وقتی شب فرا میرسد و تاریکی همه جا را فرا میگیرد، ترس و واهمه کودکان هم شروع میشود. اکثر کودکان از تاریکی هراس دارند و همواره والدین آنها، با مشکلاتی از این قبیل همچون ترس کودک از حیوانات، ترس کودک از غریبهها، ترس کودک از تاریکی و... مواجه هستند و البته در بیشتر مواقع هم نمیدانند که چه رفتاری را باید در مقابل این ترسها از خود نشان دهند.
ترس کودکان معمولا در برابر پدیدههایی رخ میدهد که اغلب بزرگسالان آنها را ترسناک نمیدانند و این در حالی است که ترس کودک برای خود او کاملا واقعی است.
ترس در مفهوم کلی به معنای واکنشی است طبیعی و لازم و البته مهم و مفید. در صورتی که ترس به طور کامل کنترل و به طور منطقی تعبیر شود، باعث میشود که شخص در مواجهه با مشکلات بیشتر احتیاط کند.
از دیرباز عامل به وجود آورنده ترس در کودکان مورد توجه محققان بوده و البته جوابهای بسیاری هم به آن داده شده است. گروهی، عوامل زیستی را به عنوان عامل برخی از ترسها در کودکان عنوان کردهاند و برخی دیگر، عوامل روانشناختی همچون تغییر در محل سکونت، جدا شدن از والدین و... را باعث به وجود آمدن ترس در کودکان میدانند یعنی کودک ترس را از والدین و اطرافیان خود فرا گرفته است. مثلا اگر مادر از عنکبوت میترسد، این ترس ناخواسته به کودک منتقل میشود.
از عوامل دیگر که در ایجاد ترس در کودکان تاثیرگذار است، میتوان به اتفاقات و حوادث محیط پیرامون کودک اشاره کرد. مثلا کودک با مشاهده صحنه تصادف و یا تماشای فیلمهای ترسناک و وحشتانگیز دچار ترس و اضطراب میشود.
البته باید خاطرنشان کرد که برخی ترسها در سنین خاصی بروز میکند که امری طبیعی است اما اگر این نوع ترسها بیش از دو سال ادامه یابد، نیاز به درمان دارد.
اما برای رفع معضل ترس در کودکان، بیشتر از همه والدین و اطرافیان میتوانند مثمرثمر باشند و باید توجه داشته باشند که
- برای رفع مشکل ترس در کودکان نباید عجولانه عمل کنند چرا که ترس به تدریج و با گذشت زمان درمان میشود و از بین میرود و والدین با حفظ آرامش و خونسردی خود میتوانند به رفع ترس در فرزندشان کمک کنند.
- هرگز کودک را به خاطر ترس و اضطرابی که دارد، تحقیر و سرزنش نکنیم چرا که کودک نمیتواند علت ترس خود را که از دید بزرگترها غیرمنطقی است، درک کند لذا سرزنش نه تنها کمکی نمیکند بلکه بر اضطراب او میافزاید.
- زمانی که کودک تحت درمان و مراقبت است، باید عوامل ایجادکننده ترس را کشف و برطرف سازیم
- بازی و سرگرمی به عنوان یکی از راههای از بین بردن ترس در کودکان به والدین پیشنهاد میشود.
به هر حال باید توجه داشت که ترس به عنوان یک غریزه طبیعی از همان آغاز تولد در نهاد انسانها قرار دارد اما اگر از حالت عادی خارج شود، به عنوان یک نوع مرض و بیماری درمیآید که نیاز به درمان داشته و توصیه روانشناسان در این زمینه بسیار سودمند است.
نوشته شده توسط :
علی
نظرات ديگران [ نظر]