اسد! ایران خیلی خطرناکه!

پنج شنبه 86 مرداد 25 ساعت 9:0 صبح

در شرایطی که پس از شکست بی‌سابقه اسرائیل مقابل حزب‌الله لبنان و هم‌زمان فقدان چهره مقتدری چون شارون در حکومت اسرائیل، این رژیم سالی پر از ضعف و بی‌ثباتی را در داخل و خارج تجربه کرد، روزنامه ملی‌گرای «هاآرتص» به عملیات روانی با هدف تفرقه‌افکنی بین ایران و سوریه روی آورد.

 هم‌زمان با نرمش کم سابقه تلاویو مقابل سوریه برای راضی کردن مقامات آن به مذاکره، این روزنامه با توصیف مناسبات کنونی بین سوریه و ایران به «دوستی خاله خرسه»، بشار اسد را از نزدیکی به جمهوری اسلامی برحذر داشت.

این در حالی است که دکتر احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهور ایران سه هفته پیش با سفر به دمشق، روابط ایران و سوریه را استراتژیک خواند.

تلاش منابع صهیونیستی برای جدا کردن بشار اسد و مقامات ایران در حالی است که یادگار «حافظ اسد» به دلیل علقه شدید به سید حسن نصرالله خود را کاملا متعهد به دفاع از حزب الله می‌داند و طی ده سال گذشته، هیچ یک از سناریوهای پرونده حریری، اختلافات داخلی و تحریک عواملی چون «عبدالحلیم خدام» نتوانسته نقشه به زیر کشیدن بشار از ریاست سوریه را عملی کند.

با این وجود روزنامه اسرائیلی «هاآرتص» از قول محافل آگاه در اورشلیم نوشت: دولت سوریه از همکاری بسیار نزدیک با جمهوری اسلامی ایران بیم دارد و مواظب است که این نزدیکی، موجب به خطر افتادن منافع سوریه نشود.

«هاآرتص» در شماره امروز خود، ماهیت مناسبات کنونی بین سوریه و ایران را «دوستی خاله خرسه» توصیف کرد و نوشت: گرچه در حال حاضر سوریه از آن رو مناسبات خود را با ایران مستحکم‌تر می‌سازد که گزینه دیگری در برابر خود ندارد، ولی در عین حال مواظب است که ماجراجویی‌های رژیم ایران، برای آن کشور مسئله‌ساز نشود. 

این روزنامه افزود: گرچه سوریه حکومت ایران را «عمق استراتژیک» خود می‌داند، ولی خطرات آن را هم کاملا در نظر دارد.

به نوشته «هاآرتص»، آگاهان سیاسی در اورشلیم پیامد سفر ماه گذشته محمود احمدی‌نژاد به دمشق را نمونه خوبی از این محتاط کاری سوریه می‌دانند: در حالی که رئیس‌جمهوری ایران در این دیدار از «تابستان داغ» سخن گفت، و ادعا کرد که خیلی آسان می‌توان اسرائیل را به زانو در آورد، پرزیدنت بشار اسد لحن احتیاط آمیز و آرامی درپیش گرفت و از سخنانی که ممکن است باعث افزایش تنش شود، دوری جست.

یک تحلیلگر برجسته سوری در بررسی‌هایی که از بیانیه مشترک رؤسای جمهوری دو کشور به عمل آورد، این ارزیابی را مورد تأیید قرار داد.
«ابراهیم حمیدی» در این تحلیل در روزنامه «الحیاة» ـ چاپ لندن ـ نوشت: مطالعه دقیق این بیانیه پایانی می‌تواند بیانگر ماهیت روابط بین رژیم بنیادگرای مذهبی ایران و حکومت سکولار (بعثی) سوریه باشد، که تنها منافع مادی آنها را به یکدیگر پیوند می دهد.

