سفارش تبلیغ
صبا ویژن
 

جشن ملی ایرانیان برای مهار اعتیاد

دوشنبه 86 آذر 5 ساعت 12:0 صبح
سردار اسماعیل احمدی مقدم ـ فرمانده نیروی انتظامی ـ از اردیبهشت ماه سال جاری به سمت دبیر کلی ستاد مبارزه با مواد مخدر منصوب شد.
به اذعان بسیاری، پیش از آغاز به کار وی در این سمت ، نگرانیهایی از این قبیل که مبارزه با اعتیاد در انحصار پلیس قرار خواهد گرفت، وجود داشت و حتی برخی نیز بر این باور بودند که با پلیسی شدن روند مبارزه ، تنها شاهد افزایش دستگیریهای معتادان خواهیم بود.
اکنون با گذشت 7 ماه از آغاز به کار دکتر احمدی مقدم در ستاد مبارزه با مواد مخدر ، به اذعان وی ، برنامه‌های این ستاد اعم از تحت درمان قرار دادن 380 هزار معتاد و علیرغم تصور بسیاری از منتقدان ، اقدام در جهت کاهش معتادان زندانی در کشور ، مهر تاییدی بر حقانیت این انتصاب برای مخالفان بوده است. وی در حالی این مهر تایید را بر عملکرد ستاد مبارزه با مواد مخدر می‌زند که ضمن بی‌سابقه‌خواندن پویایی ستاد در امر درمان اعتیاد، از توانایی ایران برای برپایی «جشن ملی مهار اعتیاد» با برنامه‌هایی که مستلزم این موفقیت است،‌خبر می‌دهد. البته به گفته دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر جشن ملی مهار اعتیاد یعنی کاهش لجام گسیختگی، تحت کنترل در آوردن اعتیاد و قرار گرفتن همه معتادان تحت پوشش یک نسخه درمانی در صورت افزایش دو برابری بودجه ستاد برای افزایش بیش از دو برابری ظرفیت درمان و توسعه اقدامات پیشگیرانه در مقیاس همه افراد سالم کشور از نظر اعتیاد، سال آینده برگزار می‌شود.
به گزارش ایسنا، دکتر اسماعیل احمدی مقدم در بازدیدی که دوشنبه گذشته از بخش‌های مختلف خبرگزاری دانشجویان ایران به عمل آورد، در گفت‌وگویی با مدیرعامل، مسوولان گروه اخبار اجتماعی ‌به پرسش‌های این رسانه در حوزه اعتیاد و مبارزه با مواد مخدر پاسخ داد.
وی در ابتدای سخنان خود با تاکید بر لزوم تمرکزبخشی به اقدامات پراکنده و کم‌اثر در حوزه مبارزه با اعتیاد و با اشاره به رویکرد تمرکزگرایانه ستاد مبارزه با مواد مخدر در این حوزه، گفت: جوهر اساسی هر استراتژی و راهبرد تمرکز است و اگر برنامه‌های مبارزه با اعتیاد بدون توجه به این اصل و به صورت پراکنده و بی‌سامان طرح‌ریزی شوند، قطعا اثربخش نخواهند بود.
بحران مرزهای شرقی و افزایش قاچاق مواد مخدر دیگر اثری بر بازار ایران نمی‌گذارد
وی با بیان این که سال گذشته مبارزه با اعتیاد بر تقویت مبارزه مرزی با قاچاق مواد مخدر متمرکز بوده است،‌ به هزینه‌کرد 120 میلیارد تومانی نیروی انتظامی در مرزهای شرقی کشور و تاسیس قرارگاه رسول اکرم (ص) اشاره و اظهار کرد: با تمرکزگرایی که در این بخش صورت گرفت، بحران مرزهای شرقی کشور در افزایش قاچاق مواد مخدر به خوبی پاسخ داده شد، به طوری که افزایش این قاچاق دیگر اثری بر بازار مواد مخدر ایران نمی‌گذارد؛ این در حالیست که برخی افراد هنوز معتقدند که هزینه کردن برای تقویت مرزها و مبارزه مرزی، از آنجا که مواد مخدر در بازار تهران به وفور یافت می‌شود، مبارزه‌ای بیهوده و بی‌ثمر است.
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر همچنین با اشاره به برخی اظهار نظرات غیرکارشناسی دیگر در حوزه مبارزه مرزی با مواد مخدر گفت: با توجه به اقداماتی که در زمینه تقویت و استحکام و در نتیجه ثبات میزان ورود موادمخدر به کشور صورت گرفت، برخی معتقدند از آنجا که مواد مخدر هم اکنون به سمت بازارهای اروپا در حرکت است، دیگر هزینه کردن در مرز توسط ایران برای مصون سازی اروپا معنایی ندارد؛ از سوی دیگر برخی نیز به کاهش مبارزات مرزی به جای آن، دستگیری همه موادفروشان و معتادان کشور معتقد هستند که البته خوشبختانه به تدریج هر دوی این دیدگاه‌ها در حال نزدیک شدن و به تعادل رسیدن هستند.
برگزاری «جشن ملی مهار اعتیاد» با افزایش بیش از دو برابری ظرفیت درمان و چهار برابر شدن اقدامات پیشگیرانه در سال آینده
نسبت به ریشه کنی اعتیاد در کشور ادعایی نداریم
سال آینده یک میلیون معتاد تحت درمان قرار می‌گیرند
احمدی مقدم در ادامه پس از مبارزه مرزی با مواد مخدر، درمان و پیشگیری را به ترتیب برنامه‌های اصلی مبارزه با اعتیاد امسال و سال آینده ستاد مبارزه با مواد مخدر برشمرد و با اشاره به این که بخش اعظم اعتبارات ستاد مبارزه با مواد مخدر یعنی 20 میلیارد تومان در سال جاری به درمان اعتیاد در بخش دولتی اختصاص یافت، افزود: تا پایان امسال، ظرفیت لازم برای درمان 480 هزار معتاد فراهم می‌شود.
وی از ظفیت‌سازی برای درمان 800 هزار تا یک میلیون معتاد کشور در سال آینده با توزیع شربت تریاک و گسترش شبکه درمانی کشور برای معتادان تریاکی، علاوه بر معتادان هروئینی، خبر داد و با اعلام این که توزیع این شربت تا پایان سال در زندان‌ها و برخی مناطق آسیب خیز پایلوت می‌شود، تاکید کرد: اگر چه مقاومت‌هایی برای تولید این شربت وجود دارد، اما تولید و توزیع آن هیچ گونه مانع قانونی ندارد و انتظار داریم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز پروتکل درمان آن را هر چه زودتر تدوین کند، زیرا با توجه به حقیقت این امر که مواد مخدر از هر طریقی وارد زندان‌ها می‌شود، توزیع این شربت حداقل معتادان زندانی را از مواد مخدر بی‌نیاز می‌کند.

دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر در بخش دیگری از سخنان خود به چهار برابر شدن اقدامات پیشگیری از اعتیاد علی‌رغم کاهش بودجه این بخش به یک چهارم اشاره کرد و با تاکید بر این که گسترش پیشگیری از اعتیاد در مقیاس همه افراد سالم کشور محور اصلی و محل تمرکز برنامه‌های ستاد مبارزه با مواد مخدر در آینده قرار خواهد داشت، اظهار کرد: جشن ملی مهار اعتیاد یعنی کاهش لجام گسیختگی، تحت کنترل در آوردن اعتیاد و قرار گرفتن همه معتادان تحت پوشش یک نسخه‌ درمانی در صورت افزایش دو برابری بودجه ستاد مبارزه با مواد مخدر در جهت افزایش بیش از دو برابری ظرفیت درمان و توسعه اقدامات پیشگیرانه از اعتیاد، سال آینده برگزار می‌شود.

وی در ادامه اذعان کرد: مهار اعتیاد نباید به غلط با عنوان ریشه کنی مطرح شود، چرا که اساسا ما نسبت به ریشه‌کنی اعتیاد در کشور ادعایی نداریم، زیرا این امر در حقیقت قابل تحقیق نیست و معضل اعتیاد را تنها می‌توان با برنامه کنترل کرد.

تعداد زندانیان کشور را تا یک پنجم می‌توان کاهش داد

خیابان‌ها فاقد معتاد نیست که از خارج شدن معتادان از زندان هراس داشته باشیم

سرانه زندان هر معتاد در هر ماه 200 هزار تومان و شمار معتادان خارج از زندان 30 برابر معتادان زندانی است

زندان‌های کشور فاقد کارکردهای اصلاحی و مجازاتی است

مشاور رییس جمهور در ادامه ‌گفت‌وگوی خود با ایسنا در پاسخ به این پرسش که آیا نگرانی خانواده‌ها مبنی بر آزادسازی جمعیتی از معتادان به جامعه صحت دارد و آیا نباید الگو و شکل کار تخلیه زندان‌ها از معتادان برای مسوولان و مردم به درستی تعریف و تبیین شود؟ گفت: آزاد شدن زندانیان معتاد، ابتکار ستاد مبارزه با مواد مخدر بود، زیرا اساسا باید این پرسش‌ها مطرح می‌شد که زندان‌زدایی به عنوان یک ایده خوب چگونه عملی می‌شود؟

وی گفت: آیا ما به کارکرد زندان توجه می‌کنیم و این که در حقیقت چه توقعی از نگهداشتن معتاد در زندان داریم، ترک، اصلاح یا مجازات برای ایجاد یک جنبه پیشگیرانه برای دیگران؟!

