: منوي اصلي :
: درباره خودم :
: پيوندهاي روزانه :
: لوگوي وبلاگ :
: لينك دوستان من :
: فهرست موضوعي يادداشت ها :
: آرشيو يادداشت ها :
: موسيقي وبلاگ :
: جستجو در وبلاگ :
از دو شهردار مشهور پایتخت در دو دهه گذشته، تنها این «غلامحسین کرباسچی» بود که ریسک حضور در جمع دانشجویان پرشور دانشگاه تهران در ایام انتخابات را پذیرا شد و به میان آنها آمد تا نهاد دانشگاه و دانشجو را به شرکت در انتخابات مجلس هشتم و به شور آوردن فضای جامعه تشویق کند.
«محمدباقر قالیباف» شهردار کنونی تهران دیگر میهمان دعوت شده به سمینار «دموکراسی در بستر دین رحمانی» که از سوی انجمن اسلامی دانشجویان دانشکده فنی دانشگاه تهران برگزار میشود، بود که دقایقی پیش از آغاز برنامه و در حالیکه تالار رجب بیگی دانشکده فنی لبریز از دانشجویان شده بود، در این سمینار حاضر نشد. اینگونه بود که دانشجویان و دیگر میهمانان حاضر در محل برگزاری همایش، یک ساعتی را که قرار بود به سخنرانی شهردار فعلی تهران اختصاص داده شود، به ناچار در انتظار نشستند تا «غلامحسین کرباسچی» به میان آنها بیاید و دیدگاههای اصلاحطلبان و حزب کارگزاران سازندگی درباره انتخابات پیشرو را برایشان تشریح کند.
دبیرکل حزب کارگزاران، سخنان خود را با ابراز خوشحالی از «بالا رفتن تحمل مسوولان در آستانه انتخابات» آغاز کرد. تحملی که به عقیده کرباسچی به افرادی مانند او مجال حضور در جمع دانشجویان را میدهد.
وی سپس خطاب به نزدیک به 400 دانشجویی که برای شنیدن سخنانش گردهم جمع شده بودند، اظهارداشت: «خوشبختانه یا متاسفانه باید گفت دانشگاه در غیاب رسانههای مستقل و احزاب به رسانهای برای اشخاص و گروههای فاقد رسانه تبدیل شده و امثال ما میتوانیم حرفهای خود به جامعه را از طریق آن منتقل کنیم.»
کرباسچی اضافه کرد: «حضورم در جمع شما مرا به یاد سالهای دهه 50 میاندازد که این دانشگاه پیشتاز حرکات اعتراضی و انقلابی بود و البته این نقش کماکان در اختیار همین دانشگاه است.»
دبیرکل حزب کارگزاران با اشاره به موضوع سمیناری که در آن شرکت کرده بود، گفت: «پاسخ به این پرسشها که در یک نظام الهی آیا مفهومی به نام دموکراسی معنا دارد و آیا با وجود دستورات متقن دینی در چنین نظامی، جایی برای مراجعه به آرای مردم باقی میماند یا خیر؟ بحثی طولانی است که نه در حوصله این جمع است و نه در فضای کنونی کاربرد دارد.»
وی از این منظر سه دیدگاه در مواجهه با انتخابات در شرایط کنونی را محتمل دانست و در توضیح نگاه اول، اظهارداشت: «جریانی وجود دارد که شرکت در انتخابات را یک وظیفه ملی و دینی میداند و معتقد است که در هر صورت باید در انتخابات شرکت کرد و رای داد.»
کرباسچی ادامه داد: «دیدگاه دومی هم وجود دارد که معتقد به شرکت نکردن و تحریم انتخابات است. طرفداران این دیدگاه معتقد هستند که نتیجه انتخابات با ردصلاحیتهای صورت گرفته از قبل مشخص است و باقیمانده کاندیداهای اصلاحطلبان هم در مرحله شمارش آرا حذف میشوند.» دبیرکل کارگزاران نگاه آخر را مخصوص جریانی دانست که به انتخابات نه به عنوان مسئلهای آرمانی بلکه به عنوان فعالیتی سیاسی و محلی برای سیاست ورزی مینگرند.
وی در تشریح این دیدگاه گفت: «اگر به انتخابات به عنوان بستری سیاسی نگاه کنیم، میتوان با دیدگاه متقنتری درباره آن تصمیمگیری کرد.»
