انتخابات فرعی پارلمان لبنان برای تعیین دو نماینده جدید در بیروت و المتن (از مناطق مسیحی‌نشین لبنان)، امروز با رقابت شدید بین کاندیداهای حزب «کتائب» لبنان و جریان آزاد ملی در حال برگزاری است. 

این انتخابات در حالی صورت می‌گیرد که دو نماینده پارلمان لبنان؛ «پییر جمیل» و «ولید عیدو» در دو عملیات تروریستی جداگانه طی چند ماهه اخیر کشته شده‌اند از همین رو نتایج این انتخابات، جاهای خالی این دو را در پارلمان پر می‌کند.

در انتخابات بیروت، کاندیدای جریان المستقبل لبنان به رهبری «سعد حریری» از هم اکنون برنده انتخابات است و این در حالی است که جریان‌های شیعی در پایتخت یعنی حزب‌‌الله و سازمان امل به دلیل عدم تأیید انتخابات توسط ریاست‌جمهوری (امیل لحود) مشارکتی در انتخابات ندارند تا شایبه جدال سنی و شیعی بر سر یک کرسی از پارلمان را از بین ببرند. اما در منطقه «المتن» جدال سختی بین «میشل عون» و «امین جمیل»، رهبر حزب کتائب لبنان و رئیس‌جمهور سابق در جریان است. پیشتر طرفداران «امین جمیل» پیشنهاد کرده بودند تا فقط وی به عنوان کاندیدا حضور یابد تا او اتوماتیک وار به مجلس نمایندگان راه یابد اما این طرح در میان رایزنی‌های فشرده کلیسای کاتولیک لبنان به زعامت «نصرالله صفیر» به نتیجه‌ای نرسید و دست آخر، رهبر مذهبی مارونی‌های لبنان از شهروندان لبنان خواست تا خود در پشت صندوق‌های رأی و از کانال یک انتخاب دمکراتیک، نظر خود را اعلام کنند.

«امین جمیل» در یک اقدام ریسک‌گونه، خود کاندیدای «المتن» شد تا در سایه مظلومیت خون پسرش «پییر جمیل» به آسانی به پارلمان لبنان راه پیدا کند. این در حالی است که امین جمیل از دریچه انتخابات پارلمانی امروز، نگاهی دقیق نیز به انتخابات ریاست‌جمهوری آتی لبنان دارد از همین رو است که اگر وی در این انتخابات شکست بخورد، آنگاه فرصت حضور او در بین کاندیداهای مسیحی ریاست جمهوری آتی لبنان در سپتامبر آینده میلادی، نیز کمرنگتر خواهد شد.

اما «میشل عون» که در یک ائتلاف مسیحی جدید با جریان «میشل المر» وزیر کشور سابق لبنان و «حزب تاشناک» پا در این انتخابات گذاشته است و کاندیدایی مستقل را معرفی کرده‌اند، با صرف نظر از نتیجه انتخابات، خواستار شکستن چهارچوب سنتی در رهبری جامعه مسیحی است تا به اصطلاح «رهبری سنتی خاندان جمیل» بر جامعه مسیحی لبنان را بشکنند و از این مسیر راهی نو برای انتخابات ریاست جمهوری لبنان که او نیز از زمره کاندیداهای آن به شمار می‌رود، بیابند.

به همین دلیل در مقابل حملات شدید طیف امین جمیل به میشل عون و میشل المر که آنها را به وابستگی به خارج و عمدتا سوریه متهم می‌کنند، میشل عون نیز حملات شدیدی را علیه امین جمیل آغاز کرده است. در همین رابطه میشل عون می‌گوید: این از شجاعت حزب‌الله و سید‌حسن نصرالله است که می‌گوید بیایید تا سرنوشت خود را بدون ملاحظات و مناسبات خارجی تعیین کنیم اما آیا مخالفین حزب‌الله و عون می‌توانند چنین ادعایی را بکنند؟ قطعا نه، زیرا آنها وابسته به خارج هستند.

وی ادامه می‌دهد : آیا سینیوره و امین جمیل و جعجع می‌توانند بگویند که بیایید با صرف نظر از وابستگی‌ها به خارج تصمیم بگیریم ؟ اگر بگویند پس برای آنها مبارک باد کرسی نمایندگی این انتخابات. عون معتقد است جدال جاری در انتخابات کنونی، جدال بین مصالح ملی و مقدم داشتن مصالح خارج بر مصالح ملی است.

اما امین جمیل نیز جنگ تبلیغاتی خود علیه میشل عون را از قم تا دمشق و تا نوار غزه، گسترش داده است! به تعبیر امین جمیل، ائتلاف عون از قم آغاز و تا دولت کوچک غزه استمرار یافته و تا دمشق ادامه می‌یابد.

وی می گوید، اجازه نمی دهد تا «المتن» به ناحیه‌ای کوچک از پیمان‌های منطقه‌ای در لبنان تبدیل شود. همه این تبلیغات انتخاباتی برای آن است تا وی در سایه خون پسرش، همه آلات و ابزار تبلیغاتی برای شکست میشل عون و ائتلاف مسیحی‌اش را به کار گیرد و این همه در حالی است که میشل عون معتقد است حتی برای یک بار در طول تاریخ لبنان، امین جمیل و خط همراه او به قدرت نرسیده مگر آن‌که با نیروهای خارجی و از جمله با سوریه همکاری کرده است .

در این میان حزب‌الله لبنان از زبان دبیر کل خود، سیدحسن نصرالله اعلام داشته، حملاتی که اکنون متوجه جریان آزاد ملی به رهبری میشل عون جریان دارد فقط و فقط برای آن است که یک «نیروی مسیحی» برای حفظ استقلال ملی و تعیین سرنوشت بر اساس ضوابط و معیارهای داخلی و ملی با «حزب‌الله» که یک نیروی مقاومت ملی است، در ائتلاف به سر می‌برد. این همه جنگ روانی و تبلیغاتی در سایه انتخابات المتن در لبنان نشان می‌دهد هرچند انتخابات کنونی یک انتخابات فرعی و کوچک است اما حجمی بسیار بزرگ‌تر از نامش پیدا کرده است، به گونه‌ای که تمام نگاه‌های منطقه‌ای و بین‌المللی را به نتایج آتی آن جلب کرده است.

نتایج انتخابات برای میشل عون نمی‌تواند یک نتیجه مهلک باشد.هرچند اگر کاندیدای او «کمیل الخوری» به مجلس راه نیابد. چرا که او اکنون رهبر فراکسیونی در پارلمان است که بیست و دو عضو دارد و از قضا هفت عضو از همین منطقه المتن که هشت نماینده در پارلمان حضور دارند، وابسته به جریان میشل عون هستند. اما اگر او در انتخابات پیروز شود، بسیاری از معادلات می‌تواند در میان مسیحیان لبنان تغییر کند و تاثیری مستقیم در تعیین رئیس‌جمهور آتی لبنان نیز داشته باشد.


نوشته شده توسط : علی

نظرات ديگران [ نظر]