مرکز تحقیقات استراتژیک گفت: باید با دنیا طوری رفتار کنیم که آنها احساس کنند آمادگی انعطاف و چانه‌زنی داریم. 
حسن روحانی رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در کنفرانس ملی چشم‌انداز 20 ساله و الزامات سیاست خارجی توسعه‌گرا گفت: باید میان قدرت و توسعه یکی را برگزید و انتخاب کرد. در یک شرایط چاره‌ای به جز این وجود ندارد که کشور قدرت را انتخاب کند. بعد از جنگ جهانی دوم که خیلی از کشورها مورد حمله واقع شده بودند استراتژی توسعه را برگزیدند و دیگر کشورها به فکر قدرت بودند.

رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص با اشاره به اینکه بالاخره مجمع تشخیص در اوایل دهه 80 در دولت گذشته تصمیمی اتخاذ کرد، افزود: سند چشم‌انداز استراتژی ملی ایران است. مجمع تشخیص و رهبری نظام توسعه کشور را انتخاب کردند که در سند آمده است که ایران در سال 1404 کشوری توسعه یافته باشد. مهم همین کلمه توسعه است که در ابتدای سند آمده است. دنبال کلمه توسعه کلمات دیگری آمده است که دنباله و پیرو توسعه است.

روحانی ادامه داد: امروز بعد از گذشت چند سال از سال 84 که سند چشم‌انداز مبنای حرکت نظام شد آیا همین چشم‌انداز را قبول دارند و به مهم این رسیدند. باید پرسید که آیا همه این سند را قبول دارند و به آن ایمان آورده‌اند. تصور من این است که چشم‌انداز تبدیل به شعار شود، ما تاکنون تجربه برنامه 20 ساله نداشته‌ایم. برنامه‌های ما در کشور فصلی است و حتی سالیانه نیست و مشکل کار ما همه این است.


وی اظهار داشت: سند چشم‌انداز را باید همه بپذیرند و قبول کنند، همه به زبان می‌گویند این سند به تایید رهبری رسیده است و اما مهم برای همه باید این باشد که در همه کارها سند چشم‌انداز محور و تابلو و الگوی ما باشد. هنوز در اذهان برخی مسئولین ابهام وجود دارد که باید به دنبال قدرت باشند و نسبت به توسعه تردید دارند. بسیاری از افراد جامعه نیز هنوز به سند چشم‌انداز ایمان ندارند.

رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص با بیان اینکه برای رسیدن به اهداف سند نیازمند به ایمان و عزم ملی هستیم، تصریح کرد: همه باید بیایند، 70 میلیون مردم به صحنه بیایند. همه باید به ایران 1404 نگاه کنیم و این راه را هموار کنیم، این نیاز به عزم ملی دارد و اگر بناست 70 میلیون انسان به صحنه بیایند کسی نمی‌تواند کرامت این 70 میلیون را فراموش کند باید به همه احترام بگذاریم.

روحانی بیان داشت: الان ما نمی‌توانیم به اهداف سند چشم‌انداز برسیم، باید 70 میلیون دست به دست هم بدهیم و حتی یک نفر را از این محیط خارج نکنیم چون به اندازه یک نفر نیروی ما کاهش می‌یابد. با وضعیت کنونی و عزم یک گروه و یک جناح نمی‌توانیم به توسعه برسیم باید همه احساس کنند بخشی ازاین بار بر عهده آنهاست.

وی خاطرنشان کرد: الان عده کمی را در نظر گرفته‌اند که بار توسعه کشور را بر عهده آنها بگذارند، ما نیاز به دولت کارآمد، مجلس و قوه قضاییه داریم. دولت باید کارآمد و مسئول باشد و در پایان هر سال گزارشی از تحقق اهداف سند چشم‌انداز را ارائه بدهد، الان هر کسی کار خودش را انجام می‌دهد.

نماینده مجلس خبرگان رهبری اضافه کرد: در سند چشم انداز آمده رشد سالیانه باید 8 درصد باشد ولی می‌گویند اگر نشد، ایرادی ندارد. قبلا نفت ارزان بود الان بهای نفت بالای 90 دلار است و می‌ترسیم بگویند چون نفت گران است نمی‌توانیم به رشد برسیم. در صورتی به اهداف چشم‌انداز می‌رسیم که تورم یک رقمی باشد ولی الان تورم بالای 20 درصد است. مرکز تحقیقات و مجلس نرخ تورم را 24 درصد اعلام کرده است، باید نرخ بیکاری زیر 10 درصد باشد، رشد سرمایه‌گذای هم باید توسعه پیدا کند.

روحانی در ادامه گفت: هنوز هم ما ناامید نیستیم اما تجربه این 3 ساله تجربه خوبی نبود، برای دست پیدا کردن به اهداف سند چشم انداز نیاز به فهم مشترک داریم اول از همه برای مفهوم توسعه باید فهم مشترک و شاخص‌های مشترک قابل پذیرش برای همه ارایه کنیم که جایگاه اول کشور در منطقه یعنی چه؟ باید عمل ما هم مشترک باشد تا به اهداف سند چشم‌انداز برسیم.

