علیرضا صمدی: دیگر آن زمان گذشت که اگر کسی کنار جاده بنزین تمام می‌کرد، کافی بود چند دقیقه یک ظرف خالی را به نشانه تمام شدن بنزینش بالا نگه دارد تا یکی از همشهریان بنزین مورد نیاز اتومبیل وی را تامین کنند.امروز دیگر در جامعه بنزین حرف اول را می‌زند؛ چراکه طبق تصمیمات دولت و مجلس تا دو ماه آینده بنزین فقط به صورت سهمیه‌بندی آن هم برای هر اتومبیل ماهانه 100 لیتر! عرضه می‌‌شود و به غیر از این، خرید بنزین با هیچ قیمتی مقدور نیست.
طی چندین ساعت گذشته در جایگاه‌های سوختگیری همهمه و برو و بیایی بود که در زمان جنگ هم مردم مشابه آن را ندیده بودند. «اعتراض» به عنوان یک اپیدمی بر زبان تمام مردم جاری است اما این اعتراض‌ها تاکنون به جایی ختم نشده است. اعتراض‌هایی که در روز گذشته حتا تا مرحله حمله و هجوم به جایگاه‌ها نیز ادامه پیدا کرد.

مشاهدات خبرنگار تحلیل روز از حمله به جایگاه شهرک میانرود
شلوغی بیش از اندازه و صف‌های بسیار طولانی شهروندان شیرازی پشت جایگاه اختصاصی نوری، با توجه به تجربه قبلی هجوم مردم به جایگاه‌ها این بار آنچنان هم تعجب‌آور نبود.
حتا یک دقیقه از اعلام خبر سهمیه‌بندی هم نگذشته بود که لحظه به لحظه بر صف طویل به وجود آمده افزوده شد. خبر سهمیه بندی توسط گزارشگر رادیو هنوز در حال قرائت بود که صف رفته رفته آن‌قدر طولانی شد که جلو چند خیابان فرعی را گرفت. عده‌ای هم پیاده با قابلمه، بشکه، پلاستیک، سطل و هر وسیله موجود به سوی پمپ‌ها می‌آمدند و حتا آفتابه منازل نیز طعم بنزین را چشیدند. جایگاه شلوغ و شلوغ‌تر می‌شد. بیش از 100 نفر به جایگاه هجوم آورندند تا این‌که بالاخره ساعت 10:30 دقیقه بعد از یک ساعت و نیم هرج و مرج بنزین باقی‌مانده به پایان رسید و 40 لیتر سهمیه آن روز تمام شد.
اما مردم این تمام شدن بنزین را باور نکردند و همچنان از پمپ‌ها بنزین می‌خواستند. اعتراضات رفته رفته به فریاد تبدیل شد. این فریادها باعث شد که پنج مامور کلانتری محل و هفت مامور یگان امداد در جایگاه مستقر شوند تا نظم را به جایگاه برگردانند.

پرتاب صدها سنگ به جایگاه

فریادهای مردم به پرتاب سنگ منجر شد. اما متاسفانه بعضی‌ها ماموران را هدف گرفته و این باعث خروج ماموران نیروی انتظامی از محل بود.
حال تنها جرقه‌ای کافی بود تا یک فاجعه رخ دهد. یک فرد مسن حدوداًً 50 ساله که شاید خودش هم نمی‌دانست برای چه خیابان را با پارک اتومبیل بند آورد و با فریاد و پرتاب سنگ به طرف جایگاه حمله‌ور شد. مردم هم به پیروی از وی داستان سنگ و شیشه را به اعتراض از سهمیه‌بندی بنزین به طرف جایگاه پرتاب کردند.
بیش از 30 جوان 16 تا 25 ساله صدها سنگ را به طرف جایگاه پرتاب کردند و این تنها گوشه‌ای از این اتفاق بود. عده‌ای سعی داشتند جایگاه را به آتش بکشند. اقدامات این افراد سودجو با آتش زدن کارتن و لاستیک ادامه پیدا کرد. اما بی‌اثر ماند و با خاموشی آتش پایان پیدا کرد.
مامورین نیروی انتظامی برای دومین بار به محل آمدند. اما سریعاً محل را ترک کردند؛ چراکه از همه بیشتر در خطر بودند. کارکنان جایگاه نیز خود را پنهان کرده بودند و عده‌ای نیز محل را ترک کردند.

