گیل‌آبادی: رادیو جوان تحت فشار نیست

جمعه 86 مرداد 26 ساعت 11:0 صبح

مدیر رادیو جوان بهترین راه اعتمادسازی در رسانه را توجه به نیازهای مخاطبان دانست و افزود: رسانه باید همگام با مردم و از نقطه بالا، گذشته حال و آینده را رصد کند.

وی هم‌چنین با تکذیب مطالبی که تحت عنوان فشار بر رادیو جوان و تغییر مدیر آن مطرح شده است، گفت: این شبکه همانند گذشته تحت روحیات جوانی که مهمترین آن‌ها «پرسشگر بودن» آن است، تعریف می‌شود.

اعتمادسازی رسانه در بین مخاطبان
دکتر شهرام گیل‌آبادی در گفت‌وگو با خبرنگار سرویس تلویزیون و رادیو ایسنا، درباره راههایی که به اعتمادسازی رسانه در بین مخاطبان منجر می‌شود، اظهار کرد: رابطه رسانه با مردم رابطه‌ای متقابل است؛ چرا که رسانه از یک سو در ارتباط با مردم است و از سوی دیگر می‌تواند مدیوم یا انتقال دهنده باشد. بدون شک رسانه نمی‌تواند از فضای فرهنگی و تپش‌های معنایی جامعه دور باشد.

وی ادامه داد: اگر رسانه از مردم دور بماند، همگام و متوازن با آنان حرکت کند یا از آنان جلوتر باشد خیلی چیزها را از دست خواهد داد. رسانه باید همگام با مردم و از نقطه بالا گذشته، حال و آینده را رصد کند و اگر چنین نقشی نداشته باشد، رسانه‌ای پویا نیست.

دشواری کار رسانه در حرکت همگام با مردم
گیل‌آبادی، دشواری کار رسانه را حرکت همگام با مردم در عین حفظ نگاه از بالا عنوان کرد و افزود: اگر هر رسانه‌یی این شیوه‌ها را رعایت نکند و یا این شئون را متعلق به خود نکند، اعتماد مردم را جلب نخواهد کرد. مردم باید احساس کنند حرفی که در رسانه عنوان می‌شود، در جهت رفع نیازهایشان است. اگر مخاطب به رسانه اعتماد نداشته باشد، ارتباطش با رسانه قطع می‌شود و حرف رسانه را نمی‌پذیرد. درست اینجا است که اعتماد تعریف می‌شود.

مدیر رادیو جوان با اشاره به زحمت‌هایی که رسانه‌ها برای اعتمادسازی بین مخاطبان متحمل می‌شوند، ادامه داد: مدل‌ها و نظریه‌های متعدد ارتباطی وجود دارد و صورت‌های متعددی برای رسیدن به این اعتماد ترسیم شده است و در این میان «خلاقیت» نقش بسیار دارد. 

تنظیم خبر در جهت کسب اعتماد مخاطب
شهرام گیل‌آبادی به شیوه‌ی تنظیم خبر در رسانه‌های بزرگ دنیا که با هدف اعتمادسازی انجام می‌شود، اشاره کرد و گفت: رسانه‌های بزرگ دنیا در تنظیم نوع خبر و مطالب آن دقت لازم را به کار گرفته و سعی می‌کنند و حس درست گویی در آن تنظیم خبر وجود داشته باشد. مردم وقتی احساس می‌کنند، درست‌ گویی در جهت رفع نیاز آن‌ها در رسانه‌ای وجود دارد، ‌به آن اعتماد می‌کنند. اعتمادسازی رسانه به بخش‌های خبری محدود نمی‌شود.

مدیر رادیو جوان به این پرسش ایسنا که آیا اعتمادسازی رسانه در میان مخاطبان به صرف ایجاد حس درست‌گویی در بخش‌های خبری محدود می‌شود، پاسخ منفی داد و افزود: در تمام بخش‌ها باید ایجاد حس درست‌گویی را لحاظ کرد. اگر برنامه‌ای معارفی پاسخگوی نیاز مخاطبان باشد یا برنامه‌ای موسیقیایی محل رجوع مردم قرار گیرد و به نیازهای مخاطبان پاسخ دهد، در مثال‌های مخاطبان، جا باز می‌کند. وقتی در برنامه‌ای کارشناسی القاب مهمان به مخاطب ارائه می‌شود، یعنی به او اعلام می‌کنیم که شما می‌توانید به این کارشناس اعتماد کنید.

