رویارویی صفایی فراهانی و نمایندگان سازمان تربیت بدنی در برنامه تلویزیونی 90 به دوئلی داغ تبدیل شد که شلیک تیر نهایی آن به پس از انتخابات فدراسیون فوتبال موکول شد.

شب گذشته، عادل فردوسیپور، بحث مهمی را در فوتبال ما پیش کشید و با دعوت از صفایی فراهانی، رئیس کمیته انتقالی فدراسیون فوتبال و نماینده فیفا در این کمیته، به بررسی ابعاد متفاوت بحرانی پرداخت که ماههاست گریبانگیر محبوبترین رشته ورزشی ما، فوتبال شده است.
تعویق پیاپی انتخابات فدراسیون، زمان کم تا آغاز مسابقات مقدماتی جام جهانی، سردرگمی فدراسیون و مشخص نبودن سرمربی تیم ملی فوتبال، از مهمترین عوامل نگرانی بودند که فردوسیپور هم در اقدامی قابل تحسین این مسائل را بدون محافظه کاری پیش کشید.
صفایی فراهانی، در حالی به بیان تلاشهای خود در زمان تصدی ریاست کمیته انتقالی پرداخت که تمرکز بحث بیشتر بر روشن شدن مسئول تعویق پیاپی انتخابات و پروسه بیمار انتخاب رئیس فدراسیون بود.
صفایی فراهانی با اشاره به روند طی شده در کمیته انتقالی با فیفا برای اساسنامه فوتبال ایران با بیان اینکه، در اوایل کار کمیته انتقالی، تعامل وجود نداشت و جلسات به حال تعلیق درمی آمد و نتایج جلسات هم از سوی دبیرکل وقت، اجرایی نمی شد و همین امر، باعث کنار گذاشتن آقای مصطفوی شد. گفت: پس از ارسال اساسنامه اولیه، فیفا در 10 اردیبهشت ماه ایرادات را به ما اعلام کرد که مهمترین آن، ممنوعیت حضور رییس سازمان تربیت بدنی و معاون ایشان و مدیران کل سازمان و دبیرکل کمیته ملی المپیک در مجمع عمومی فدراسیون (به دلیل عدم عضویت آنها در فدراسیون فوتبال) بود که در نهایت، با رایزنی انجام شده و تشریح ساختار دولتی اقتصاد ایران، فیفا با حضور تنها دو نفر (رییس سازمان تربیت بدنی و معاون ایشان) در مجمع عمومی فدراسیون موافقت کرد.
وی افزود: در نامه فیفا قید شده بود که رییس سازمان تربیت بدنی و معاون ایشان به شرطی می توانند در مجمع عمومی عضویت داشته باشند که نامزد مسؤولیت های فدراسیون نشوند. بعد از رسیدن این نامه، بحث های طولانی در کمیته انتقالی داشتیم، بحث این بود که در تاریخ ورزش ایران، هیچگاه رییس سازمان ورزش خود را داوطلب ریاست فدراسیون ها نکرده است»، بنابر خواستار حذف این بند، شده با این رویکرد و تعهد که رییس سازمان، نامزد انتخابات نخواهد شد. ما هم در مذاکره با فیفا تعهد دادیم رییس سازمان تربیت بدنی نامزد انتخابات نخواهد شد و بر مبنای قول ما، پذیرفتند که آن بند در اساسنامه نیاید.
رئیس کمیته انتقالی، بر این باور بود که سازمان پیش از ثبتنام علیآبادی در انتخابات از ممنوعیت حضور وی آگاهی داشته و با وجود این، اقدام به ثبتنام کرده است، اما کیومرث هاشمی و به ویژه محمد آخوندی، سخنگوی سازمان تربیت بدنی، منکر این مسائل شده و اعلام کرده بودند که سازمان مرتکب هیچ تخلفی نشده است.
در تبادل این دفاعیات، پاسخها و حملات و ضدحملات تناقضهایی دیده شد که کفه صداقت را به سود کمیته انتقالی سنگینتر میکرد.
نماینده فیفا در کمیته انتقالی فوتبال اطهار داشت: ثبت نام آقای علی آبادی در آخرین روز داوطلبی انتخابات فدراسیون، باعث شد تا ما دچار مشکل شویم. از یک طرف، می خواستیم انتخابات برگزار و فوتبال از بلاتکلیفی خارج شود و از طرف دیگر، نامزدی علی آبادی مغایر قول ما به فیفا بود. با این حال، ما تاکید داشتیم که چون فیفا اظهارنظر منفی نداشته، انتخابات را برگزار کنیم و حتی فیفا هم، نمایندگان ناظر خود بر انتخابات را معرفی کرد؛ اما ناگهان در یک اقدام، 12 نفر از داوطلبان سمت های مختلف فدراسیون از کاندیداتوری استعفا دادند و انتخابات لغو شد. که به نوشته روزنامه ها، آقای علی آبادی در همان مقطع اعتراف کرد که کناره گیری این داوطلبان با هماهنگی و دستور سازمان تربیت بدنی بوده است.
کیومرث هاشمی با تأکید بسیار گفت، امکان ندارد نامهای را به فیفا فرستاده باشد و همه مکاتبات با فیفا با امضای صفایی صورت گرفته است، اما بلافاصله پس از این ادعا، صفایی نامهای را نشان داد که با امضای هاشمی فرستاده و وی نیز این امر را پذیرا شد و گفت: فقط دو نامه را به فیفا ارسال کرده است.
