اصلاح‌طلبان در دوراهی تصمیم

شنبه 86 بهمن 13 ساعت 10:36 عصر
هیئت‌هاى نظارت بر انتخابات در استانها پایان وقت ادارى امروز نتایج بررسى صلاحیت همه کاندیداهاى انتخابات مجلس شوراى اسلامى را به فرماندارى‌هاى سراسر کشور اعلام مى‌کنند و همگان در انتظار تصمیمات این هیات‌ها نشسته‌اند.

منتقدان دولت که در انتخابات با عنوان ائتلاف اصلاح طلبان وارد عرصه انتخابات شده‌اند در مرحله اول بررسی صلاحیت‌ها از سوی هیات‌های اجرایی سراسر کشور به صورت گسترده‌ای از حضور در عرصه بازماندند و امروز در انتظار هستند تا مشخص شود آیا هیات های نظارت رفتار سوء هیات اجرایی را اصلاح خواهد نمود یا خیر.

البته ناظران آگاه با توجه به روال گذشته و ترکیب یک سویه هیات های نظارت پیش بینی نمی کنند که تغییر زیادی در آرای هیات های اجرایی در این زمینه رخ دهد.

با توجه به شرایط حساس پیش آمده برای اصلاح طلبان تلاشها و رایزنی‌های اکبر هاشمی رفسنجانی و سیدمحمد خاتمی جایگاه ویژه‌ای را در این عرصه بازی می‌کند و دیدارهای سیدمحمد خاتمی با مقامات عالی رتبه نظام این نوید را داده است که امکان اصلاح در روند غلط، غیرقانونی و غیراخلاقی صورت گرفته در مرحله ابتدایی بررسی صلاحیت‌ها وجود دارد.

با این حال تجربه دوره هفتم انتخابات مجلس و نوع برخورد شورای نگهبان با این مسئله که حتی به نامه مستقیم رهبری در خصوص بازگشت کاندیداها به عرصه انتخابات نیز وقعی ننهاد باعث شده است که ائتلاف اصلاح طلبان حضور خود را در انتخابات در هاله ای از ابهام ببیند.

احزاب حاضر در ائتلاف اصلاح طلبان اعلام کرده اند که پس از اعلام نتایج آرای هیات های نظارت درباره نحوه حضورشان در انتخابات تصمیم خواهند گرفت و از این جهت اعلام نتایج از سوی هیات‌های نظارت تاثیر بسزایی در تصمیم آنها خواهد داشت.

ستاد ائتلاف اصلاح طلبان نیز اعلام کرده است که پس از بررسی نتایج و اعلام نظر احزاب عضو ستاد نسبت به حضور در انتخابات تصمیم خواهد گرفت.

هم اکنون به دلیل رد صلاحیت گسترده اصلاح طلبان فشار زیادی بر روی احزاب و چهره های شاخص اصلاحات و از جمله سید محمد خاتمی برای کناره گیری از انتخابات وجود دارد.

براساس قانون نامزدهای رد صلاحیت شده انتخابات حق دارند در صورت فاقد صلاحیت شناخته شدن از سوی هیات‌های نظارت شکایت خود را به شورای نگهبان ارائه کنند، با این حال بیشتر داوطلبان رد صلاحیت شده اصلاح طلب اعلام نموده‌اند در صورت رد صلاحیت شدن در این مرحله دیگر اقدام به تجدیدنظر خواهی در صلاحیت خود نخواهند کرد.

پیش از این نیز تعدادی از نیروهای اصیل انقلاب و یاران حضرت امام که در مرحله اول رد صلاحیت شده بودند در اعتراض به روند بررسی صلاحیت‌ها از اعلام شکایت خودداری کردند که می‌توان به حجت‌الاسلام کیان ارثی و سیدمصطفی تاج زاده در این زمینه اشاره نمود.

بر طبق ماده 52 قانون انتخابات مجلس شوراى اسلامی،گزارش ها و شکایات واصله از سوى هیئت‌هاى اجرایى و نامزدهاى انتخابات ظرف مدت 7 روز پس از پایان مهلت دریافت شکایت در جلسه هیئت نظارت استان ها رسیدگى و نتیجه صورتجلسه مى شود؛ چنانچه نظر هیئت اجرایى مبنى بر رد صلاحیت داوطلب، مورد تائید هیئت نظارت استان نیز باشد، هیئت نظارت مذکور موظف است در این خصوص نظر هیئت مرکزى نظارت را نیز کسب کند، هیئت نظارت استان در مورد صلاحیت سایر داوطلبان نیز نظر خود را به هیئت مرکزى نظارت اعلام خواهد کرد.

هیئت هاى نظارت استانى از یکشنبه هفتم بهمن ماه کار بررسى صلاحیت همه کاندیداها به علاوه شکایات رد صلاحیت شدگان و عدم احراز صلاحیت شدگان را آغاز کرده است که مطابق قانون انتخابات،پایان وقت ادارى امروز 13 بهمن ماه آخرین فرصت یک هفته‌اى بررسى صلاحیت‌ها و اعلام آن به فرماندارى ها از سوى این هیئت ها است.

بر اساس تبصره یک ماده 52 قانون انتخابات، هیئت‌هاى نظارت استانها پس از کسب نظر هیئت مرکزى نظارت بر انتخابات موظف‌اند مراتب تائید یا رد صلاحیت همه‌ى داوطلبان را با استناد قانونى طى صورتجلسه‌اى به فرمانداران یا بخشداران مربوط اعلام نمایند.

فرمانداران یا بخشداران موظفند نظر هیئت مرکزى نظارت بر انتخابات مبنى بر تائید یا رد صلاحیت داوطلبان را که از هیئت هاى نظارت استان دریافت نموده اند به نامبردگان ابلاغ نمایند تا در صورت اعتراض به رد صلاحیت خود،کتباً به شوراى نگهبان شکایت کنند.

بر اساس تبصره 3 این ماده، در صورتى که نظر هیئت مرکزى نظارت مبنى بر رد صلاحیت داوطلبانى باشد که صلاحیت آنان مورد تایید هیئت اجرایى مرکز حوزه انتخابیه قرار گرفته است، داوطلبان مى‌توانند اعتراض خود را به شوراى نگهبان تسلیم نمایند و شوراى نگهبان بیست روز پس از اظهارنظر هیئت مرکزى نظارت، نظر قطعى و نهایى خود را در خصوص تایید یا رد صلاحیت داوطلبان به وزارت کشور اعلام خواهد نمود.


نوشته شده توسط : علی

نظرات ديگران [ نظر]