زورگیری شرکت همراه اول از مردم!

چهارشنبه 86 بهمن 17 ساعت 8:24 عصر

بنا بر گزارش سازمان محاسبات، سالانه نزدیک به دو هزار میلیارد ریال سود خالص از معبر ارسال پیامک‌های مردمی، نصیب شرکت همراه اول می‌شود و بودجه تأسیسات این سیستم که سال‌ها پیش هزینه شده است، هم کمتر از صد میلیارد ریال بوده و این در حالی است که کارشناسان بر این باورند، پیامک هیچ کانالی از شبکه تلفن همراه اشغال نکرده و باری را بر این شبکه تحمیل نمی‌کند و تنها از حاشیه موجود در کانال‌های صوتی که برای صدا تعبیه شده است، فرستاده می‌شود. در واقع، پس از بازگشت هزینه اولیه، سال‌هاست همراه اول از محل پیامک سودی خالص و نجومی به جیب می‌زند.

عرق از صورت همه می‌چکد، هیچ کسی نمی‌داند این خبر بد را چگونه به او برسانند. آخر قلب پدر خانواده هم کمی ضعیف است. بالاخره مادر برای انجام این کار داوطلب می‌شود و برگه را به آرامی دست پدر خانواده که تازه از سر کار برگشته و در حال استراحت است می‌دهد. ناگهان آه و ناله پدر بلند می‌شود که واویلا و لحظه‌ای بعد پدر از هوش می‌رود.

صحنه‌ای که توصیف آن را در بالا خواندید، مربوط به رساندن خبر بد یا بیماری یکی از اعضای خانواده به پدر نیست. بلکه مربوط به رسم شدن نمودار جیب پدر برای پرداخت قبض موبایل است؛ واقعه‌ای که تمام سینه چاکان تلفن همراه، دست‌کم یک بار با آن برخورد کرده‌‌اند.

سهم اصلی در این قبض‌های کمرشکن هم متعلق به سرویس پیام کوتاه یا همان SMS سابق که حتی بیشتر مواقع از هزینه مکالمه با تلفن همراه نیز فراتر می‌رود. به همین دلیل است که خبر کاهش احتمالی تعرفه پیامک و کلید کردن سازمان بازرسی کل کشور برای کاهش تعرفه پیامک با موج شادی SMS بازهای قهار کشور به ویژه نسل جوان روبه‌رو شد، که بود و نبود SMS به جانشان بند است.

هرچند بماند که شرکت همراه اول با دبه کردن(!) بر سر کاهش قیمت SMS باعث از بین رفتن این شادی وصف ناشدنی شد و امید مال‌باختگان بر سر مبلغ سرویس پیامک در قبض تلفن همراه را بر باد داد، ولی واکنش افکار عمومی به این اخبار، نشان از اهمیت SMS در فرهنگ کنونی جامعه و به ویژه جوانان دارد.

پول زور وده!
نخستین پیامک کوتاه دنیا در سوم دسامبر 1992 و با یک اپراتور اروپایی فرستاده شد. اوایل هیچ کسی گمان نمی‌کرد تنها با گذشت چند سال، این فناوری ارتباطی با چنین سرعتی رشد کند و جای بسیاری از فناوری‌های ارتباطی را تنگ کرده و تبدیل به پل ارتباطی از گوشه‌ای به گوشه‌ای دیگر در جهان شود. هم‌اکنون نزدیک به دو میلیارد کاربر SMS نیز در جهان از این فناوری استفاده می‌کنند و تنها در عید نو مسیحی در سال 2007، نزدیک به 33 میلیارد SMS فرستاده شد.

در ایران هم تأسیسات فرستادن و دریافت SMS با تأخیر بسیار زیاد نسبت به دیگر نقاط دنیا در اواخر سال 1381 شمسی (اوایل سال 2002) در شرکت مخابرات راه‌‌اندازی شد و پس از آن، با شتابی وصف‌ناشدنی(!) رشد و گسترش پیدا کرد، به گونه‌ای که تنها در شش روز، از 26 اسفند 1384 تا ششم فروردین 85، 175 میلیون پیامک به قیمت تقریبی دو میلیارد تومان به نواحی گوناگون کشور فرستاده شد و از این میان، تنها سهم روز‌های نخست سال 85، بیش از سی میلیون پیام کوتاه بوده است.

در عید غدیر امسال نیز کاربران تلفن همراه، بیش از هفتاد میلیون پیامک به همدیگر فرستادند؛ بنابراین، به راحتی می‌توان به سودی که از این بخش از خدمات تلفن همراه نصیب شرکت تلفن همراه اول می‌شود، پی برد. بنا بر گزارش سازمان محاسبات، سالانه نزدیک به دو هزار میلیارد ریال سود خالص نصیب شرکت همراه اول می‌شود.

