: منوي اصلي :
: درباره خودم :
: پيوندهاي روزانه :
: لوگوي وبلاگ :
: لينك دوستان من :
: فهرست موضوعي يادداشت ها :
: آرشيو يادداشت ها :
: موسيقي وبلاگ :
: جستجو در وبلاگ :
شاید زمانی سیاستگذاران به درستی تشخیص دادند که برای کاهش بار ترافیکی در مناطق پر تردد شهری باید محدودیتهای ترددی ویژهای را، حداقل برای برخی از ساعات روز در نظر بگیرند، هیچ گاه روزی را تصور نمیکردند که همین سیاست کاهش بار ترافیکی به ایجاد یک بار ترافیکی سنگینتر در بوروکراسی اداری کشور بدل گردد! این روزها حجم اخبار پیرامون تعرفه آرمهای طرح ترافیک بیش از هر ترافیکی سرسامآور شده است.
قصه از کجا شروع شد؟
روزی که سردار قالیباف، اعلام کرد «دولت باید هزینه حضور خود در تهران را بپردازد»، همگان به نوعی با این تصمیم شهردار موافق بودند. حداقل در ظاهر که چنین بود. اما زمانی که اولین نمودهای این اظهارت شهردار در افزایش خیرهکننده قیمتهای آرم طرح ترافیک هویدا شد، کم کم زمزمههای نارضایتی نیز از گوشه و کنار به گوش رسید. رشد قیمت آرم طرح ترافیک برای شهروندان عادی، و یا همان شخصیتهای حقیقی معمول و به روال گذشته بود، اما نرخ 700هزار تومانی برای ادارات و مراکز دولتی خیلیها را غافلگیر کرده بود.
به دنبال بالاگرفتن اعتراضات دستگاههای دولتی، خسرو دانشجو روز یکشنبه یازدهم شهریورماه و در جمع خبرنگاران خبر از کاهش این نرخ داد. وی با بیان این توضیح که «نمایندگان مردم در شورای شهر تهران در هفته و ماههای اخیر از سوی مجموعههای مختلف دولتی و مردمی اعتراضاتی را مبنی بر زیاد بودن نرخ آرم طرح ترافیک اعلام کردند»، اعلام کرد: «بر همین اساس در جلسه امروز شورای شهر تهران با حضور معاون حمل و نقل ترافیک شهردار تهران به این موضوع رسیدگی و مقرر شد، تا دو عضو شورا و معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران و نماینده فرمانداری تهران به این موضوع رسیدگی کرده و نرخ آرم طرح ترافیک برخی ادارات و مشاغل را تعدیل کرده و تخفیفهایی را اعمال کنند». (اینجا بخوانید)
دو روز پس از اعلام این خبر و به دنبال تصمیم شورای شهر مبنی بر بررسی قیمت آرم طرح ترافیک، فرماندار تهران اعلام کرد: «آرمهای طرح ترافیک 86 ـ 85 تا اطلاع ثانوی دارای اعتبار و قانونی است و شهروندان محترم تهرانی میتوانند با استفاده از مجوزهای قبلی در اختیار، در محدوده طرح ترافیک تردد کنند».