خیابان بسته شد

ورود هشت کامیون ناخاله که برای تخلیه بار خود آمده بودند باعث شد که مردم با تهدید رانندگان این ماشین‌های سنگین آنان را وادار کنند که بار خود را در وسط خیابان تخلیه کنند.
راه خیابان بسته شد و مردم با چوب و سنگ به پمپ‌های سوخت حمله کردند و خساراتی را بالغ بر 150 میلیون ریال به جایگاه وارد کردند.

همه چیز تخریب شد

روشنایی، پمپ‌های بنزین، کپسول‌های مهار آتش، شیشه های جایگاه، صندلی‌ها، میز و... خورد شد. کامپیوتر و چند کپسول نیز در صندوق عقب‌های اتومبیل‌ها گذاشته شد و به سرقت رفت.
عده‌ای نیز با سوء استفاده به طرف مردم حمله کردند. خانواده های مردم در کوچه‌ها و منازل همسایه‌ها سنگر گرفتند و خیلی‌ها هم تهدید کردند که فردا نیز حمله می‌کنند.
علاوه بر جایگاه اختصاصی نوری واقع در میانرود شیراز، جایگاه پیرنیا، فرصت شیرازی و کوزه‌گری شیراز مورد حمله قرار گرفتند و کارکنان جایگاه که همیشه پول را از مشتریان دریافت می‌کردند، این بار ناسزا و سنگ و آجر را تجربه کردند.

اعتراض جایگاه داران

یکی از جایگاه داران شیراز که در وقایع حمله به پمپ بنزین‌ها خساراتی به جایگاهش نرسیده بود و تنها خودش مورد ضرب و شتم قرار گرفته بود، اظهار داشت: اقدام دولت برای گران کردن بنزین اقدامی مفید و موثر است؛ چراکه ده‌ها خوبی دارد.
وی در ادامه با انتقاد شدید از نحوه پیاده کردن این طرح گفت: دولت می‌توانست با برنامه‌ریزی مناسب این اقدام را انجام دهد اما متاسفانه اتفاقی رخ داد که حتا خود مجلس و دولت نیز نفهمیدند داستان بنزین چگونه شروع شد و به کجا ختم شد.
وی افزود: از ساعت اعلام سهمیه بندی ما نفهمیدیم چه شد و تنها از روز گذشته تاکنون ناسزاهای مردم را شنیده‌ایم.
وی افزود: ما حتا جرات نداریم از اتاق خارج شویم؛ چراکه هر لحظه ممکن است شخصی که دیگر تحمل فشارهای عصبی و روانی را ندارد به طرف ما حمله کند.
این جایگاه دار در ادامه یادآور شد: حق با مردم است؛ چراکه اطلاع‌رسانی از چگونگی سهمیه بندی ناگهانی بود به همین دلیل همه سردرگم هستند و وقتی با صف‌های طولانی سوختگیری مواجه می‌شوند عصبانیت آنان چند برابر می شود.

کارت‌هایی که گم شده...