به اعتقاد وی، دریافت هر نوع اطلاعاتی نیاز به اعتماد مخاطب به رسانه دارد و برای نیل به این هدف در تمام رسانه‌های دنیا تکنیک‌هایی به کار گرفته می‌شود.

گیل‌آبادی در توضیح این مطلب گفت: استفاده از تکنیک‌های اعتمادسازی در بسیاری از رسانه‌های سیاسی دنیا، باعث شده که گاه تنها حس درست گویی به مخاطب منتقل شود؛ در این رسانه‌ها خبر به گونه‌ای تنظیم می‌شود که این حس به مخاطب القاء شود.

اعمال سانسور و آسیب به حس درست‌گویی
مدیر رادیو جوان در پاسخ به این پرسش ایسنا که آیا اعمال سانسور در برنامه‌های تلویزیونی، اعتمادسازی را از بین می‌برد، متذکر شد: درتمام دنیا فیلترگذاری وجود دارد و حتی فیلترها مدل‌های ارتباطی متفاوتی دارند.هر رسانه‌ای از زاویه دید خود به اطلاعات و اخبار می‌پردازد وهیچ رسانه‌ای بی‌طرف نیست.اما این که چگونه از این سیاستگذاری‌ها استفاده شود، مساله‌ای است که اشتباه در آن می‌تواند اعتماد مخاطب را مخدوش کند.

به اعتقاد گیل‌آبادی، عدم حرفه‌یی‌گری در فیلترگذاری به اعتماد مخاطب لطمه می‌زند.

وی در توضیح این مطلب خاطرنشان کرد: رسانه‌ها در جهت رسیدن به اطمینان خاطر مخاطب، جلب توجه او و اعتمادسازی اقدامات بسیاری انجام می‌دهند. زمانی که صداقت و صدق در گفتار خبری در یک رسانه برای مخاطب تثبیت و به نیاز او پاسخ داده شود، مخاطب، بسیاری از اخبار و اطلاعات را از این رسانه دریافت خواهد. 

شفاف‌سازی یکی از تکنیک‌های برآورده کردن نیاز مخاطب
شهرام گیل‌آبادی در پاسخ به این پرسش که آیا شفاف‌سازی در رسانه همان تکنیکی است که برای جلب اعتماد به کار گرفته می‌شود؟ گفت: یکی از تکنیک‌های جلب اعتماد شفاف سازی است. آمارهای به دست آمده از انتخابات‌های گذشته نشان داد که صدا وسیما محل رجوع مردم بود؛ چرا که نیازهایشان را برآورده ساخت. در طول انتخابات به مردم ثابت شد که تمام گروه‌ها می‌توانند حرفشان را مطرح کنند و حرف گروه‌های مختلف در مدل‌های مختلف برنامه‌سازی به مردم می‌رسید.

وی ادامه داد: ایجاد چنین فضایی درصد رضایتمندی مخاطبان را از صدا و سیما بالا می‌برد و نشان می‌دهد وقتی رسانه مدیوم قرار گیرد، در جذب مخاطب از اقبال بسیار برخوردار خواهد بود. پاسخگویی به نیاز مردم در صدا وسیما، توطئه بسیاری از دست‌های پنهان و بنگاه‌های خبری معاند را نقش برآب می‌کند؛ سرشاخه‌های بسیاری از اطلاعات واهی قطع شده و شایعه‌ها و اطلاعات غلط به صفر نزدیک می‌شوند. 

ارزیابی اعتماد مخاطبان به صدا و سیما
شهرام گیل‌آبادی در ارزیابی خود از اعتماد مخاطبان به صدا و سیما، گفت: هر رسانه‌ای از جمله صدا و سیما تلاش می‌کند به این نقطه برسد. آمار پس از انتخابات نشان داد که مردم بیش از 80 درصد اطلاعات خود را از صدا و سیما می‌گیرند.ضمن این که با به کارگیری تکنیک‌های متعدد در رسانه‌ی‌ ملی، می‌توان اعتماد مردم را جلب کرد و به سمت فضاهایی که مردم روزانه در آن زندگی می‌کنند، نزدیک‌تر شد.