کرباسچی با بیان اینکه « ما به روش برگزاری انتخابات کنونی اعتراض داریم»، اظهار داشت: «اگر در انتخابات قبلی شورای نگهبان صلاحیت کاندیداها را نفی میکرد، در این دوره بخش اجرایی انتخابات بسیار جلوتر و ایدئولوژیکتر عمل کرد.» وی اضافه کرد: «اشتباهات و شبه اشتباهات عمدی و سهوی در این انتخابات آنقدر زیاد بود که شورای نگهبان اینبار به نوعی ملجاء برخی ردصلاحیت شدگان شده بود.» کرباسچی با «بیسابقه» خواندن روند انتخابات مجلس هشتم در 29 سال گذشته، گفت: «بسیاری از اشخاص باسابقه و شناخته شده کشور، کسانی که سابقه مسوولیتهای طولانی در اداره کشور داشتند، نمایندگان سابق مجلس و حتی نمایندگان مجلس کنونی در این انتخابات ردصلاحیت شدند که این مسئله نشاندهنده وجود اشکالی عمده در انتخابات است.»دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی در عین حال با طرح این پرسش که «بهرغم وجود این اشکالات عمل سیاسی چه مسئلهای را بر ما تحمیل میکند؟»، اظهارداشت: «اصلاحطلبان باید در کارهای اجرایی به جای روشنفکران و نیروهای فکری از نیروهای اجرایی خود استفاده کنند.»
کرباسچی بر این مبنا تصریح کرد: «الزامی وجود ندارد که یک روشنفکر محبوب و شناخته شده، حتما یک مدیر اجرایی خوب یا نماینده موفق باشد.»
کرباسچی با ذکر خاطرهای از مرحوم فلسفی در مراسم هفتم آیتالله روحالله خاتمی، گفت: «آقای فلسفی در آن سخنان خود که در مقطع پذیرش قطعنامه 598 ابراز شد، به تشریح این نکته پرداخت که همیشه نمیتوان براساس عقل به تشخیص خوب و بد پرداخت بلکه گاه باید میان بد و بدتر انتخاب کرد.»
دبیرکل کارگزاران با بیان اینکه «سیاست یک امر نسبی است»، افزود: «در سیاست باید در هر موقعیتی، تمام جوانب یک مسئله را سنجید و آنگاه انتخاب کرد.»
وی با انتقاد از نگاه آرمانگرایانه صرف به مسائل سیاسی، گفت: «در انتخابات پیشرو باید تبعات شرکت یا عدم شرکت در انتخابات را سنجید و آنگاه تصمیم گرفت.»
کرباسچی با بیان این توضیحات، استراتژی مدنظر خود در انتخابات مجلس هشتم را اینگونه تشریح کرد: «هنگامی که جریانی قصد دارد با حربه ردصلاحیتها، مجموعه را یکدست کند، باید در برابر آن ایستادگی و از راهیابی اشخاصی که مدنظر این جریان هستند، به مجلس جلوگیری کنیم.»
وی خطاب به حاضران در جلسه تصریح کرد: «این کار یک فعل سیاسی است و اگر انجام نشود، به این معنا نخواهد بود که آن اتفاقی که مدنظر شماست روی میدهد.» شهردار اسبق تهران با بیان اینکه «چهار سال مدت کمی برای انجام کارهای نمایندگان نیست»، اضافه کرد: «با داشتن اقلیت در مجلس هم میتوان جلوی خیلی از مسائل را گرفت.»
وی مجلس هفتم را به عنوان یک مثال عنوان کرد و گفت: «مجلس کنونی که اکثریتش به برخی مسوولان اجرایی تقدس میدهد، لایحه بودجه کشور را بهگونهای تصویب میکند که آقای رئیسجمهور از آن شاکی میشود.»
کرباسچی افزود: «اگر اقلیت اصلاحطلب در کنار اکثریتی که بالاخره بعضا حرف حق و عقلانی را میفهمد قرار بگیرد، میتواند نقش موثری داشته باشد.» دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی در پایان سخنانش تاکید کرد: «ما ساختار شکن نیستیم و بهگونهای عمل نمیکنیم که برای نظام مشکلی به وجود بیاید. اما باید دید چگونه میتوان به فعالیت اصلاحی در چارچوب نظام پرداخت.»
پرسش و پاسخ با دانشجویان
پس از سخنان کرباسچی، دانشجویان و حاضران در محل، پرسشهای خود را با او در میان گذاشتند. دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی درباره چشمانداز مجلس آینده گفت: «اگرچه اکثر اصلاحطلبان شناخته شده ردصلاحیت شدهاند اما من به نتیجه انتخابات بدبین نیستم.»
وی افزود: «اگر چهرهها و احزاب معتدل و میانهروی جریان اصلاحات با محوریت آقایان هاشمی، خاتمی و کروبی جبههای را تشکیل میدادند و چهرههایی که به هیچ عنوان امکان ردصلاحیت آنها وجود نداشت را به میدان میآوردند، امکان اکثریت یافتن اصلاحطلبان در مجلس هشتم کاملا محتمل بود.» کرباسچی با تاکید بر لزوم تقویت تحزب در کشور، تصریح کرد: «شترسواری دولا دولا نمیشود. قبح تحزب باید از بین برود زیرا دموکراسی بدون وجود احزاب امکان ندارد.»