وی با اذعان به این که زندان‌های کشور در حال حاضر فاقد همه این کارکردهاست، عمده علت به زندان افتادن معتادان را ناتوانی در پرداخت جریمه نقدی حداکثر 100 هزار تومانی خواند و افزود: ماهانه دو برابر این جریمه نقدی برای هر معتاد زندانی هزینه می‌شود و این حقیقت، اوج بی‌منطقی به زندان انداختن معتادان را نشان می‌دهد.

احمدی مقدم همچنین با اشاره به این که از هر 30 معتاد، یک نفر در زندان و در مجموع جمعیت معتادان خارج از زندان 30 برابر شمار معتادان زندانی است، بر لزوم تفهیم درست نحوه تخلیه زندان‌ها از معتادان به مسوولان و مردم تاکید و بیان کرد: برخی با توجه به برداشت سطحی از این اقدام می‌گویند، چرا می‌خواهید 40 هزار معتاد را ظرف یک ماه آینده به خیابان‌ها بریزند، گویی خیابان‌ها فاقد معتاد بوده و مشکل فقط همین 40 هزار معتاد است!

وی همچنین با تاکید بر این که قرار نیست زندان‌ها از معتاد خالی شود، بلکه معتادان مجرم همچنان محکومیت خود را در زندان می‌کشند، خاطر نشان کرد: در طرح تخلیه زندان‌ها از معتاد قرار است، دیگر کسی به جرم اعتیاد به زندان نفرستاده شود، بلکه توسط نیروی انتظامی به مراکز درمانی هدایت شوند تا از این طریق و با توجه به این که مدت محکومیت معتادان به طور متوسط یک ماه است، زندان‌ها خود به خود بعد از یک ماه از حضور معتادان خالی می‌شود.

دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر با تاکید مجدد بر این که معتادان به یک باره از زندان‌ها رها نخواهند شد، یادآور شد: اگر معتادی از حکم نیروی انتظامی برای قرار گرفتن تحت درمان استنکاف کند، مجرم محسوب و به دادگاه درمان مدار فرستاده می‌شود و اگر در آنجا نیز درمان را انتخاب نکند، قطعا به زندان محکوم خواهد شد.

به گفته مشاور رییس جمهور، جمعیت زندانیان کشور را تا یک سوم و حتی یک پنجم می‌توان کاهش داد و اگر مسوولان نسبت به کارکرد زندان‌ها توجیه شوند، بسیاری از هزینه‌های اضافی که صرف زندانیان می‌شود را صرف بازتوانی و حمایت‌های اجتماعی و فرهنگی از زندانیان خواهند کرد.

پرداخت اعتبار به بهزیستی برای توسعه سرپناه‌های شبانه معتادان

احمدی مقدم در ادامه با تاکید بر این که از این پس همه گروه‌های معتادان باید جبر درمانی را بپذیرند، به ایسنا گفت: معتادان رها شده نیز از طریق نگهداری در اردوگاه‌ها یا همان مراکز اقامت اجباری که تحت اشراف دادسراها هستند، تحت پذیرش جبر درمانی قرار می‌گیرند.

وی با اشاره به این که اکثر معتادانی که در مراکز اقامت اجباری نگهداری می‌شوند، پس از خروج به ورود مجدد به این مراکز تمایل دارند، افزود: برای حل این مشکل، اعتبار قابل توجهی به سازمان بهزیستی برای توسعه سرپناه‌های شبانه معتادان پرداخت شده که این امر باید در سال جاری به طور کامل تحقق یابد.

تنها 25 درصد معتادان کشور تحت درمان باقی می‌مانند

خصوصی سازی شرکت‌ها به طور غیرمستقیم با افزایش استرس بر کارگران در گرایش به اعتیاد موثر هستند

در ادامه این گفت‌وگوی ایسنا،‌ دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر از کاهش عود معتادان به چرخه اعتیاد از 88 به 75 درصد نسبت به سال گذشته اشاره کرد و گفت: در حال حاضر میزان عود اعتیاد در بهترین کشور به لحاظ درمان مانند سوییس، 65 درصد است.