«حسین طلا» در پاسخ به این پرسش که «با توجه به اعلام سازمان حمل و نقل و ترافیک تهران مبنی بر عدم اعتبار آرمهای طرح ترافیک موجود از سی و یکم شهریور و با توجه به این که هنوز تکلیف نرخ آرم طرح ترافیک مشخص نیست، آیا آرمهای طرح ترافیک 86 - 85 فاقد اعتبار خواهند شد؟» گفت: «سازمان حمل و نقل و ترافیک شهر تهران مکلف به رعایت مقررات و تصویب نرخ آرم طرح ترافیک از مجاری قانونی است و از آنجایی که در نرخ اعلام شده که بعضا وصول هم شده است، مقررات مربوطه رعایت نشده است؛ از این رو به فرماندهی انتظامی تهران بزرگ و پلیس راهور اعلام شده است کمافیالسابق عمل کنند». (اینجا بخوانید)
آغاز سردرگمیهای بیپایان
تا اینجای کار همه چیز به نظر عادی میآمد و تصور بر این بود که به زودی و با مصلحت اندیشی نمایندگان شورای شهر ماجرا فیصله پیدا خواهد کرد. اما این تصور باطل تنها سه روز به طول انجامید. روز چهارشنبه چهاردهم شهریورماه، معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران اعلام کرد: «بر اساس توافقاتی که شب گذشته در جلسهای با حضور اعضای شورای اسلامی شهر و فرماندار تهران برگزار شد نرخ آرمهای طرح ترافیک برای اشخاص حقوقی و حقیقی به هیچ وجه کاهش نخواهد یافت».
«جعفر تشکری هاشمی» در این روز با بیان این مطلب به خبرنگاران توضیح داد: «عملیات چاپ آرمهای طرح ترافیک آغاز شده و از روز شنبه مورخ 17 شهریور ماه توزیع آرمهای طرح ترافیک آغاز خواهد شد». (اینجا بخوانید)
خبر قطعی عدم کاهش قیمتها هم خیلی زود تکذیب شد. چهار روز پس از سخنان هاشمی، سخنگوی شورای شهر، در روز یکشنبه هیجدهم شهریورماه، با بیان این که «شورای شهر و فرمانداری درباره تغییر و تعدیل نرخ آرم طرح ترافیک هنوز به جمع بندی نهایی نرسیدهاند» تاکید کرد: «آرمهای طرح ترافیک 85 تا جمع بندی نهایی شورا و فرمانداری تهران معتبر خواهند بود».
دانشجو توضیح داد: «جلسهای با حضور من، رییس شورای شهر تهران، رییس کمیسیون برنامه و بودجه، فرمانداری، شهردار تهران و معاون حمل و نقل ترافیک شهردار تهران برگزار و مسایل مختلفی درباره آرم طرح ترافیک از قبیل افزایش اعتبار آن تا یک و نیم سال و تعدیل قیمت آن مطرح شد؛ اما با توجه به این که گفت و شنودها و بحث و بررسیهای در این زمینه به میزان کافی انجام نشد، به جمع بندی نهایی نرسیدهایم و بحث کارشناسی در این زمینه همچنان ادامه دارد تا به جمعبندی نهایی برسیم». (اینجا بخوانید)
جریمه به دلیل پرداخت پول زیادی!
اما عجیبترین نکته در میان تمامی این سر در گمیها شاید تصمیمات اتخاد شده در مورد افرادی بود که آرمهای طرح ترافیک جدید را با قیمتهای اولیه اعلام شده خریداری کرده بودند. یعنی همان افرادی که به دلیل بالا بودن قیمتها معترض شده بودند و قرار بود تا مسئولین فکری به حال آنها بکنند. عده زیادی که شاید از امروز و فردا شدن وعدههای متفاوت مسئولین خسته شده بودند، ناچار کل هزینه را پرداخت کرده و آرمهای جدید را دریافت کردند. اما چه کسی باور میکرد که مسئولین نه تنها مشکل پرداخت گزاف هزینه این عده را حل نکرده، بلکه از اساس آنان را به حریم طرح ترافیک ممنوعالورود کنند!
این اتفاق عجیب با اعلام خبر سخنگوی شورای شهر رخ داد که روز بیست و پنجم مرداد ماه اعلام کرد: «تا تصمیمگیری نهایی آرمهای طرح ترافیک سال 85 معتبرخواهد بود، اما آرمهای جدید اعتبار نخواهند داشت»!