حمیدی نوشت: گرچه تصور بر این است که تصمیمات سوریه در تهران گرفته می شود، ولی پیامد دیدار احمدی نژاد نشان داد که نوعی تقابل بین دو کشور وجود دارد. به عنوان مثال، حکومت ایران به فشار دولت سوریه تسلیم شد و موافقت کرد که در بیانیه مشترک پایانی، از حق سوریه برای بازگشت به خطوط مرزی پیش از 4 ژوئن 1967 با اسرائیل سخن گفته شود (که مفهوم آن بازگرداندن بلندیهای جولان از جانب اسرائیل به سوریه، در مقابل برقراری صلح کامل بین دو کشور است) و مدعی شد: این نخستین بار است که حکومت ایران چنین خواسته سوریه را در یک سند مشترک می پذیرد.

حمیدی افزود: برخی دیپلمات‌های غربی در دمشق می پرسند، آیا این امر نشان آن است که حکومت ایران موجودیت اسرائیل را به رسمیت می‌شناسد؟

سوریه از پیامد برگزاری دادگاه بین‌المللی در مورد آمران و عاملان قتل «رفیق الحریری» بسیار نگران است و بیم دارد که انزوای سیاسی آن کشور را در صحنه جهانی عمیق‌تر کند. سوریه همچنین از احتمال حمله نظامی اسرائیل نگرانی دارد و از این رو چند بار به اسرائیل علامت داده که در پشت فعالیت‌های کنونی ارتش سوریه مقاصد تهاجمی پنهان نشده است. به نوشته روزنامه «هاآرتص»، اگر تهدیدهای ایالات متحده علیه سوریه ادامه یابد، آن کشور را بیش و بیشتر به آغوش حکومت ایران سوق خواهد داد و لحظه‌ای خواهد رسید که سوریه کاملا در دام حکومت ایران خواهد افتاد، بی آن‌که کشورهای غربی امکان داشته باشند آن را نجات دهند.

برخی تحلیلگران در اورشلیم بر این باورند که بلافاصله پس از آن که ایالات متحده از ادامه سیاست منزوی سازی سوریه دست بردارد، احتمال زیاد می رود دولت دمشق تغییر سیاست داده و از ایران دور شود. این تحلیلگران همچنین می‌گویند که دولت آمریکا در حال حاضر با اپوزیسیون سوری در تماس است که اخوان المسلمین بخشی از آن می‌باشند و این اپوزیسیون در صورتی که قدرت را در سوریه به دست گیرد، گزینه بهتری از رژیم کنونی نخواهد بود.

«هاآرتص» در ارزیابی جداگانه‌ای نیز نوشت: گرچه «ایهود اولمرت» در سخنان هفته‌های اخیر خود چند بار به سوریه پیام داده که اسرائیل قصد حمله به آن کشور را ندارد، ولی نگرانی و سوءظن دولت دمشق برطرف نشده که اطمینان دارد اسرائیل دارای هدف‌های تهاجمی می‌باشد.

تحلیل‌های این روزنامه اسرائیلی در حالی مطرح می شود که بلافاصله پس از سفر سه هفته قبل رئیس‌جمهور ایران به دمشق، روزنامه «اورشلیم پست» با نسبت دادن موارد عجیبی چون برنامه سلاح‌های شیمیایی و اتمی! به سوریه نوشته بود: ایران با تامین سرمایه برای جنگنده‌ها، تانک‌ها و موشک‌های زمین به دریای سوریه، به برنامه تحقیقاتی سلاح‌های شیمیایی و اتمی! سوریه کمک خواهد کرد، جدای از همکاری‌های اقتصادی، فرهنگی و علمی، ایران به خرید سلاح‌های روسی و کره شمالی از طرف سوریه کمک خواهد کرد و 1 میلیارد دلار را هم برای خرید 400 تانک پیشرفته T-72 روسی و 18 فروند هواپیمای میگ-31 روسی و 8 فروند هلیکوپتر M-8 پرداخت می‌کند.علاوه بر این، ایران به سوریه برای ساخت کارخانه موشک‌های میان برد کمک کرده و با تانک‌های ایرانی و پرسنل مورد نیاز به سوریه کمک خواهد کرد. نیروی دریایی سوریه هم قرار است با موشک‌های C-801 و C-802 چینی که در حال حاضر در ایران تولید می‌شوند، تجهیز شود.


نوشته شده توسط : علی

نظرات ديگران [ نظر]