به این ترتیب، به راحتی می‌توان به اهمیت این منبع مالی عظیم برای شرکتی که نزدیک به چهل هزار نیرو دارد و باید هزینه‌های خود را نیز تأمین کند، به خوبی مشخص می‌شود.

از سوی دیگر، دلیل میزان سرمایه‌گذاری شرکت همراه اول برای ایجاد تأسیسات سخت‌افزاری، تنها صد میلیارد ریال بوده است و همه این مبلغ در همان چند روز نخست استفاده از پیامک به طور کامل برگشت داده شده است. به همین دلیل، هیچ بهانه‌ای برای سرمایه‌گذاری جدید و گسترش سیستم‌های ارسال پیام وجود ندارد، چرا که سود به دست آمده با اصل سرمایه‌گذاری قابل مقایسه نیست.

بنابراین، هیچ دلیل اقتصادی خاصی برای استنکاف شرکت همراه اول برای کاهش ندادن تعرفه پیامک وجود ندارد و ریشه چنین مسئله‌ای را باید در همان سود دویست میلیارد تومانی سالانه جستجو کرد.

هرچند دعوا بین نهادهای گوناگون همچون سازمان نظارت بر مقررات رادیویی، سازمان بازرسی کل کشور، وزارت ارتباطات و فناوری، همچنان بر سر این کاهش تعرفه هست، ولی از آنجا که قیمت پیامک در بودجه سال آینده شرکت همراه اول به همان میزان تعیین شده است، به نظر می‌رسد در آینده نزدیک، خبری از کاهش تعرفه 142 ریالی پیامک و تعدیل آن نباشد و همچنان جوانان این مرز و بوم که اشتیاق فرستادن پیامک، آنان را رها نمی‌کند، همچنان مجبور به دادن پول زور باشند.

چرا این پول، پول زور است؟
ولی آیا قیمت پیامک واقعا بالاست؟ قیمت این سرویس در کشورهای دیگر چگونه است؟ چرا سود پیامک برای شرکت ارتباطات همراه اول این قدر بالاست؟

به گزارش برنا، متخصصان فن در این زمینه می‌گویند: پیامک اصلا فشار و هزینه‌ای بر شرکت مخابرات وارد نمی‌سازد که در ازای آن هزینه‌ای از مشترکان گرفته شود.
محسن‌ هاشمیان، یکی از همین متخصصان بر این باور است که پیامک، هیچ کانالی از شبکه تلفن همراه را اشغال نکرده و باری را بر شبکه تحمیل نمی‌کند.

وی در ادامه می‌گوید: پیام کوتاه، تنها از حاشیه موجود در کانال‌های صوتی که برای صدا تعبیه شده، فرستده می‌شود. به این ترتیب، همه هزینه‌ای که همراه اول بابت پیامک دریافت می‌کند، سود خالص است و هیچ هزینه‌ای بر این شرکت تحمیل نمی‌شود.

در دیگر کشورها نیز با وجود این که هزینه مکالمه با تلفن همراه بالاتر از ایران است، اما برای مثال، شبکه مخابراتی مانند T-MOBILE برای مشترکان خود نزدیک به هزار دقیقه مکالمه رایگان واقعی در ماه با اپراتورهای طرف قرارداد با شبکه خود در نظر می‌گیرد و از سوی دیگر، هزینه خدمات SMS در این کشورها به صورت کاملا رایگان محاسبه می‌شود و هیچ‌گونه هزینه‌ای بر مشتر ک تحمیل نمی‌کند؛ معنی همه این سخنان این است که اپراتور تلفن همراه اول از میلیون‌ها مشترک در سطح کشور برای پیامک پول زور(!) می‌گیرد.

حتی ما اگر هزینه تأسیسات نصب شده برای امکان برقراری این سرویس را در نظر بگیریم، باز هم هزینه‌ای که بر هر پیامک باید کشیده شود، بسیار کمتر خواهد بود.

از سوی دیگر، شرکت همراه اول با رقابت سنگین از طرف شرکت ایرانسل هم روبه‌روست، چرا که این شرکت چندی است سیم کارت‌های ویژه پیامک خود را وارد بازار کرده که مشترکان را قادر خواهد کرد هزینه‌ای معادل ده تومان برای هر پیامک صرف کنند و به طور حتم «همراه اول» نمی‌تواند نسبت به این قضیه بی‌تفاوت باشد.

البته اگر تأثیرپذیری تهدیدهای سازمان بازرسی کل کشور را بپذیریم، باید خیلی زودتر از این‌ها قیمت پیامک تغییر کند؛ هرچند نتیجه همه این رفت و برگشت‌ها را زمان مشخص خواهد کرد که آیا باز هم باید منتظر ارقام نجومی در خروجی مربوط به هزینه پیامک بود یا نه؟!


نوشته شده توسط : علی

نظرات ديگران [ نظر]