وی همچنین در پاسخ به گسترش آغاز اعتیاد از محل کار، افزایش گرایش به اعتیاد در کارگران و بحرانی بودن وضعیت اعتیاد در برخی مناطق اقتصادی مانند منطقه عسلویه به ایسنا، گفت: اگر چه اعتیاد و مسایل اخلاقی و جنسی در این منطقه به دلیل غیربومی بودن 25 هزار کارگر در حال خدمت، شایع است، اما این مسایل توسط برخی بزرگنمایی هم می‌شود و چون نظام آمارگیری صحیحی هنوز در ایران به نتیجه نرسیده است، آمار موجود در این زمینه مبالغه‌آمیز اعلام می‌شود.

به اذعان احمدی مقدم استرس شغلی یکی دیگر از دلایل گرایش به اعتیاد در کشور است و این عامل در حال حاضر که شرکت‌ها و کارخانجات، به سمت خصوصی و رقابتی شدن پیش می‌روند و کارگران در صورت کاهش بازدهی به سرعت اخراج می‌شوند، تشدید نیز می‌شود.

وی ادامه داد: علاوه بر این بیکاری نیز یکی دیگر از عمده علل گرایش افراد به ویژه جوانان به اعتیاد محسوب می‌شود.

کمتر از 5 درصد معتادان کشور معتاد به روانگردان هستند

85 درصد اعتیاد کشور مختص به خانواده افیون است

مشاور رییس جمهور در ادامه گفت‌وگو با ایسنا، سهم روانگردان‌ها در چرخه اعتیاد کشور را کمتر از 5 درصد برشمرد و بیان کرد: هنوز خانواده افیون که منشا خشخاش دارد، از جمله هروئین و تریاک 85 درصد اعتیاد کشور را به خود اختصاص داده است.

20 میلیون لیتر الکل در کشور مصرف می‌شود

افزایش مصرف الکل یک واقعیت است

احمدی مقدم همچنین به گسترش حوزه فعالیت ستاد مبارزه با مواد مخدر به کنترل عرضه و تقاضای الکل و دخانیات علاوه بر مواد مخدر و روانگردان‌ها و در نتیجه تغییر نام ستاد مبارزه با مواد مخدر به ستاد مبارزه با اعتیاد اشاره و عنوان کرد: با توجه به این که گام اول اعتیاد به الکل و مواد مخدر با سیگار برداشته می‌شود و از آنجا که ستاد مبارزه با مواد مخدر با حرکت پرشتاب خود در سال جاری توانست اعتماد مسوولان را جلب کند، پیشنهاد داده شد که بار حل مشکل پایه‌ای دخانیات و سیگار نیز بر عهده این ستاد قرار داده شود.

به گفته دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر در مورد الکل هم همواره بر مخفی کردن مشکلات آن در کشور تلاش شده است، ‌در حالی که مصرف الکل و حتی افزایش مصرف آن در کشور یک واقعیت است.

وی با بیان این که از میزان کشفیات الکل می‌توان میزان نسبی مصرف این ماده در کشور را به دست آورد، حجم کشفیات الکل در سال گذشته را پنج میلیون لیتر اعلام کرد و با اشاره به این که این میزان 20 تا 30 درصد کل الکل وارد شده به کشور است، ادامه داد: ادعای ما این است که حداکثر 20 میلیون لیتر الکل چه از تولیدات داخل و چه از واردات در کشور مصرف می‌شود.

احمدی مقدم در ادامه با اشاره به این که از روی نوسان قیمت الکل در بازار می‌توان به میزان نایاب شدن آن پی برد، خاطر نشان کرد: قیمت الکل در بازار نسبت به سال گذشته به شدت افزایش یافته است.

وی با بیان این که با تصویب آغاز به کار مرکز ملی مبارزه با اعتیاد، مبارزه با الکل، سیگار،‌ مواد مخدر و روانگردان‌ها یک پارچه می‌شود، ادامه داد: فشار برای مبارزه با مصرف یکی از مواد اعتیادآور الکل، مواد مخدر و روانگردان‌ها موجب ‌افزایش مصرف یکی دیگر از این مواد می‌شود، لذا یکپارچگی مبارزه با همه این مواد، از نوسانات میزان مصرف آن‌ها می‌کاهد.

ممنوع شدن استعمال قلیان و سیگار در اماکن عمومی و مسقف

مشاور رییس جمهور همچنین به اجرایی شدن قانون مبارزه با دخانیات در چند روز آینده و به موجب آن، ممنوع شدن استعمال قلیان و سیگار در اماکن عمومی و مسقف اشاره و بیان کرد: اجرای این قانون یکی از سخت‌ترین طرح‌های نیروی انتظامی است، زیرا طرفداران مصرف دخانیات از جمله سیگار و قلیان در بین جوانان زیاد است.

