چهارمین نشست از سلسله نشست‌های «چشم‌انداز اصلاحات» با عنوان«زنان وجنبش اصلاحات» از سوی، روابط عمومی جبهه‌ مشارکت ایران اسلامی برگزار شد.

 «فریده ماشینی» عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت و عضو کمیسیون زنان این حزب در این جلسه در تحلیل نسبت زنان و اصلاحات، به بیان دستاوردهای دوران هشت ساله اصلاحات در حوزه زنان پرداخت و گفت: در این دوران سطح آموزش زنان افزایش قابل توجهی داشت. هرچند هنوز هم نمی‌توانیم ادعا کنیم عدالت کامل در حوزه آموزش رعایت شده است، اما قابل قبول است؛ این مساله پس از انقلاب بهتر شد؛ به ویژه خانواده‌هایی که مانع از تحصیل دخترانشان می‌شدند تغییر موضع دادند و دختران نیز این سطح آموزش را پلکان ترقی می‌دانستند.

وی افزود: البته نباید اجازه دهیم بزرگ‌نمایی در زمینه آموزش زنان صورت بگیرد؛ چرا که بخش زیادی از ورود زنان به دانشگاه‌ها به ترقی و پیداکردن جایگاه آنان در جامعه برمی‌گردد، اما بخش دیگر ناشی از این است که در حوزه‌های عملی، فنی و مهارتی زنان جایگاهی ندارند و مجبورند در بخش‌های نظری دانشگاه تحصیل کنند؛ در حالی که پسران می‌توانند به بخش‌های فنی و حرفه‌ای وارد شوند و بدون ورود به پیش دانشگاهی وارد دانشگاه و هم‌چنین به عنوان تکنسین حرفهی در بازار کار جذب شوند.

ماشینی «آگاهی جنسیتی» را یکی دیگر از مواردی خواند که در دوره اصلاحات ارتقا یافته است و گفت: از طریق کارگاه‌های آموزشی آگاهی‌هایی در حوزه حقوق زنان، حقوق بشر و ... به زنان داده شد، همچنین توجه نسبی به سازمان‌های غیردولتی زنان، توانمندسازی زنان، ، آموزش مهارت‌های زندگی، گنجاندن برخی موارد که در شرایط ضمن عقد می‌تواند مطرح شود و هم چنین طرح بیمه زنان خانوار، افزایش ارتباطات جهانی از جمله ارتباط با کمیسیون زنان سازمان ملل و برخی تغییرات قانونی محدود از جمله موارد دیگری است که در دوره اصلاحات به آن پرداخته شده است.

این عضو کمیسیون زنان جبهه مشارکت در ادامه به بیان «آنچه در دوران اصلاحات انجام نشد»، پرداخت؛ البته با این تاکید که این مسائل ناشی از مسائل ساختاری است و از عهده یک دولت و مجلس تا حدی خارج است.
وی گفت: در اصلاحات موضوع زنان به عنوان یک مساله اولویت‌دار مطرح نشد ومسائل زنان ایران مانند بسیاری از زنان دنیا در کنار دموکراسی مطرح شد و همواره نقش حاشیهی پیدا کردو با وجود این که زنان در تحقق دموکراسی نقش بسیار فعالی داشتند، اما همواره نقش حاشیهی گرفتند. زنان همواره انتقاد می‌کنند که تلاش زیادی دارند که توسعه و دموکراسی در کشورشان محقق شود اما وقتی موضوع را بررسی می‌کنیم اثر پررنگی از آنها دیده نمی‌شود.

ماشینی ادامه داد: وقتی پایه‌های دموکراسی حتی کمرنگ گذاشته می‌شود، زنان نیز به حاشیه رانده می‌شوند؛ مثلا در انقلاب اسلامی زنان نقش بسیار تعیین‌کننده‌ای داشتند؛ اما پس از مستقر شدن دولت تعداد بسیار کمی از زنان وارد این حوزه شدند و نقششان هم چنان حاشیهی باقی ماند. در دوران اصلاحات نیز مکانیزم بسیار کمرنگی برای زنان حتی در برنامه سوم توسعه وجود داشت؛ اما در برنامه چهارم موضوع زنان به شکل خوبی مطرح شده بود؛ گرچه متاسفانه با شکل‌گیری مجلس هفتم این بخش از برنامه نیز به دست فراموشی سپرده شد.