دانشجو، پس از پایان سی و هفتمین جلسه علنی شورای شهر تهران که بدون حضور مستمع برگزار شد، با بیان اینکه «فرمانداری تهران همچنان نسبت به نرخهای آرمهای طرح ترافیک سال 86 معترض است»، گفت: «فرمانداری تهران تاکید دارد که نرخ آرم طرح ترافیک باید مراحل قانونی را طی کند و مصوبه شورای شهر تهران را داشته باشد. بنابراین فرمانداری، علاوه بر نرخ آرم طرح ترافیک، نسبت به طی نشدن مسیر قانونی نیز معترض است و تا زمانی که این اعتراض فرمانداری رفع نشده و تصمیمگیری نهایی انجام نشود، تنها آرمهای سال 85 معتبر خواهند بود».
این اتفاق عجیب و نادر خیلی زود صدای مسئولین سازمان ترافیک تهران را هم در آورد. «صفارزداه»، مدیرعامل سازمان حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران، یک روز پس از سخنان دانشجو در خصوص نامعتبر بودن آرمهای جدید گفت: «مگر میشود آرم، چاپ و توزیع شود و بعد گفته شود که آرم نامعتبر است. این به معنای آن است که ما آرم نامعتبر توزیع کردیم»!
صفارزاده خاطرنشان کرد: «آرمهای جدید طبق روال قانونی اعتبار داشته و دارندگان این آرمها در صورتی که توسط پلیس جریمه شوند، میتوانند بر اساس قانون شکایت کنند».
در همین روز «سردار هاشمی»، رییس پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ نیز در خصوص اعتبار آرمهای جدید، ضمن بیان این نکته که «هنوز در این خصوص چیزی به ما ابلاغ نشده است» تصریح کرد: «دارندگان آرمهای قبلی همچنان میتوانند تا31 شهریور ماه در محدوده طرح تردد کنند».
سردرگمی ناشی از تصمیمات مدام در حال تغییر مسئولان، و به دنبال آن موج مراجعات مردمی به مراکز مسئول خیلی زود استانداری تهران را مجبور به واکنش ساخت. واکنشی که با صدور یک اعلامیه در سیام شهریورماه رسما اعلام شد.
در این روز استانداری تهران طی اطلاعیهای، ضمن تاکید بر این مسئله که «مفاد اطلاعیههای فرمانداری تهران، به هیچ نحو حاکی از فقدان اعتبار آرم طرح ترافیک سال 86 نیست» افزود: «به دنبال تماسهای مکرر شهروندان تهرانی درباره اعتبار مجوز سالهای 85 و 86 ورود به محدوده طرح ترافیک شهر تهران و اظهارنظرهای متفاوت دستگاهها در مورد اعتبار مجوزهای مذکور که موجب ابهام در اذهان شهروندان شده و با توجه به این که رعایت دقیق قوانین و مقررات و التزام به آن وظیفه کلیه دستگاههای مرتبط با موضوع است، به استحضار شهروندان تهرانی میرساند که مواضع فرمانداری تهران به عنوان نماینده عالی دولت تبیین نظریات وزارت کشور بوده و بر همین اساس مفاد اطلاعیههای فرمانداری تهران به هیچ نحو حاکی از فقدان اعتبار آرم طرح ترافیک سال 86 نبوده و بقای اعتبار آرم طرح ترافیک سال 85 تا طی مراحل قانونی مورد تاکید قرار گرفته است».
وساطت بدون دعوت
با اوضاعی که تا این زمان به وجود آمده بود، هیچ نیازی به تاکید مجدد خسرو دانشجو مبنی بر اینکه «آرمهای طرح ترافیک همچنان بلاتکلیف است» نبود. سخنگوی شورای شهر این خبر نه چندان دست اول را در اولین روز مهرماه و در جمع خبرنگاران اعلام کرد. اما در این روز آقای سخنگو خبرهای جدیدی هم برای رسانهها داشت.
