گذشت دو هفته از آغاز طرح سهمیه‌بندی، بنزین‌فروشی وسایل حمل‌ونقل عمومی به شدت در حال افزایش است.
با تعیین سهمیه‌بندی ثابت 800 لیتر برای تاکسی‌ها، 600 لیتر برای وانت نیسان و 450 لیتر برای آژانس‌ها و آموزشگاه‌های رانندگی، بسیاری از این وسایل حمل‌ونقل عمومی، به ویژه در خارج از تهران، به بنزین فروشی روی آورده‌اند.
در حالی که درآمد متوسط یک تاکسی در خارج از تهران، ماهیانه کمتر از چهارصد هزار تومان است، با احتساب مابه‌التفاوت قیمت بنزین سهمیه‌بندی و بنزین آزاد که لیتری حدود پانصد تومان برآورد می‌شود، حق ‌فروش بنزین آزاد هر تاکسی، ماهیانه بالغ بر چهارصد هزار تومان می‌شود که با این حساب، فعالیت نکردن تاکسی، وانت‌ نیسان و حتی کاهش فعالیت آژانس‌ها و دیگر وسایل حمل‌ونقل عمومی با توجه به صرفه‌جویی در هزینه سنگین استهلاک خودرو قابل توجیه است.
با این حال، بسیاری از فعالان اقتصادی و کسبه بازار، برای راحتی رفت‌وآمد خود، اقدام به خرید تاکسی و استفاده از کارت سوخت آن می‌کنند. همچنین بسیاری از کارت سوخت‌های خودروهای فرسوده نیز در وضعیت کنونی برای فروش بنزین آزاد استفاده می‌شود.
مرتبط نکردن حجم سهمیه‌بندی بنزین خودروهای عمومی با کارکرد آنها در شبکه حمل‌ونقل و همچنین امکان استفاده از کارت سوخت خودروهای عمومی برای خودروهای شخصی، از نقاط ضعف بزرگ طرح سهمیه‌بندی بنزین است که باید به سرعت از سوی مسئولان رفع شود.
گفتنی است، در اوضاع کنونی که سه سال از آغاز طرح کارت هوشمند سوخت در استان سیستان و بلوچستان می‌گذرد، بخش قابل توجهی از خودروهای عمومی به جای فعالیت در شبکه حمل‌ونقل، خودروهای خود را متوقف کرده، به فروش بنزین روی آورده‌اند.

نوشته شده توسط : علی

نظرات ديگران [ نظر]