بیانات مهم رهبر معظم انقلاب اسلامی در مورد شعرا و مداحان اهل بیت علیهم السلام که همزمان با سالروز ولادت با سعادت حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها ایراد شد وظیفه همه صاحبان قلم و بیان و اهل تبلیغ را بیش از گذشته سنگین کرد. ایشان در این بیانات بر دو نکته اساسی تکیه کردند که هر دو برای حفظ هویت دینی و مذهبی و کیان نظام جمهوری اسلامی اهمیت فراوان دارند.
نکته اول ضرورت پرهیز مداحان از بکار بردن آهنگ های غربی و لهو و لعب تحت عنوان نوآوری بود که متاسفانه از عوارض خطرناک محافل مذهبی امروز جامعه ما اعم از عزاداری و جشن هاست . رهبر معظم انقلاب در این بیانات ضمن تاکید بر ضرورت پالایش محافل مذهبی از این عارضه خطرناک مداحان و گردانندگان این محافل را به استفاده از اشعار پرمحتوائی که ایمان مخاطبان را افزایش میدهد دعوت نموده و یادآور شدند نوآوری باید در امتداد شیوه پیشکسوتان باشد.
پیشکسوتان همواره به فاخر بودن محتوای اشعار و مطالبی که بیان می کردند ملتزم بودند شیوه و سبک خواندن اشعار و بیان مطالب را در چارچوب آهنگ و لحن متین و متناسب با محتواها رعایت می کردند و از به زبان آوردن سخنان سخیف و دادن نسبت هائی که در شان بزرگان دین نیستند و از استناد به خواب و خیال و اوهام و خرافات پرهیز می کردند. مداحان اهل بیت فقط با ادامه همین راه است که می توانند وضعیت اعتقادی موجود مخاطبان خود را حفظ نمایند و اگر بیشتر تلاش کنند ایمان آنها را تقویت کنند. آنچه باعث شد رهبر معظم انقلاب برای چندمین بار وارد این مقوله شوند و یکبار دیگر نسبت به انحرافاتی که در مداحی ها پیش آمده هشدار دهند نفوذ انحرافات تحت عنوان نوآوری در محافل مذهبی است که بسیار خطرناک و نوع دیگری از تهاجم فرهنگی است .
نکته دیگری که رهبر معظم انقلاب به مداحان و همه دست اندرکاران تبلیغات دینی گوشزد کردند جهت گیری خلاف وحدت اسلامی در محافل مذهبی و به بهانه ترویج ولایت است . ایشان این خطر را چنین بیان کردند :
« یکی از چیزهائی که من بخصوص میخواهم تکیه کنم مسئله « انسجام اسلامی » است که ما گفتیم . انسجام اسلامی یعنی عصبیتهای بین المذاهبی مسلمانها نباید تحریک شود. شما نباید کاری کنید که عصبیت آن مسلمان غیرشیعه علیه شما تحریک شود; او هم متقابلا نباید کاری کند که غیرت و عصبیت شما را علیه خودش تحریک کند. آنها همین را میخواهند. الان شما ببینید دو تا گروه فلسطینی در فلسطین دارند با هم میجنگند! برای اسرائیل چه از این بهتر! به جای اینکه تفنگها به طرف آنها متوجه شود علیه همدیگر دارند میجنگند! خوب این خیلی چیز خوبی برای اسرائیل است . چقدر خرج کند می ارزد که یک چنین وضعی پیش بیاید. فرض بفرمائید در لبنان هم یک گروهی پیدا میشوند و بنا میکنند با یک گروه دیگری مبارزه کردن و جنگیدن . چه نعمتی بزرگتر از این برای اسرائیل و امریکا! این بهتر است یا اینکه یک گروهی مثل حزب الله بیاید جلو همه هم دنبالش ـ بعضی از روی دل و ایمان بعضی هم از روی ترس از افکار عمومی ـ و اسرائیل را شکست بدهند معلوم است که وضعیت اختلاف برای آنها بهتر است . در دنیای اسلام قضیه همین است . آیا مسلمانهای مصر و اردن و عراق و پاکستان و هند و ترکیه و جاهای دیگر اگر به خیابانها بیایند و به نفع جمهوری اسلامی شعار بدهند برای امریکا بهتر است یا کاری کند که اگر در یک مسئله ای ایران اسلامی صدائی بلند کرد همه این ملتها خاموش بشوند; بعضیها اظهار مخالفت هم بکنند پیداست دنبال دومی اند. چه جوری میشود چطور ممکن است این کار خیلی آسان است . کاری کنند که عصبیتهای شیعه و سنی را زنده کنند. به آنها تفهیم کنند اینها شیعه اند; اینها صحابه را سب میکنند; اینها مقدسین شما را چنین و چنان میکنند. جدائی بیاندازند; آنها این را میخواهند. منادی وحدت شیعه و سنی از اولی که این فکرها پیدا شده این چیزها مورد نظرش بوده است . یک عده ای چرا نمیفهمند امام بزرگوار ما که منادی اتحاد بین مسلمین بود از همه اینهائی که مدعی اند ولایتش و اعتقادش و ارادتش و عشقش به ائمه (علیهم السلام ) بیشتر بود. او بهتر میفهمید ولایت را یا فلان آدم عامی که حالا به اسم ولایت کارهای خلاف می کند حرفهای بی ربط میزند در مجالس عام و خاص وحدت را حفظ کنید » .
متاسفانه در جامعه اهل تبلیغ اعم از مداحان و منبری ها افرادی وجود دارند که به این مساله بسیار مهم بی اعتنا هستند. عده ای از این افراد به دلیل ناآشنائی با عمق مسائل است که دچار چنین وضعیتی هستند. این جماعت اصولا نباید اجازه ورود به جرگه اهل تبلیغ را پیدا کنند. محافل مذهبی جای عناصر ناآگاه نیست . چنین افرادی بجای آنکه دین را ترویج کنند به دین ضربه می زنند.
.... آنچه امروز مورد نیاز است کاربردی کردن توصیه ها و هشدارهای رهبری است . علاوه بر دستگاه های فرهنگی که باید در این زمینه احساس وظیفه کنند رسانه ملی نیز باید وقت و امکانات قابل توجهی برای تشریح این توصیه ها و هشدارهای مهم اختصاص دهد و در گزینش آنچه از این رسانه پرنفوذ پخش می شود معیارهای صحیح را رعایت نماید و از این طریق سهم عمده ای در پالایش برنامه های محافل مذهبی برعهده بگیرد.
نوشته شده توسط :
علی
نظرات ديگران [ نظر]