سفارش تبلیغ
صبا ویژن
 

تجلیل خاتمی و همسر شریعتی از قیصر

چهارشنبه 86 آذر 7 ساعت 6:58 عصر

رئیس مرکز گفت‌وگو تمدن‌ها با حضور در شب شعر «روز مبادا» (بزرگداشت قیصر امین‌پور) که توسط انجمن اسلامی دانشکده حقوق دانشگاه تهران و با همکاری سازمان فرهنگی هنری شهرداری برگزار شد، از وی به عنوان انسانی مظهر خیر، حقیقت و زیبایی یاد کرد.

به گزارش مهر، سید محمد خاتمی، رئیس‌جمهور سابق ایران در سخنانی گفت: افلاطون می‌گوید حقیقت، خیر و زیبایی یکی هستند و به همین جهت در اندیشه او هنر به عنوان مظهر زیبایی، اخلاق به مثابه مظهر خیر و فلسفه نماد حقیقت به یکدیگر نزدیک می‌شوند. ما هم اگر بخواهیم در عالم واقعی خود کسی را با چنین شرایطی پیدا کنیم باید قیصر امین پور را مثال بزنیم. وجود قیصر امین پور مظهر خیر، حقیقت و زیبایی بود.

هنر بزرگ این است که از عشق حماسه بسازیم و از جنگ غزل
وی با اشاره به گونه‌های شعری حماسه و غزل در ادبیات ایران، افزود : عشق در ادبیات به صورت غزل تجلی پیدا می‌کند و خشونت و جنگ به صورت حماسه اما هنر بزرگ این است که از عشق حماسه بسازیم و از جنگ غزل که این کار از روح بزرگ ایرانی و پرورده فرهنگ اسلامی ایران ساخته است؛ چنان که حافظ و فردوسی هستند. حماسه فردوسی، غزل و غزل حافظ، حماسه است.

خاتمی اضافه کرد: در حماسه ایرانی و اسلامی، از جنگ علیه خشونت ستایش می‌شود. مثلاً در شاهنامه بزرگ فردوسی الگوی قهرمان گرچه خیالی است ولی برگرفته از واقعیتی است که در تاریخ تحول پیدا کرده است. در اسلام، اسطوره اسلامی واقعیتی است که دست خیال به آن نمی‌رسد در حالی که در فرهنگهای دیگر اسطوره حاصل خیال بزرگانی است که آنچه را ساخته اند، نمی‌شناسند و آن را تنها در عالم خیال خود می‌سازند.

رئیس مرکز گفت‌وگوی تمدنها تأکید کرد: اگر در صفات رستم به عنوان قهرمان حماسه شاهنامه بنگریم، درمی یابیم بسیاری از صفات او همان است که در عالم واقع تجلی پیدا کرده است. قیصر امین پور یکی از بزرگانی است که حماسه سرای عشق و غزل سرای حماسه بود.
خاتمی سپس لوح یادبودی را که انجمن اسلامی دانشجویان دانشکده حقوق دانشگاه تهران در یادبود قیصر امین پور تدارک دیده بودند، به خانواده این شاعر تقدیم کرد.
 
فصل جدیدی را در زندگی قیصر بگشاییم
در ادامه مراسم شب شعر روز مبادا، روح‌الله هادی، مدرس ادبیات دانشگاه تهران در سخنانی با اشاره به برنامه‌های متعددی که پس از درگذشت قیصر امین پور و به یاد او برگزار شده است، گفت: در مدت سی روزی که از رحلت او می‌گذرد، مراسم‌های گوناگونی به یاد قیصر برگزار شده است، اما این برنامه‌ها تا کی می‌خواهد ادامه پیدا کند و اگر بخواهد ادامه یابد، باید از چه منطقی برخوردار باشد؟ از همه می‌خواهم که فصل جدیدی را در زندگی قیصر بگشایند و این شناخت هر چه بهتر، همان چیزی است که از او برای ما به یادگار مانده است؛ شعر قیصر.

وی سپس با ارایه تحلیلی مختصر از دفتر شعر «دستور زبان عشق» قیصر امین پور، افزود: در این کتاب که دربردارنده 66 قطعه شعر است، 24 قطعه نیمایی، 29 غزل، 11 رباعی و 2 دوبیتی یافت می‌شود. قیصر در این کتاب دنیای شعر خود را پس از یک دوره سی ساله می‌نمایاند. اکنون زمان آن است تا شعر او و میزان تأثیرپذیری‌اش از سنت شکافته شود.