دانشجو ضمن تکرار مجدد این مسئله که «آرمهای طرح ترافیک سال قبل و امسال معتبرند و دارندگان آنها برای تردد هیچ مشکلی ندارند، اما اختلاف بر سر قیمت آرمهای جدید همچنان باقیست و فرمانداری تهران نسبت به قیمت آرمهای جدید معترض است»، با اشاره به نامه سازمان بازرسی کل کشور به شورای شهر تهران، اعلام کرد: «سازمان بازرسی کل کشور در نامهای به شورا اعلام کرده که مرجع تعیین قیمت آرم طرح ترافیک، سازمان حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران است، اما در این نامه همچنین اشاره شده که در مورد قیمت آرمها بعدا اظهار نظر خواهد کرد».
وی درباره علت اظهار نظر سازمان بازرسی کل کشور درباره آرم طرح ترافیک، گفت: «مرجع رسیدگی به حل اختلاف بین شهرداری، شورا و فرمانداری تهران، سازمان بازرسی کل کشور نیست و قانون مشخص کرده که این اختلافات از چه طریقی و توسط کدام مرجع قانونی مورد رسیدگی قرار گیرد».
دانشجو ادامه داد: «شورای شهر تهران، هرگز از سازمان بازرسی کل کشور درباره این اختلاف، نظر نخواسته است و نمیدانیم که آیا شهرداری این درخواست را کرده یا خیر؟ اما آنچه که مسلم است، این است قانون مشخص کرده که این اختلاف نظرها چگونه باید حل شود و این اولین بار است که سازمان بازرسی کل کشور از ابتدا تاکنون در زمینه اختلافات شورا و شهرداری و فرمانداری تهران ورود پیدا میکند».
در همین روز پای سردار طلایی هم به میان بحث کشیده شد تا این چهره شناخته شده شورای شهر هم برای دفاع از استقلال شورای شهر به کمک دانشجو بیاید. طلایی ضمن بیان این نکته که «اعتراض فرمانداری تهران نسبت به مرجع تعیینکننده نرخ آرم طرح ترافیک، غیرقانونی است» تصریح کرد: «طبق قانون معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران باید نرخ آرم طرح ترافیک را تعیین کند و اعتراض فرمانداری تهران در این زمینه قانونی نیست».
سردار طلایی با اشاره به تعیین نرخ آرم طرح ترافیک توضیح داد: «خرداد ماه مسوولان شهرداری در جلسه شورا، درباره قیمتهای آرم طرح ترافیک توضیح دادند و در آن جلسه تنها محل اختلاف بالا بودن قیمت بود که تعدادی از اعضا معتقد بودند که باید این نرخ برای برخی از اقشار جامعه تعدیل شود».
عضو کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر تهران تاکید کرد: «اما مرجع تعیین نرخ آرم طرح ترافیک معاونت حمل و نقل و ترافیک است».
وی با بیان این که «اعتراض فرمانداری درباره قیمتها حق قانونی و امر طبیعی است»، گفت: «معاونت عمرانی وزارت کشور، درباره تعیین قیمت طرح آرم ترافیک به سازمان بازرسی کل کشور شکایت کرده که این سازمان طبق قانون پاسخ داده که تعیین کننده قیمت آرم طرح ترافیک معاونت حمل و نقل و ترافیک است».
شهر در امن و امان است
ترافیک اول مهرماه در راه است. ماشینها میآیند، در ترافیک گیر میکنند، بوق میزنند و بالاخره برای رفتن راهی پیدا میکنند. راهی که شاید از منطقه ممنوعه بگذرد و شاید نه، به نظر نمیرسد برای این انبوه ماشینها تفاوت چندانی داشته باشد، از دیدگاه آنها راههای بسیاری برای رسیدن به مقصد هست، راههایی شاید به تعداد ماشینها. آنچه اهمیت دارد حفظ آرامش در شهر است. امروز سردار دکتر قالیباف اعلام کرد «به دور از هرگونه غوغاسالاری و حاشیهسازی به کار خود ادامه میدهم». به نظر میرسد باید به خاطر ایجاد چنین فضای آرامشی از ایشان تشکر کرد.
نوشته شده توسط : علی