وی «ناامیدی» و «از دست دادن آمادگی» اصلاحطلبان را بخشی از نتایج ردصلاحیتهای گسترده دانست و این مسائل را باعث «تقویت جبهه تحریم انتخابات» عنوان کرد. شهردار اسبق تهران بر این مبنا تاکید کرد: «اگر دانشگاه و دانشجویان اراده کنند و مردم را به حضور در صحنه و رای دادن به مخالفان ردصلاحیتها ترغیب کنند، بعید نیست مجلس هشتم در اختیار اصلاحطلبان قرار بگیرد.»
دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی با انتقاد از کسانی که به غیر حزبی بودن انتخابات افتخار میکنند، اظهار داشت: «انتخابات غیرحزبی، انتخاب واقعی نیست بلکه احیانا میتواند نوعی عوام فریبی باشد.» وی افزود: «انتخابات حزبی، انتخاباتی برنامهمحور است و به مردم امکان میدهد تا در پایان دوران نمایندگی از حزب پیروز در قبال عملکردش پاسخ بخواهند اما نمیتوان از اشخاص مستقل انتظار پاسخگویی داشت.»
کرباسچی همچنین با انتقاد از سخنان احمدینژاد درباره روشهای جدید در اداره کشور، خاطرشان کرد: «آقای رئیسجمهور در سخنان خود مرتب بر روشهای جدید در اداره کشور تاکید دارند اما اینکه این روشها چیست، من نمیدانم.»
وی در رابطه با حضور حزب کارگزاران در انتخابات مجلس شورای اسلامی، گفت: ما باید بالاخره در کشور دنبال تشکیل جبهه واحد و بزرگی باشیم؛ چرا که از احزاب کوچک و جدا چیزی عاید نمیشود. اگر هم احزاب حضور داشته باشند در مقطع انتخابات باید جبهههای بزرگ تشکیل شوند. برای آنکه حرف کلان را با مردم مطرح کرده و مردم بر این اساس انتخاب کنند.
کرباسچی در پاسخ به این پرسش که چرا حسن روحانی در انتخابات مجلس شرکت نکرد؟ گفت: آقای روحانی اشتباه کرد که در انتخابات شرکت نکرد؛ چون ایشان فردی شناخته شده و دارای سخنان معقولی هستند. وی ادامه داد: در جلسهای که با آقای هاشمی داشتیم ایشان نیز به شدت دلخور بودند و میگفتند که آقای روحانی باید در صحنه انتخابات حضور پیدا میکردند.
دبیر کل حزب کارگزاران سازندگی، در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه رویکرد این حزب در رابطه با عضوگیری چیست؟ و چرا حزب کارگزاران کنگرههایی برگزار نمیکند؟ گفت: این اشکال به ما وارد است. ما باید عضوگیری گستردهتری کرده و کنگره تشکیل دهیم، اما معذورات زیادی برای ما در عضوگیری وجود دارد. در مقاطع مختلفی تلاش کردیم که عضوگیری انجام دهیم، اما این اتفاق رخ نداد. ما پرهیز داریم از اینکه جریان حزب بخواهد در جریان یک بازی سیاسی القایی از بیرون قرار گیرد که متاسفانه گاهی این اتفاق رخ میدهد ولی امیدواریم در آینده نزدیک کنگره حزب برگزار شود.
کرباسچی تاکید کرد: حزب کارگزاران در انتخابات همراه با جبهه اصلاحات است، اما تلاش میکند تا تندروی و حرفهای اشتباه کمتر مبنای تصمیمگیری باشد. باید همه در حال حاضر به سمت جبهه واحد که به نقادی روشهای جاری کشور معتقد است حرکت کرده و اگر اختلافی داریم آنها را با صحبت و صبر و حوصله حل و فصل کنیم.
وی ادامه داد: حزب کارگزاران همراه جبهه اصلاحات تلاش میکند این جبهه در انتخابات حضور بهتر داشته و شخصیتهای جامعی در انتخابات باشند.
دبیر کل حزب کارگزاران ایران اسلامی، در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه از روزنامه هممیهن چه خبر؟ گفت: روزنامه هممیهن بعد از انتشار 42 شماره توقیف شد. اول گفتند دادگاه اشکال داشته بعد گفتند دادگاه درست بوده و شکایت شده. هفت جلسه ما را خواسته و توضیح دادیم و گفتند که قرار است استعلامی از جاهایی انجام گیرد اما چند ماه است که از این نامه خبری نیست.