وی جلب اعتماد مردم را به حضور فعال مسوولان، در رسانه ملی منوط دانست و افزود: برای اعتمادسازی باید مسوولان شفاف‌تر و مشخص‌تر به میدان بیایند و رسانه‌ی ملی حرف مسوولان را شفاف به مردم انتقال دهد.

رادیو جوان تحت فشار نیست؟!
گیل‌آبادی در بخش دیگری از این گفت‌وگو درباره مطالبی که تحت عنوان فشار بر وی به عنوان مدیر رادیو جوان مطرح می‌شود؟ گفت: رادیو جوان تلاش می‌کند روزآمد باشد و با خلاقیت حرکت خود را ادامه دهد.پرسشگر بودن رادیو جوان که تحت روحیات جوانی شکل می‌گیرد ممکن است با اشکالاتی نیز همراه باشد که ما هم این اشکالات را رد نمی‌کنیم.

وی روزآمد و به لحظه بودن برنامه‌ها و تحلیل مشخص اخبار در رادیو جوان را از ویژگی‌های منحصر به فرد این شبکه برشمرد.

مدیر رادیو جوان اظهار کرد: من «تحت فشار بودن رادیو جوان» را شنیده‌ام؛ اما تحت فشار نیستیم.

وی ادامه داد: برخی‌ها دوست دارند این اخبار را منتشر کنند. در این دو سال رادیو جوان رشد قابل ملاحظه‌ای داشته است. اما برخی سایت‌های کم اهمیت سعی می‌کنند این آمار را وارونه جلوه دهند و گویی شیطنت امر مهمی برای آنان است.

نباید به شایعات و اخبار غلط توجه جدی نشان دهیم
گیل‌آبادی ادامه داد: ‌اگر می‌خواهیم حرکت رو به رشد داشته باشیم، نباید به شایعات و اخبار غلط توجه جدی نشان دهیم.

وی در عین حال تاکید کرد: ‌ما بدون مشکل نیستیم و ادعایی هم نداریم. بسیاری از منتقدان وقتی نقدهای منطقی خود را مطرح می‌کنند، می‌شنویم و تغییرات جدی به نسبت این نقدها در برنامه به وجود می‌آوریم. اما خود را ملزم به عمل کردن به برخی از عنادها نمی‌دانیم.

تغییر مدیران رادیو جوان با برنامه‌ریزی انجام شده
مدیر رادیو جوان به این پرسش که آیا تغییر مدیران این شبکه در راستای فشارهایی که بر وی وارد شده صورت گرفته است؟ پاسخ منفی داد و افزود: 5 تا 6 ماه روی تغییر مدیران کار کارشناسی شده بود. معاون محترم صدا نیز از 3- 4 ماه قبل از انجام این تغییرات در جریان این مساله قرار داشتند. ما منتظر فرصت مناسبی بودیم تا برنامه‌ها حالت ساکن‌تری بگیرند تا تغییر مدیران لطمه‌ای به برنامه‌ها نزند.

به گفته وی، تغییرمدیران رادیو جوان، باعث شده است که رویکرد برنامه‌ها تغییر کند و طرح برخی برنامه‌ها عوض شود.

مدیر رادیو جوان در پاسخ به این پرسش که آیا برنامه‌های این شبکه تعدیل یافته‌تر روی آنتن می‌روند، گفت: ما معتقدیم جوان پرسشگر است و ویژگی‌های جوانی باید در برنامه‌های رادیو جوان به چشم بخورد تا از شبکه‌های دیگر متفاوت شود. ما در این فضا حرکت منظم خودمان را ادامه می‌دهیم و تغییر اساسی نخواهیم داشت.

گیل‌آبادی در پایان، دوباره تاکید کرد: رویکرد برنامه‌های رادیو جوان همان پرسشگری است و معتقدیم نقد ما، کشور را برای حرکت رو به جلو کمک خواهد کرد.


نوشته شده توسط : علی

نظرات ديگران [ نظر]