محمدرضا دهقانی، دیگر مدرس ادبیات دانشگاه تهران هم در سخنانی گفت: برخلاف تصوری که نظام آموزش رسمی کشور در ذهن ما گنجانده، قیصر بسیار بزرگتر و با افق دیدی بسیار گسترده‌تر از آن چیزی بود که در کتاب‌های درسی پیدا می‌شود. او به لحاظ هنری کسانی مانند اخوان و شاملو را دوست داشت و از نظر انسانی به کسانی مانند نیما، فروغ فرخزاد و سهراب سپهری ارادت می‌ورزید.

قیصر شاعر زندگی و صلح بود
وی افزود: ما هنرمندانی که بتوانند هنر خود را به زندگی نزدیک کنند، کم داشته‌ایم، اما قیصر این گونه بود. تواضع او تواضعی واقعی بود و رفتارهایش مصنوعی نبود. انضباط اخلاقی از دیگر ویژگی‌های قیصر بود. او به هیچ قیمتی حاضر نبود از پایبندی‌های اخلاقی‌اش بگذرد. قیصر نه برای خود جنگ، بلکه برای جنگی که حادث شده بود و به اصطلاح به ما تحمیل شده بود و برای رشادت‌های جوانان این مرز و بوم سرود و چه زیبا هم سرود! قیصر شاعر جنگ نبود. او شاعر زندگی و صلح بود و زندگی را بسیار دوست داشت.
در ادامه این مراسم، همچنین پوران شریعت رضوی، همسر دکتر علی شریعتی که قیصر امین پور سال گذشته به هنگام دریافت جایزه‌ای از سوی دست‌اندرکاران نشریه چلچراغ، جایزه خود را به خانواده شریعتی هدیه کرده بود، در سخنانی گفت: گمان نمی‌کردم که یک سال پس از اهدای آن جایزه از طرف برنده آن (قیصر امین پور) به من، دوباره آن را به خانواده او هدیه کنم.
 
وی افزود: قیصر امین پور دو چهره داشت؛ یکی چهره‌ای که با جنگ و جبهه همراه بود و دیگری چهره‌ای که امیدهای دور و درازی داشت و به دنبال این بود که نسل او با جنگ و قهر و دودستگی بجنگد و جبهه‌ای واحد ایجاد کند، اما من متأسفم از این‌که ما این همه جوان را از دست دادیم، ولی به وحدتی وجودی و فکری نرسیدیم.
وی پس از خواندن شعری از قیصر امین پور ـ که به دکتر شریعتی تقدیم شده بود ـ این هدایا را دوباره به همسر و فرزند وی هدیه کرد.

در ادامه این مراسم، فاطمه راکعی، مدیر خانه شاعران ایران نیز در سخنانی گفت: انتظار بزرگی که قیصر از همه ما داشت، بسیار ساده بود و آن پاسداشت فرهنگ خودمان است. قیصر مجموعه‌ای فرهنگی و کودکی بود که مادر نداشت و خدا او را بزرگ کرد.

در شب شعر روز مبادا، علاوه بر اجرای برنامه موسیقی توسط گروه موسیقی دانشجویی نفیر، شماری از دوستان قیصر امین پور و شاعران جوانی مانند ستاره جوادزاده، محمدرضا طاهری، نفیسه علوی نسب، سینا بهمنش، وحید عیدگاه، سمینه انصاری، محسن رضوانی، مریم عندلیب، قربان ولیی، سمیرا نوروزی، جواد سلطانی، سودابه مهیجی، سعید توکلی، وجیهه خدانظر، حامد عسکری، ساعد باقری، فاطمه سالاروند، گروس عبدالملکیان، محمد مهدی نقیبی و امیر مرزبان، اشعاری را به یاد این شاعر سرودند.

در این مراسم که به مدت پنج ساعت و در سالن پر از جمعیت دانشکده حقوق دانشگاه تهران برگزار شد، برخی چهره‌های فرهنگی و هنری مانند عرفان نظرآهاری، فریدون عموزاده خلیلی و حسام‌الدین سراج حضور داشتند. حضور چهره‌های سیاسی چون مصطفی تاج‌زاده، لطف‌الله میثمی، الهه کولایی، هادی خانیکی، هاشم آقاجری و بسیاری دیگر نیز جلب توجه می‌کرد.


نوشته شده توسط : علی

نظرات ديگران [ نظر]