نمایندگان فدراسیون که اصرار داشتند بسیاری مسائل تا پس از انتخابات فدراسیون سربسته بماند، سرانجام در روندی که با هشیاری فردوسی پور به سمت شفافسازی هدایت شد، مجبور به بیان سخنانی شدند که در مقاطعی تعارضات آشکاری میان سخنان هاشمی با رغبتی، نماینده سازمان در کمیته انتقالی و آخوندی، سخنگوی سازمان داشت.
در این میان، آخوندی با دفاعیاتی که به نظر می رسید بیشتر جنبه فرافکنی دارد، همه ادعاهای فراهانی را رد کرده و با این عنوان که صفایی، تنها بخشی از واقعیات را عنوان نموده، او را متهم به دروغگویی در شب تاریک کرد.
در بحث شرکت علیآبادی در انتخابات صفایی، مدعی شد که این مسئله را در جلسهای با حضور هاشمی به آگاهی وی رسانده است، اما هاشمی مدعی شد که در آن تاریخ در ایران نبوده و در ماکائو بوده است.
در این باره هم صفایی اظهار داشت: نامه آن جلسه به هاشمی رونوشت شده که در این باره و سخنان صفایی با خبرگزاریها پس از نامزدی علیآبادی اتهاماتی است که متوجه صفایی فراهانی شد، چراکه وی اعلام نموده بود: نامزدی علیآبادی مانعی ندارد. اما، صفایی اینگونه دفاع کرد که برای متشنج نشدن افکار عمومی این خبر را اعلام کرده است و گفت: در پی نامزدی علی آبادی، ما بنا برمنافع ملی عمل کردیم و از برهم زدن فضای داخلی خودداری کردیم. ما با علم به تخلف آقای علی آبادی، باز هم سعی بر برگزاری انتخابات داشتیم و به همین دلیل، در مصاحبه ها مطرح کردیم که نامزدی ایشان مغایرتی با اساسنامه ندارد.
در بحث انتخاب سرمربی تیم ملی با توجه به بحثهای صورت گرفته در برنامه شب گذشته 90، میتوان نتیجه گرفت که سازمان به نحوی در این راه مصمم نبوده است. در حالیکه کمیته انتقالی، چهار مربی را تأیید کرده بود و دیگر مسائل از نظر مالی مربوط به سازمان بوده است. همچنین سخنان صفایی نشان داد که کمیته انتقالی وظیفه خود را در این باره انجام داده است.
صفایی در این باره گفت: ما برای مربیگری تیم ملی با افراد زیادی صحبت کردیم که در میان آنها، این افراد برای مذاکره پاسخ مثبت دادند: کومان، گولیت، ادووکات، میلوتینوویچ، اسوالدو اردیلس، لوکزامبورگو، لیائو، تروسیه، پیتر رید، ساندس، تراپاتونی، سانتینی، زمان و آرتور جرج. بسیاری از این افراد، به علت تعلل ما برای مذاکره، کنار رفتند که این مساله هم، متوجه سرپرست فدراسیون و سازمان تربیت بدنی است.
در حالی که هاشمی و آخوندی، منکر اقدامات کمیته شدند، گفتوگوی 90 با رغبتی، نماینده سازمان، حاکی از درستی ادعاهای فراهانی و در تناقض آشکار با ادعاهای هاشمی و آخوندی بود.
در حالی که آخوندی مدعی بود کمکاری از سوی کمیته بوده و سازمان هیچ کمکاری نکرده است، این امر بر همگان روشن است که تصمیم نهایی با هاشمی به عنوان نماینده سازمان و کسی است که حق امضای قرار دارد و تصویب حقوق لازم برای یک مربی را دارد، اما آخوندی، منکر این قضیه شده و بر این باور بود که هاشمی در این زمینه مسئولیتی ندارد.
به طور کل، با توجه به بحثهای مطرح شده، میتوان نتیجه گرفت تا بدین لحظه از دوئل صفایی موقعیت بهتری دارد و با توجه به تناقض سخنان نمایندگان سازمان و اسناد ارایه شده به وسیلخ صفایی کمیته انتقالی وضعیت بهتری را نسبت به سازمان در این دوئل داراست.
دو حریف در حالی یکدیگر را نشانه رفتهاند که سازمان برای شلیک نهایی تا پایان انتخابات فدراسیون، فرصت خواسته است و صفایی نیز موافقت با برگزاری انتخابات را موکول به کارشکنی نکردن از سوی سازمان کرد.
صفایی در بخشی از سخنان خود گفت: سازمان پس از منتفی شدن حضور علیآبادی در انتخابات صریحا اعلام کرده که دیگر انتخاب سرمربی برای آنان اولویت ندارد که با تأیید ضمنی هاشمی و آخوندی روبهرو شده و در این صورت این کار در تعارض کامل با ادعاهای پیاپی نمایندگان سازمان در برنامه دیشب 90 درباره تلاش آنها به خاطر مردم و منافع فوتبال کشور بود.
فردوسی پور پس از اینکه با برنامه پیشین خود، انتقادات بسیاری را متوجه خود کرد، این بار و کمی پس از اینکه جایزه شخصیت محبوب نسل سوم را در مراسم چهلچراغ به دست آورد، 90 را به عرصه بیان واقعیات فوتبال تبدیل کرد و البته با سوال پیچ کردن صفایی فراهانی شرایطی را به وجود آورد تا مردم تا اندازهای از پشتپردههای موجود در فوتبال آگاه شده و بیصبرانه منتظر برنامه عادل پس از انتخابات فدراسیون باشند.