وی افزود: بی‌تردید ایران کشوری است با جامعه دارای انگیزه قوی برای دفاع از اهداف ملی و آرمان‌ها، دارای ملتی بزرگ که برای حفظ منافع حیاتی و ملی حاضر به ایثار و فداکاری است و کشوری است که علی‌رغم تنوع در خرده فرهنگ‌ها، دارای وحدت ملی است اما از لحاظ علمی، فناوری و صنعتی دارای جایگاه متوسط است. ایران یک روزی بود که از لحاظ صنعتی مونتاژ‌کننده خوبی بود و در مرحله بعد کپی‌ساز خوبی بود و سانتریفیوژ‌ها را کپی سازی کردیم که کار مهمی بود. ما برای طراح و صنعتی شدن و پیشرفت در فناوری‌های پیچیده راه زیادی داریم.

رئیس مرکز تحقیقات استرتژیک مجمع تشخیص با بیان اینکه در علم و دانش دانشگاه‌های ما به کیفیت توجه ندارند، اظهار داشت: الان مانند شعب بانک‌ها در همه روستاها دانشگاه‌ها هم شعبه زده‌اند، در علم ما مترجم خوبی هستیم اما تولید تولید‌کننده علم نیستیم. الان جنبش نرم‌افزاری که شعارش را می‌دهیم هنوز تحقق پیدا نکرده است. در دنیای امروز اگر نتوانیم به فناوری‌های روز دسترسی داشته باشیم نمی‌توانیم به استقلال برسیم.

روحانی با اشاره به اینکه در دنیای امروز استقلال معنا ندارد و همه کشورها به نوعی به هم وابستگی دارند، تصریح کرد: دنیای امروز به سوی وحدت و تبادل بیشتر پیش می‌رود. در دنیای امروز ما به سیاست خارجی خوب نیاز داریم و حرف‌هایی باید بزنیم که تکبیر آفرین نباشد، درشت‌گویی نکنیم. اینها سیاست خارجی را درست نمی‌کند سیاست خارجی یعنی راه و روش سلوک با دنیا که یا تهدیدی را کم کند و یا منفعتی را جذب کند.

وی بیان داشت: الان باید تکلیف روشن شود که نیاز به دنیا داریم یا نه؟ اگر نداریم نیاز به تعامل نداریم و درونگرا هستیم. هیچ کس قبول ندارد که توسعه درونگرایی ممکن است. اگر ما نباید در مقابل دنیا تسلیم باشیم اما با جنگ مداوم هم نمی‌توانیم به اهدافمان برسیم.

با داد و فریاد زیاد نمی‌توانیم چیزی را به دنیا بفهمانیم، نیاز به منطق و استدلال داریم و نمی‌توانیم به دنیا بگوییم شما نمی‌فهمید و فقط ما می‌فهمیم.

این فعال سیاسی ادامه داد: یک روز وقتی ما در آژانس حرف می‌زدیم صدای همه بلند می‌شد، آنها می‌گفتند البرادعی را راه ندهید چرا که وی جاسوس است اما الان البرادعی مسلمان شده است و آدم خوبی است. آن زمان ارتباط با آژانس جاسوسی بود اما الان ارتباط با آژانس مثبت است. این درست که در باطن، دنیای غرب دشمن ما است اما پیامبر هم با کفار صلح می‌کرد و معاهده امضا می‌کرد. اصل زمان و مکان که امام می‌فرمودند برای سیاست هم هست. ما باید با سیاست خارجی در پی تعامل زنده با دنیا باشیم.

روحانی گفت: سوال اول من این است که آیا ما حاضریم از جیب سیاست خارجی چیزی را خرج توسعه کنیم؟ اینکه می‌گوییم استراتژی ملی توسعه است آیا می‌شود سیاست خارجی را خرج توسعه کنیم چون تاکنون اقتصاد خرج سیاست شده است. آیا شرایط جهانی نسبت به جمهوری اسلامی زمانی که سند چشم‌انداز به تصویب رسید بهتر بود یا اکنون؟ آیا الان نظر دنیا نسبت به ما تغییر کرده است؟

وی بیان داشت: سیاست خارجی کشورهای منطقه با دنیا چگونه است؟ چون ما قرار است جایگاه اول منطقه باشیم کشورهای دیگر هم بیکار نبوده‌اند. آیا الان ما الهام‌بخش جهان اسلام بر اساس آنچه در سند چشم‌انداز آمده است، هستیم؟ آیا الان مالزی واندونزی به ایران نگاه می‌کنند؟ در سیاست خارجی همچنان می‌خواهیم سیاست ابهام را برگزینیم یا دنبال شفاف‌سازی هستیم؟

این فعال سیاسی تاکید کرد: آیا ما می‌خواهیم غیرقابل پیش‌بینی باشیم یا غیرقابل پیش‌بینی؟ وقتی رفتار ما غیرقابل پیش‌بینی باشد ناخودآگاه همه توجه‌ها به دست ما جلب می‌شود؟ آیا ما می‌خواهیم دنیا مجذوب ما باشد یا بترسد؟ ما می‌خواهیم هر روز ترسناک‌تر باشیم یا جاذبه بیشتری داشته باشیم؟ نحوه رفتار ما با دنیا باید به گونه‌ای باشد که آنها احساس کنند ما آمادگی انعطاف و چانه‌زنی داریم.


نوشته شده توسط : علی

نظرات ديگران [ نظر]