نماینده دولت: داشتیم، خرج کردیم!

یکشنبه 86 تیر 10 ساعت 4:0 عصر
شب گذشته، دومین مناظره مربوط به نامه 57 اقتصاددان در نقد عملکرد اقتصادی دولت با حضور فرهاد رهبر، رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی، در شانزده ماه نخست دولت نهم و محمدرضا ستاری‌فر، رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی در سه سال دولت هشتم، به طور زنده از شبکه دوم سیمای جمهوری اسلامی پخش شد.

 در این مناظره، دکتر رهبر، نامه 57 اقتصاددان را همان مستندات برنامه چهارم دانسته که چاپ و سپس جمع‌آوری شده و اظهار کرد: این نامه، تنها تکرار صورت مسئله‌های اقتصاد ایران بوده و نشان‌دهنده راه‌حلی نیست.

دکتر ستاری‌فر، در پاسخ با اعلام این‌که مستندات برنامه چهارم، وجاهت قانونی ندارد، چشم‌انداز، سیاست‌های کلی و برنامه چهارم را که به تأیید رهبر انقلاب، مجمع تشخیص مصلحت، شورای نگهبان و مجلس هفتم رسیده است، مبنای قانونی بحث عنوان کرده افزود: قابل اثبات است که اهداف محقق‌شده در برنامه چهارم ـ که قابل تحقق بوده ـ در دو سال اخیر نه تنها محقق نشده، بلکه فاصله از آنها زیاد شده است.

ستاری‌فر ادامه داد: در سال‌های 80، 81، 82 رشد اقتصاد کشور، حدود 7 درصد بوده و در چشم‌انداز و برنامه چهارم، رشد 8 درصد پیش‌بینی شده که متأسفانه، به رغم افزایش درآمدهای نفتی، رشد اقتصادی به جای افزایش، کاهش یافته و به 5 درصد رسیده است. در حالی که در این سال‌ها در بین 32 کشور منطقه، ایران رتبه نخست را از نظر رشد اقتصادی به دست آورده بود، در دو سال اخیر، تنها کشورهای یمن، سوریه، عراق، قرقیزستان از نظر رشد اقتصادی از ما پایین‌ترند؛ بنابراین، هدف چشم‌‌انداز که اول شدن ایران در منطقه بوده با این روند هرگز محقق نخواهد شد.

دکتر رهبر در ادامه، با اعلام این‌که متوسط رشد برنامه اول، دوم و سوم، حدود 5 درصد و در دو سال دولت نهم نیز متوسط رشد 5 درصد بوده، اعلام کرد: اجرا نشدن برنامه چهارم به دلیل عدم اجرای مناسب برنامه سوم و آماده نبودن زیرساخت‌ها برای اجرای برنامه چهارم است، چرا که از 8 درصد پیش‌بینی‌شده در برنامه چهارم، 5/2 درصد مربوط به بهره‌وری و 5/5 درصد مربوط به اقتصاد است که 5/2 درصد بهره‌وری به رغم رشد 40 تا 50 درصدی در بهره‌وری محقق نشده است.

وی عامل انبساطی شدن عملکرد دولت نهم را عملکرد دولت هشتم دانسته و افزود: وقتی برای واردات بنزین، تنها در چهارماهه نخست سال 1384 اعتبار در نظر گرفته شده است، وقتی دولت نهم با پانصد میلیارد تومان مطالبات معوقه فرهنگیان در سال 1383 روبه‌روست، یا هنگامی که وقتی حدود دویست میلیارد تومان مطالبات معوقه اساتید دانشگاه و به همین مقدار، پرستاران از سال‌های پیش بر دولت نهم باقی مانده است، امکان دیگری جز انبساطی شدن بودجه نیست و این تدبیر دولت نهم بود که مطالبات اجتماعی را پرداخت کرد.

ستاری‌فر در پاسخ گفت: در رابطه با بنزین، مطابق با قانون برنامه چهارم، اصلاح مصرف بنزین باید در سال گذشته صورت می‌گرفت، مطالبات فرهنگیان و پرستاران نیز طبق قانون در بودجه دیده شده بود و به طور مثال برای 40 درصد از فرهنگیان، یک میلیارد تومان در بودجه سال 1383 در نظر گرفته شده بود، اما به دلیل تغییر مصوبات در دولت نهم که شامل همه فرهنگیان و پرستاران شد، بار مالی آن هم افزایش پیدا کرد؛ بنابراین، به جرأت می‌توان گفت، بودجه 82 و 83 یک ریال تعهدات مالی و بدهی ندارد و ذیحساب آموزش‌وپرورش تا ریال آخر مطالبات این وزارتخانه را از خزانه دریافت کرده است.

رئیس اسبق سازمان مدیریت ادامه داد: اما باید ببینیم که هر یک از این دولت‌ها بر اساس منابعی که داشتند، چه عملکردی انجام دادند؟! دولت هاشمی در دو سال نخست، سی میلیارد دلار و دولت خاتمی در دو سال نخست 29 میلیارد دلار منابع داشته، اما دولت احمدی‌نژاد از مرداد 84 تا مرداد 86، 120 میلیارد دلار از درآمد نفت برداشت کرده است که چهار برابر دو دولت قبل است، اما با این حجم گسترده منابع چه خروجی ایجاد شده است؟

رهبر در زمینه با این ارقام گفت: بیایید صادقانه بگوییم، آیا دولت‌های پیشین درآمد داشته‌ و خرج نکرده‌اند؟ در آن زمان هم به اندازه درآمد خرج کرده‌اند و دولت نهم نیز به اندازه منابع هزینه کرده که ستاری‌فر در پاسخ گفت: دولت خاتمی 21 میلیارد دلار موجود در حساب ذخیره ارزی را تحویل دولت نهم داده است.

فرهاد رهبر با یادآوری آن‌که برنامه چهارم را قبول دارد، عملکرد دولت نهم را در چهارچوب برنامه توصیف کرد و گفت: جداول برنامه به دلیل آن‌که در خود برنامه قید شده، قابل تعدیل هستند؛ بنابراین الزامی ندارد و دولت مکلف به عملکرد به آن نیست.

گفتنی است، ادامه این مناظره، به امشب موکول شد.

نوشته شده توسط : علی

نظرات ديگران [ نظر]