در حالی که کمیته بررسی تأخیر پروازها، تشکیل شده و حتی یکی از شرکت‌های هواپیمایی اعلام کرد از مسافران پروازهای تأخیری، تکریم شایسته‌ای می‌شود، به تازگی میزان تأخیر در پروازهای هواپیمایی افزایش یافته است.
تأخیر در پروازهای شرکت‌های هواپیمایی کشور تا اندازه‌ای به خاطر فرسودگی ناوگان حمل‌ونقل هوایی و تحریم 27 ساله هواپیمایی کشور از سوی آمریکا، قابل تأمل و درک است، اما آنچه در این روزها شاهدیم، افزایش بی‌سابقه تأخیر در پروازها و عدم برخورد مناسب با مسافران است.
تأخیر در پروازهای تهران ـ دمشق مورخ 8/5/86 به مدت شش ساعت، دبی ـ تهران مورخ 28/4/86 به مدت چهار ساعت، اصفهان ـ تهران مورخ 27/4/86، شیراز ـ تهران مورخ 5/2/86 به مدت پنج ساعت تأخیر، تهران ـ دبی مورخ 10/5/86 به مدت دو ساعت تأخیر و مشهد ـ تهران در 12/5/1386 به مدت 15 ساعت، تهران ـ پکن در 12/5/86 به مدت 3۰ ساعت از جمله پروازهای تأخیری هستند که در این مدت رخ داده و «بازتاب» از طریق بینندگان خود از آنها اطلاع یافته است.
به نظر می‌رسد تأخیر در پروازها، علت مدیریتی داشته باشد و کمتر ناشی از اثرات تحریم‌هاست، زیرا از یک‌سو مسئولان هواپیمایی کشوری، تأثیرات تحریم‌ها بر حمل‌ونقل هوایی را نفی و یا آن را کم‌اثر اعلام می‌کنند و از سوی دیگر تحریم هوایی موضوعی تازه و مربوط به چند ماه اخیر نیست.

به هر حال، با افزایش تمایل مردم به مسافرت با هواپیما به دنبال سهمیه‌بندی بنزین، باید با مدیریت درست‌تر، میزان ناراضایتی مسافران هواپیمایی را کاهش داد و مسئولان سازمان‌های هواپیمایی کشوری نیز بکوشند تا میزان رضایتمندی مردم را بیش از پیش افزایش دهند.

از سوی دیگر، بنا بر اخبار رسیده، به رغم اعلام تکریم مسافران پروازهای تأخیری، برخود شایسته‌ای با مسافران نمی‌شود و حتی با وجود آن‌که برخی پروازها ساعت‌ها با تأخیر روبه‌رو می‌شوند،‌ مسافران اعم از زن و کودک در بلاتکلیفی در سالن‌های انتظار پرواز به سر برده‌اند.

نوشته شده توسط : علی

نظرات ديگران [ نظر]