازم را انجام دهند.

نظر رسمی بانک مرکزی
مهران شریفی ، مدیر اداره نظام های پرداخت بانک مرکزی که ظاهرا مسوول مستقیم شبکه شتاب و بویژه خودپردازهاست ، به بانکها نسبت به تامین حقوق مردم در سرویس دهی این دستگاه ها صریحا هشدار می دهد. وی می گوید: اهمال برخی بانکها در آماده نبودن دستگاه های خودپرداز در همه روزها و ساعات شبانه روز غیرقابل قبول است.

براساس دستورالعمل ابلاغی همه بانکهای کشور موظف شده اند برای آماده نگهداشتن دستگاه های خودپرداز در تمام مدت شبانه روز مرکز نظارت و گروههای کشیک تشکیل دهند. وی افزود: زمانی که خودپرداز به علت نداشتن پول و کاغذ رسید یا نقص فنی قادر به عرضه خدمات نیست ، مرکز نظارت باید به گروههای کشیک اطلاع دهد تا مشکل خودپرداز را به سرعت رفع کنند. وی تصریح کرد: بانکها علاوه بر آماده نگهداشتن 24ساعته دستگاه های خودپرداز باید برچسب هایی را روی دستگاه ها یا پایانه های فروش نصب کنند که تلفن مرکز نظارت بانک مربوطه در آن درج شده باشد تا مردم هنگام بروز مشکل بتوانند آن را مطرح کنند. با این وجود باید گفت دستورات رسمی بانک مرکزی تا زمانی که با 2عنصر نظارت دائمی و ایجاد حس مسوولیت پذیری در عوامل اجرایی مربوطه همراه نباشد، جز نوشته ای روی کاغذ نخواهد بود و به نظر می رسد دستورات مربوط به خودپردازها و شبکه شتاب نیز اکنون به همین وضعیت دچار شده است که صد البته باید برای رفع عملی و موثر آن از بانک مرکزی و سایر بانکها و موسسات اعتباری دولتی و خصوصی پاسخگویی خواست.

نوشته شده توسط : علی

نظرات ديگران [ نظر]