این عضو کمیسیون زنان جبهه مشارکت با اشاره به حضور پایین زنان در عرصه‌های اجتماعی و سیاسی تاکید کرد: متاسفانه رقم اشتغال زنان از ‌١٣ درصد افزایش نیافته است؛ در حالی که رقم زنان تحصیل‌کرده بیش از ‌٢٠ برابر شده است.

ماشینی در عین حال گفت: از جمله مسائلی که انتظار می‌رفت در دوران اصلاحات به آن توجه شود، زیرساخت‌های فرهنگی کشور بود، از جمله اینکه رویکرد جدید به موضوع خانواده بسیار کمرنگ شده است و در واقع می‌توان گفت خانواده مدرن و مشارکتی مغفول باقی مانده است. همچنین نداشتن ارتباط تعریف شده و روشن با گروه‌ها و اقشار مختلف اجتماعی که شاید بخشی از آن به بحران‌های متفاوت اصلاح‌طلبان و یا شاید سلایق متفاوت برمی‌گردد.

ماشینی در ادامه عدم توازن و تجانس بین موقعیت های مختلف برای زنان و افزایش زنان جویای کار فارغ التحصیل را ، دو چالشی دانست که زنان با آن مواجه هستتد.

وی گفت: بالارفتن سطح آگاهی و علم تنها دلیلی نیست که دختران برای رفتن به دانشگاه انتخاب می کنند؛ اشتغال جدی‌ترین موضوع است و هیچ کس هم نمی‌تواند آن ها را از این حق محروم کند. هم‌چنین مشکلات زنان مجرد سرپرست خانوار که یا طلاق گرفته‌اند و یا همسرشان فوت کرده‌اند و نیز افزایش آمار طلاق زنانی که پشتوانه اقتصادی مهمی ندارند، نیز به مشکلات کشور افزوده می‌شوند.

این فعال حوزه زنان افزود: آزادی‌های اجتماعی و قدرت انتخاب یکی دیگر از چالش‌هایی است که زنان در عرصه سیاسی با آن مواجه هستند. اصلاح‌طلبان یک‌بار برای همیشه باید مشخص کنند که رویکردشان نسبت به این موضوع چیست؟ هم‌چنین این که آیا موضوع جنسیتی را در مسائل سیاسی مورد توجه قرار می دهند یا نه؟ اصلاح‌طلبان باید مشخص کنند آیا مساله حضور زنان در فهرست‌های انتخاباتی را در اولویت می‌بینند یا خیر؟ هم‌چنین این که آیا مدیریت زنان را مورد توجه قرار می‌دهند یا نه؟
ماشینی با بیان این که متاسفانه مشارکت سیاسی زنان در دنیا بسیار پایین و تنها در حد ‌٦ / ‌٢٦ درصد است، ادامه داد: ایران نیز از این شرایط مستثنی نیست؛ اما اکنون رویکرد جدیدی در دنیا و از جمله ایران در حال شکل‌گیری است. وقتی زنان بیشتر به عرصه سیاسی روی آوردند، دولت‌ها نیز باید بیشتر به حضور آنان توجه و خود را احیا کنند، هم‌چنین جنبش اصلاحات باید بیش از پیش جنبش زنان را بپذیرد و در حوزه نواندیشی دینی به این موضوع بپردازد؛ چرا که امروز شاهد سوءاستفاده‌های زیادی به نام دین برای ممانعت از حضور زنان هستیم و اصلاح‌طلبان باید نسبت خود را با این دیدگاه‌ها مشخص کنند و نیز با جنبش‌های مختلف اجتماعی؛ چه زنان چه دانشجویی و چه کارگری.

این عضو کمیسیون زنان جبهه مشارکت هممچنین با اشاره به فعالیت زنان اصلاح‌طلب برای انتخابات مجلس هشتم گفت: زنان در احزاب اصلاح‌طلب فعالیت می‌کنند تا با لابی با سایر احزاب حساسیت برای حضور این قشر افزایش یابد و مواردی مانند تغییر قوانین تبعیض‌آمیز پیگیری شود؛ البته برای همه این‌ها به مجلسی نیاز داریم که این موارد را پذیرا باشد.


نوشته شده توسط : علی

نظرات ديگران [ نظر]