وی در بخش دیگری از سخنان خود افزود: یکی دیگر از مشکلات رانندگان گم کردن کارت‌های سوختشان است. ما روزانه بیش از 15 کارت را که در دستگاه جا مانده است را به صاحبان خود برمی گردانیم و برای این کار یک دفتر تشکیل داده‌ایم. اما تکلیف آنان که کارتشان توسط نیروهای ما پیدا نمی‌شود نامعلوم است.
در همین خصوص شخصی که کارت سوخت خود را گم کرده است، اظهار داشت: در شرایط فعلی که عنوان شده است بنزین آزاد به فروش نمی‌رسد، تکلیف امثال من که کارت ندارند چیست؟
وی با بیان این‌که صدور کارت المثنا سه هفته طول می‌کشد متذکر شد: از دولتی که همواره شعار مهرورزی می‌دهد اصلاً توقع نداشتیم بدون برنامه‌ریزی مردم را سرگردان کنند.
این شخص که به شدت عصبانی است، ادامه داد: چرا پس از ماه‌ها صحبت‌های مجلس، دولت و وزارت نفت نتیجه این است؟ اولین و ابتدایی‌ترین حقوق ما این است که لااقل بتوانیم به منزل خود برسیم؟ اما چگونه؟

اعتراض شدید رانندگان

راننده یک خودرو سواری پژو نیز معتقد است که اگر تنها دولت کمی به فکر مردم بود اتفاقات این‌چنینی رخ نمی‌داد.
وی با اشاره به صف طویل اتومبیل‌ها گفت: بسیاری از مردم اصلاً نمی‌دانند چه خبر است و با وجودی که باک اتومبیلشان پر است باز هم در صف می‌ایستند. آنان خیال می‌کنند بنزین تمام می‌شود و به آنها چیزی نمی‌رسد.
وی در ادامه گفت: بیش از یک ساعت است که در این گرمای 40 درجه زیر آفتاب منتظر هستم تا نوبت سوختگیری به من برسد، آیا این همان مهرورزی موعود است؟!
این راننده جوان ادامه داد: مردم سردرگم هستند و خیلی‌ها هنوز نمی‌دانند که بنزین آزاد اصلاً عرضه نمی‌شود. بنابراین آنان که کارت ندارند باید همچنان بدون بنزین بمانند.

بازار سیاه بنزین

هنوز حتا یک روز هم از سهمیه‌بندی نگذشته است اما بازار سیاه بنزین به شدت رونق گرفته.
«ظرف‌‌های چهار لیتری بنزین 1500 تومان»
این نرخ پیشنهادی فردی است که بیش از ده ظرف بنزین را در نزدیکی یکی از جایگاه‌های شیراز به فروش می‌رساند.
این دلال بنزین گفت: بالاخره هر کس باید به شکلی نان بخورد. شب گذشته دو ساعت در صف بنزین بودم. آیا الان حق ندارم بنزین خودم را بفروشم.
وی این اقدام خود را یک هنر اقتصادی ذکر کرد و افزود: هرچه باشد اختیار سهمیه بنزین خودم را دارم. شاید مایل باشم به هر قیمتی سهمیه‌ام را بفروشم و این به خودم مربوط است.
کار غیرقانونی از من سر نزده است.
این شخص 50 ساله در ادامه بیان داشت: تا به حال سه ظرف چهار لیتری بنزین فروخته‌ام؛ چراکه خیلی‌ها کارت ندارند و مجبورند به نحوی بنزین خود را تامین کنند.

بازار داغ کارت سوخت
با ظهور پدیده جدید سهمیه‌بندی بنزین همان‌طور که پیش‌بینی می‌شد خرید و فروش کارت سوخت آغاز شده است. فردی که در یکی از جایگاه‌های بنزین برای فروش کارت سوخت خودرو شخصی‌اش در جمع حاضرین اعلام آمادگی کرد، در این خصوص اظهار داشت: فرزندم در تصادف دچار سانحه شده است و من مجبورم برای تامین مخارج بیمارستان وی حالا که بازار بنزین داغ است کارت سوخت خود را بفروشم.
این راننده در ادامه افزود: قیمت پیشنهادی من یکصد و پنجاه هزار تومان بوده است. مشتری صد هزار تومانی هم دارم. طبق بررسی‌هایی که کردم در کارت بنده 400 لیتر وجود دارد. مجبورم به بالاترین قیمت کارت سوخت خود را بفروشم و در آینده فکری خواهم کرد.
وی در خاتمه گفت: لااقل برای هر کس خوب نبود، با فروش این کارت موقتاً مشکل من حل خواهد شد. در حالی که کار یک نفر دیگر که کارت ندارد نیز راه می‌افتد.