کرباسچی در پاسخ به پرسشی در مورد اینکه خط قرمز جریان اصلاحطلبان برای شرکت یا عدم شرکت در انتخابات چیست؟ گفت: شرکت نکردن در انتخابات باید در شرایطی باشد که ما را به هدفمان نزدیک کند تا تاثیری برای رسیدن به آن آرمانها داشته باشد. وقتی کسی حرف از شرکت نکردن میزند واقعا باید تعداد آراء و امکانات در اختیارش به گونهای باشد که تاثیر چشمگیری بگذارد تا بتواند راجع به این مسئله فکر کند.
وی با تاکید بر اینکه در شرایط کنونی قهر با انتخابات امکان ندارد و مفید نیست، گفت: این همبستگی و پیوستگی در جبهه نیست که این تصمیم را بگیرد و تاثیرگذار باشد. ممکن است اگر این تصمیم تاثیرگذار باشد ابزار خوبی برای جلوگیری از اجحافها باشد. هر گاه اثر شرکت نکردن برای رسیدن به اهداف بیشتر باشد میتوان روی آن فکر کرد ولی در حال حاضر این اهداف نیست و تاثیری ندارد.
شهردار اسبق تهران در مورد ارزیابیاش نسبت به لیست اعتماد ملی و ائتلاف اصلاحطلبان و یکی شدن آنها، گفت: تلاش شده که لیست واحدی ارائه شود. فکر میکنیم آقای کروبی و دوستان اصلاحطلب بهتر است اختلافات جزیی بر سر افراد و مسائل را در شرایط کنونی کنار گذاشته و یک لیست واحد متشکل از همه افراد شکل گیرد. تاکنون تلاش زیادی در این زمینه صورت گرفته و تا حدودی موفق شدهایم. لیست 23 نفرهای که تعداد قابل توجهی از آنها افراد لیست اعتماد ملی هستند وجود دارد. هر چه این فاصلهها و اختلافات کمتر باشد به مجموعهای که در کل کشور تاثیرگذار باشد نزدیکتر میشویم.
دبیر کل حزب کارگزاران سازندگی در پاسخ به این پرسش که در حال حاضر یک جریان سعی دارد جریان دیگری را در جامعه حذف کند باید چه کاری انجام داد تا این جریان کمرنگ نشود، گفت: هیچ جریانی نمیتواند یک جریانی که مبتنی بر عقل و منطق و فکر در جریان سیاسی کشور است را حذف کند. با روی کارآمدن دولت و عملکرد 5/2 ساله بسیاری از حرفهای جبهه اصلاحات و نیروهای معتدل و کارشناس در زمینه سیاسی و اقتصادی ثابت شد.
کرباسچی با تاکید بر اینکه در جریان اجتماعی نمیتوان یک فکر را حذف کرد ولی ممکن است فردی را حذف کرده اما مطمئنا کس دیگری به جایش میروید، گفت: در این مجلس هفتم کسانی از جبهه راست حضور پیدا کرده که حرفهای تندتری از جبهه اصلاحات میزنند. اگر قرار بود یک جریان فکری حذف شود باید این قضیه قبل از انقلاب رخ میداد. آنهایی که فکر میکنند میتوانند یک جریان را در کشور حذف کنند در اشتباه هستند.
شهردار اسبق تهران، در پاسخ به این پرسش که دوران تصدی شما در شهرداری را با دوران فعلی چطور ارزیابی میکنید؟ با بیان اینکه برای شهرداری یک برنامه مدون در سالهای 68 تا 77 تدوین شد، ابراز عقیده کرد: در چند سال شورای اول و در دوره شهرداری آقای احمدینژاد این برنامه نادیده گرفته شد. حتی در روش و مسائل ملموس بود. در حال حاضر به نظر میرسد برخی از پروژهها به سمت برنامههای واقعی و علمی حرکت میکند اما اینکه چقدر روشها و مدیران توان دارند و به خوبی کار میکنند مرور زمان باید در این زمینه نظر دهد. کرباسچی در پایان در پاسخ به پرسش یکی از حضار مبنی بر اینکه شما برای آزادی سه دانشجوی دانشگاه امیرکبیر و دانشجویان بازداشت شده چه کردهاید؟ گفت: بنده از بازداشت این دانشجویان و به طور کلی زندان رفتن هرکس بسیار متاثرم و تنها کاری که میتوان کرد این است که در گوشهای مطلبی نوشته شود. در حال حاضر کاری از دست من ساخته نیست، اما امیدواریم همه زندانیها به خصوص این دانشجویان آزاد شوند.
نوشته شده توسط : علی