وی همچنین با اشاره به این که ابلاغ بخشنامه از سوی اماکن نیز در اجرایی شدن سریع‌تر قانون مبارزه با دخانیات موثر است، تصریح کرد: طبق آیین‌نامه جامع این قانون، خرید و فروش قلیان و سیگار برای مصارف شخصی ممنوع نیست، بلکه به موجب این قانون، استعمال این مواد در اماکن عمومی، قرار دادن پشت پیشخوان و ویترین و همچنین سرویس دادن قلیان به مشتری‌ها ممنوع می‌شود.
همه نظرات مختلف جامعه، بلندگویی برای مطرح کردن خود دارند
مشاور رییس جمهور در ادامه، این پرسش که دیدگاه‌های مقاومتی موجود در برابر فعالیت‌های ستاد مبارزه با مواد مخدر در عرصه درمان و پیشیگری از اعتیاد، مانند انتقادها از برنامه ستاد برای نصب دستگاه‌های خودپرداز سرنگ به عنوان عامل ترویج اعتیاد، تا چه حد مهر تایید می‌خورد؟ را این گونه پاسخ داد: جامعه ما جامعه متکثری است که هم تنوع نظرات در آن زیاد است و هم این نظرات بلندگو برای طرح خود دارند.
وی افزود: در مجلس نیز دیدگاه‌ها، بسیار صفر و صدی است و اگر چه مهم برآیند مجلس است، برای تک تک نمایندگان باید کار اقنایی صورت گیرد و دستوری در این زمینه نیست که ما دیدگاه خود را ابلاغ کنیم و آن‌ها هم حتما بپسندند.
کشت مواد مخدر در برخی کشورها به آپارتمان افراد هم راه یافته است
آن قدر که به فکر شکم مردم هستیم، به فکر فرهنگ و فکر آن‌ها نیستیم
احمدی مقدم همچنین در پاسخ به این که دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر وضعیت اعتیاد را در آینده را چگونه ارزیابی می‌کند؟ عنوان کرد: اساسا استعمال مواد مخدر به دو دلیل لذت‌جویی موقت و فرار از استرس و یاس صورت می گیرد که البته علت اول بیشتر از دومی تاثیرگذار است.
وی با بیان این که پیشگرانه‌ترین اقدام در حوزه مبارزه با مواد مخدر، افزایش توجه به فرهنگ در سطح ملی است، اذعان کرد: در کشور بر روی فرهنگ بسیار کم هزینه می‌شود و آن قدر که به فکر شکم مردم هستیم، به فکر فرهنگ و فکر آن‌ها نیستیم. در حالی که اگر فکر مردم درست شد، ‌معیشت آن‌ها نیز درست می‌شود.
نمی‌توان به طور دقیق پیش‌بینی کرد اعتیاد آینده کشور بیشتر به چه ماده مخدری سوق خواهد یافت
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر تصریح کرد: بر اقدامات فرهنگی در جامعه باید حساب ویژه‌ای باز شود و اگر نتوانیم جامعه را به فرهنگ دینی و ملی و الزامات آن پایبند کنیم، قطعا گرایش‌هایی به سمت مواد مخدر خواهیم داشت که این گرایش‌ها هر روز به سمت اشکال و فرمول‌های متنوع تغییر می‌کند، لذا نمی‌توان پیش‌بینی کرد که به طور دقیق اعتیاد آینده کشور بیشتر به چه ماده مخدری سوق خواهد یافت.

وی همچنین افزود: البته طبق آینده پژوهشی که از اعتیاد دو دهه آینده غرب صورت گرفته، مواد مخدر در آپارتمان افراد قابل کشت خواهد بود، همان طوری که این امر هم اکنون در اروپا در مورد کشت حشیش در گلدان‌های خانگی و استعمال آن توسط وسایلی مانند مایکروویو آغاز شده است.
احمدی مقدم با هشدار نسبت به این که با تحقق این آینده، اساسا مبارزه با اعتیاد از نظر غربی‌ها مفهوم خود را از دست خواهد داد، تصریح کرد: هم اکنون همه کشورهای دنیا به این نتیجه رسیده‌اند که مهم‌ترین اقدام در جهت مبارزه با مواد مخدر پیشگیری است که توجه به این اصل به ویژه در حوزه پیشگیری فرهنگی از اعتیاد در کشور ما نیز ضروری است.

نوشته شده توسط : علی

نظرات ديگران [ نظر]