خیابان‌های خلوت
با گذشت اولین روز از سهمیه‌بندی شدن بنزین مردم و شهروندان شیرازی شاهد کاهش ترافیک شهری و خلوت شدن نسبی خیابان‌ها بودند. این موضوع به وضوح در خیابان‌های عفیف آباد، ملاصدرا و زند به عنوان سه خیابان اصلی شیراز قابل رویت بود.
البته احتمال می‌رود پس از گذشت روز و طبیعی شدن روال ترافیک به حالت اولیه خود بازگردد.

انتظارات از دولت
پس از اعلم خبر غیرمنتظره سهمیه‌‌بندی و مشکلات فراوان به وجود آمده مردم از دولت توقعاتی دارند.
یکی از شهروندان گفت: دولت باید نسبت به ساماندهی سیستم حمل و نقل درون شهری از جمله ناوگان اتوبوس شیراز توجه ویژه داشته باشد؛ چراکه از این پس عده زیادی به استفاده از اتوبوس روی می‌آورند. وی افزود: برنامه‌ریزی برای چگونگی حل مشکلات فراوان مردم مهمترین وظیفه امروز دولت است. متاسفانه این موضوع تاکنون دیده نشده است و فشار از جمله فشار اقتصادی بر شهروندان روز به روز افزایش پیدا می‌کند.این شهروند شیرازی یادآور شد: تسریع در ساخت پروژه قطار شهری شیراز از دیگر وظایف امروز دولت است؛ چراکه اتمام این پروژه می‌تواند در کاهش مشکلات همشهریان بسیار موثر باشد.

سهمیه‌بندی منطقی نیست
دیرین، رییس هیات مدیره جایگاه داران فارس با انتقاد از عدم اطلاع‌رسانی به جایگاه داران در خصوص سهمیه‌بندی گفت: متاسفانه این صنف همراه با سایر اقشار جامعه از طریق رادیو و تلویزیون متوجه اعلام سهمیه‌بندی از ساعت 24 سه‌شنبه شب شد که این امر با مشکلات زیادی برای جایگاه‌‌داران به وجود آورد.
وی افزود: درگیری، زد و خورد، سنگ‌پرانی، شکستن شیشه، آسیب‌رسانی به تلمبه‌ها از جمله مواردی بود که خسارات زیادی را برای جایگاه داران به وجود آورد.
دیرین اظهار داشت: روز سه‌شنبه از طرف شرکت پخش فراورده‌های نفتی شیراز تماسی با جایگاه‌داران حاصل شد و از این افراد خواسته شد ساعت 22:30 در جایگاه‌ها حضور داشته تا کارشناسان این شرکت نسبت به نصب نرم‌افزار جدید بر روی دستگاه‌ها اقدام کنند اما در این تماس هیچ اشاره‌ای به بحث سهمیه‌بندی نشد.
وی سهمیه‌بندی به این شیوه را راه منطقی ندانست و گفت: روش منطقی‌تر نظرخواهی از اعضا و نمایندگان این صنف برای اجرای این طرف بود تا حداقل بتوان از اصطکاک میان کارگران و مردم و نیز خسارت به جایگاه‌ها جلوگیری کرد.
دیرین اظهار داشت: دولت باید به جای سهمیه‌بندی، نرخ بنزین را با کنترل شرایط اقتصادی به نرخ واقعی آن عرضه کند تا به این طریق هم از تحمیل هزینه به دولت و هم ایجاد تشنج بین مردم جلوگیری کرد.
رییس هیات مدیره صنف جایگاه داران فارس عدم پرداخت سوخت گرفته شده از سوی مردم را از دیگر پیامدهای طرح سهمیه‌بندی عنوان کرد و گفت: صف بسیار طولانی که در جایگاه‌ها برای سوختگیری قبل از سهمیه‌بندی ایجاد شده بود و نیز درگیری‌های زیادی که در جایگاه‌ها به وجود آمد باعث شد بسیاری از فرصت‌طلبان پول بنزین را پرداخت نکنند. این امر باعث ایجاد خسارت حتا تا مرز 400 هزار تومان شد.

