با وجود آنکه ماهها پیش از مشخص شدن آرایش انتخابات مجلس هشتم، بسیاری تحلیلگران، گمان میکردند انتخابات مجلس هشتم و انتخابات ریاستجمهوری دهم، کاملا به هم گره خورده و گروههای سیاسی با تعیین برنامه و کاندیدای خود برای ریاستجمهوری آینده وارد رقابت انتخابات مجلس میشوند، به دلایل گوناگون از جمله روشن نبودن وضعیت بررسی صلاحیتها، نامشخص بودن رفتار سیاسی مردم و ... این امر اتفاق نیفتاد.

با این حال قطعا این انتخابات نقش مهمی در تعیین آرایش سیاسی دور آینده انتخابات ریاستجمهوری خواهد داشت.
در اردوگاه اصلاحطلبان، بسیاری معتقدند مهدی کروبی که از ماهها پیش با منسجم کردن حزب اعتماد ملی و چینش کاندیداهای این حزب، تلاشهای بسیاری نیز برای تأیید صلاحیت آنان انجام داد، بیش از آنکه به دنبال پیروزی در این انتخابات باشد، به دنبال زمینهسازی برای حضور در دور آینده انتخابات ریاستجمهوری است. هرچند قطعا میزان به دست آوردن پیروزی وی در این انتخابات باعث بهبود یا نزول جایگاه او میشود، اما مهمتر از همه برای کروبی، دریافت نوعی چراغ سبز و زمینه حمایتی از نظام برای حضور در انتخابات آینده ریاستجمهوری است و از همین رو، وی علاوه بر رایزنیهای گسترده با رهبر انقلاب و اعضای شورای نگهبان، بر حضور در این دوره از انتخابات با هر میزان کاندیدا تأکید کرده است.
اما ائتلاف اصلاحطلبان اکنون در یک دوراهی قرار گرفته است. به گفته مسئولان این ائتلاف، صرفا 30 درصد نامزدهای اصلی آنان تأیید صلاحیت شدهاند و گفته میشود این امر باعث شده تا خاتمی در حضور پررنگ در حمایت از این ائتلاف دچار تردید شده و اکنون مرعشی میداندار حضور قوی در انتخابات مجلس هشتم است.
در صورتی که خاتمی از حمایت جدی از لیست ائتلاف اصلاحطلبان ـ آنگونه که وی با سفرهای استانی خود آن را آغاز کرده بود ـ پرهیز کند، احتمال توفیق آن کاهش مییابد و همین امر ممکن است زمینه حضور بعدی خاتمی در انتخابات ریاستجمهوری را هم کمرنگ کند. با این حال، برخی بر این باورند که کنار کشیدن خاتمی از حضور پررنگ در این انتخابات، زمینه توفیق او در انتخابات ریاستجمهوری را افزایش میدهد.
در اردوگاه اصولگرایان نیز به نظر میرسد برخلاف تحلیلهای اولیه، گروههای سیاسی این جناح تصمیمگیری درباره نامزد انتخاباتی ریاستجمهوری را به آینده موکول کردهاند، چراکه با توجه به آرایش موجود، مشخص نیست در صورت پیروزی لیست «6+5»، آیا این گروه حداد عادل را برای دور آینده نامزد خواهد کرد یا مجبور است به ریاستجمهوری احمدینژاد برای یک دوره چهار ساله دیگر تن دهد؟ برخی نیز معتقدند، در صورت شکست این گروه، اصولگرایان باید به دنبال گزینههای دیگر برای این انتخابات باشند.
اما در دیگر سو، ائتلاف فراگیر اصولگرایان حضور دارد که با محوریت سه نامزد انتخابات ریاستجمهوری دور نهم (قالیباف، لاریجانی و رضایی) تشکیل شده است. در انتخابات دور هشتم ریاستجمهوری، علی شمخانی به جای باقر قالیباف، این مثلث را به همراه محسن رضایی و علی لاریجانی تشکیل داده بود و به نمایندگی از آنها وارد رقابت با خاتمی و هشت تن دیگر شد و قاعدتا این سه تن در دور دهم ریاستجمهوری نیز یک نفر از خود را به صحنه رقابت انتخاباتی خواهند فرستاد و طبعا میزان توفیق لیست این طیف در انتخابات این دور مجلس، در میزان شانس و پیروزی آنها در انتخابات ریاست جمهوری موثر خواهد بود و حتی پیروزی آنها را افزایش خواهد داد.
به هر روی، میزان پیروزی هر یک از لیستهای انتخاباتی در مجلس هشتم، دست کم یکی از عوامل تعیینکننده دهمین رئیسجمهوری اسلامی ایران است.