وجود ابهام در سهمیه بندی
طهماسبی نماینده مردم سروستان نیز در مورد طرح نمایندگان مجلس در خصوص توقف سهمیه‌بندی گفت: صبح چهارشنبه برخی نمایندگان مجلس با ارایه طرحی خواستار توقف سهمیه‌بندی با توجه به حواشی ایجاد شده بودند. اما بایستی توجه داشت این لایحه‌ای بوده که توسط دولت به مجلس ارایه شد و به تصویب نمایندگان رسید.
وی با بیان این‌که در سهمیه‌بندی برخی ابهامات وجود دارد، اظهار داشت: این طرح علی‌رغم اثرات منفی کوتاه مدت، اجرای ان دارای مزایای بلندمدتی است که هم به نفع نسل حاضر و هم به نفع نسل آینده کشور است.وی مسایل به وجود آمده در حواشی سهمیه‌بندی بنزین را ناشی از بزرگنمایی‌های افرادی دانست که تا قبل از اجرای آن از سود هنگفتی بهره‌مند شدند.
طهماسبی کاهش ترافیک را از دیگر مزایای سهمیه‌بندی عنوان کرد و خاطرنشان ساخت: مجلس و دولت درصدد کاهش تبعات منفی سهمیه بندی بنزین هستند تا از این طریق از فشار وارده به اقشار مختلف جامعه کاسته شود.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی در پایان اظهار داشت: به زودی نرخ آزاد متناسب با مصرف کشور از طرف دولت اعلام خواهد شد.
شریفی، رییس جایگاه شریفی واقع در بولوار فرصت شیرازی با اشاره به این‌که برای جلوگیری از درگیری، از نیروی انتظامی خواستار اعزام نیرو به این جایگاه شده بود، گفت: سه‌شنبه شب همزمان با اعلام طرح سهمیه‌بندی تعدادی اراذل و اوباش برای ایجاد تشنج به این جایگاه آمدند که با همکاری پرسنل نیروی انتظامی از درگیری جلوگیری به عمل آمد.
وی با اشاره به صف طولانی و ازدحام شدید مردم برای سوختگیری اظهار داشت: مردم حتا در پارچ آب هم بنزین می‌ریختند.وی افزود: سوختگیری به حدی زیاد بود که این جایگاه برای اولین بار با کمبود بنزین از ساعت 22:30 سه‌شنبه شد. شریفی ادامه داد: متاسفانه مردم اتمام بنزین را باور نکردند و حتا تا ساعت سه نیمه‌شب یعنی آغاز طرح سهمیه‌بندی در جایگاه ماندند و با آمدن تانکر حامل سوخت، اقدام به سوختگیری کردند.
وی با انتقاد از عدم برنامه‌ریزی مسوولان کشور افزود: متاسفانه شرکت پخش فراورده‌های نفتی به جایگاه داران به چشم یک دشمن نگاه می‌کند.
این جایگاه دار تبخیر غیرمتعارف بنزین را از دیگر مواردی عنوان کرد که جایگاه داران با آن دست به گریبانند.وی افزود: ما ماهیانه دو، سه میلیون تومان هزینه تبخیر غیرمتعارف بنزین می‌دهیم اما متاسفانه علی‌رغم پیگیری اعضای این صنف، مسوولان از رفع مشکلات شانه خالی می‌کنند.


نوشته شده توسط : علی

نظرات ديگران [ نظر]